گناه فرزندان

گناه فرزندان

پرسش. اگر فرزندان بعد از وفات پدر یا مادر مرتکب گناهی شوند، آیا برای آنها گناهی نوشته می‏شود؟

پاسخ: اگر متوفا در تربیت فرزندانش کوتاهی نکرده باشد و آنچه بر عهده او  بوده را به درستی انجام داده باشد، بعد از وفاتش اگر ناصالح گردند یا گناهی  را مرتکب شوند، مقصر نیست؛ چنان‏که اگر در حیاتش چنین می‏شد، بر او تکلیفی نبود.
امّا اگر به تکلیف خود عمل نکرده است یا عملی از روی جهالت انجام  داد که اثرش را بعد از مدت‏ها در رفتار فرزندش مشاهده می‏کند، مسئول  است ومؤاخذه خواهد شد؛ اگرچه آن رفتار بعد از فوت پدر و مادر از فرزندش  سر زند.
نکته قابل توجه در این مقام آن است که گاهی تا زمان زنده بودن پدر و مادر، فرزندشان صالح است ولی بعد از فوتشان و در اثر ارتباط با رفیق بد و رفت‏ و آمد با انسان‏ های فاسد، ممکن است موجب شود که آبروی پدر و مادر برود. در این صورت احتمال اینکه فرزند عاق والدین شود، وجود دارد. از امام باقر علیه ‏السلام روایت شده است:
بنده‏ ای در حال حیات پدر و مادرش به آنها نیکوکار است، چون مردند آنها را فراموش کرده، بدهی آنها را نپرداخت و طلب رحمت برای آنها نکرد پس خدای متعال برای او «عاق والدین» ثبت خواهد کرد و بنده دیگری در حال حیات آنها عاق والدین است. چون مردند قرض آنها را ادا کرده، و به دعا و استغفار آنها را یاد می‏کند پس خدای تعالی او را به «نیکی کننده به والدین» ثبت خواهد کرد.   ( الکافی، ج۲، ص ۱۶۳.)  

دیدگاه‌ خود را بنویسید

اشتراک گذاری این صفحه در :
ما را در رسانه های اجتماعی دنبال کنید
اسکرول به بالا