حضرت علی علیه السلام و خانم فاطمه زهرا سلام الله علیها در نحوهی تقسیم وضایف در خانه از رسول خدا صلی الله درخواست کمک و راهنمایی نمودند؛ پس پیامبر (ص) فرمودند: فاطمه جان کار خانه را انجام بدهند و علی جان کار بیرون از خانه را عهده دار شوند.
حضرت فاطمه زهرا (س) فرمودند: «جز خداوند، کسی شادی ام را از این تقسیم وضایف نمیداند؛ رسول خدا مرا از کار در بیرون خانه و اختلاط با مردان معاف کردند.»
در روایتی آمده است که حضرت فاطمه (س) کارهای خانه مانند خمیر کردن و پخت نان و نظافت منزل را پذیرفت و علی (ع) آنچه مربوط به بیرون از منزل بود، از آوردن هیزم و طعام و خرید را عهدهدار شدند.
رسول گرامی اسلام میفرمودند:
– حق زن بر مرد، روشن نمودن نگاه داشتن چراغ خانه ، درست کردن غذا و به استقبال شوهر رفتن و خوش آمدگویی و فراهم نمودن اسباب نظافت و پاکیزگی است و اینکه زن آغوشش را از همسرش منع نکند، مگر از به دلیل (شرعی یا بیماری) .
– زن صالح، از هزار مرد ناصالح بهتر است؛ و زنی که به شوهرش خدمت کند، خداوند درهای آتش (جهنم) را بر او می بندد و درهای بهشت را بر او میگشاید تا از هر دری که بخواهد وارد بهشت شود.» براساس روایات، هنگامی که حضرت فاطمه (س) از رسول خدا (ص) تقاضای خدمت کار نمود، حضرت فرمودند: ای فاطمه! من نمی خواهم با گرفتن جاریه و خدمتکار، تو از ثواب کار در منزل محروم بمانی.
البته در روایتی دیگر آمده است که وقتی حضرت زهرا از رسول خدا درخواست خادم کرد و علی (ع) این درخواست را بیان نمود، حضرت فرمود: “آیا چیزی به شما تعلیم ندهم که برایتان از خادم بهتر است. هنگام خواب، ۳۴ مرتبه الله اکبر، ۳۳ مرتبه الحمدلله و ۳۳ مرتبه سبحان الله بگویید. آنگاه فاطمه (س) عرض کرد: «از خدا و رسولش راضی شدم (و سخنی ندارم).»
همکاری مرد در منزل
در توصیف پیامبر اکرم آمده است که آن حضرت، خودش پارگی پیراهنش را می دوخت و کفش خود را وصله میزد و می دوخت و گوسفندان را می دوشید.
از حضرت علی روایت شده که رسول خدا بر ما وارد شد، در حالی که فاطمه زهرا غنی کنار دیگ غذا نشسته بود و من عدس پاک میکردم. حضرت فرمودند: یا ابا الحسن، عرض کردم: بله یا رسول الله ! فرمود: از من بشنو و من نمی گویم مگر از طرف پروردگارم، مردی نیست که در خانه کمک همسرش کند، مگر آنکه عبادت یکسال، که روزها روزه باشد و شبها به نماز ایستاده باشد، برای او باشد و خداوند عطا کند به او از ثواب، آنچه به صابرین عطا کرده است. یا علی کسی که در خانه در خدمت عیالش باشد و کراهت نداشته باشد، خداوند اسمش را در دیوان شهداء بنویسد،… یا علی! کسی که از خدمت به همسرش کراهت نداشته باشد، پس این کار کفاره گناهان بزرگ باشد و غضب خدا را خاموش کند و مهریه حورالعین باشد و حسنات و درجاتش را زیاد کند. یا علی! خدمت نکند همسر را، مگر صدیق یا شهید یا مردی که خداوند خیر دنیا و آخرت او را خواسته باشد.
همچنین، روزی رسول خدا یا وارد خانه فاطمه (س) شد و دید که علی و فاطمه (س) مشغول آسیاب کردن گندم هستند، پرسید کدامتان خسته ترید؟ على (ع) عرض کرد: فاطمه (س) و رسول خدا (ص) جای فاطمه (س) نشست و على را کمک نمود.