تقسیم کار در خانه

تقسيم كار در خانه

خانواده‏اى در زندگى موفق مى‏گردد، که به طور مشترک و براى رسیدن به اهداف مقدس در کانون خانواده تلاش کنند و هیچکدام از زن و شوهر از کار، گریزان نباشد، ولى باید شؤون وظایف مشخص باشد و هریک به تناسب توان و تخصص و حوصله خویش، انجام کارى را به عهده بگیرد…. 

حضرت على و فاطمه، براى تقسیم کار به حضور پیامبر خدا صلى اللَّه علیه و آله رسیده و درخواست نمودند: آن حضرت تکلیف هریک را در امور خانه مشخص فرمایند.چنانچه حضرت امام باقر علیه‏السلام مى‏فرمایند؛ رسول خدا نیز چنین تقسیم کار کردند:

فقضى على فاطمه بخدمه مادون الباب و قضى على على بما خلفه….(۱)
به امیرالمؤمنین دستور دادند کارهاى خارج خانه را انجام دهند و به دخترش فاطمه علیهاالسلام نیز فرمودند که او کارهاى داخل خانه را اداره نمایند و آن بانوى دو عالم از این تقسیم کار شدیداً خوشحال شد. 
و امام صادق علیه‏السلام مى‏فرمایند:
کان امیرالمؤمنین یحتطب و یستقى و یکنس و کانت فاطمه تطحن و تعجن و تخبز.(۲)
جدم امیرالمؤمنین در انجام کارهاى خانه هیزم جمع مى‏کرد و آب مى‏کشید و مى‏آورد و خانه را جارو مى‏فرمود و مادرم زهرا علیهاالسلام نیز جوها را آرد مى‏کرد و سپس خمیر مى‏نمود و آنگاه نان مى‏پخت. 
از این دو حدیث استفاده مى‏شود که حضرت امیرالمؤمنین و فاطمه‏ى زهرا علیهماالسلام با انضباط خاص، وظایف خانه را انجام مى‏دادند و کار آنان مشخص بود و در عین حال مولاى متقیان علاوه بر کارهاى خارج از خانه، در امور داخلى خانه نیز به همسرش کمک مى‏کرد. (و کلمه‏ى «یکنس: جارو مى‏کرد» به این موضوع دلالت دارد.) 
در حدیث داریم که روزى رسول خدا وارد خانه‏ى دخترش زهرا شد و مشاهده کرد که دختر و دامادش هر دو مشغول کارند و به کمک یکدیگر در کنار آسیاب دستى نشسته و به آرد کردن مى‏پردازند، پس از سلام و احوال‏پرسى فرمودند: اَیُّکُما اَعیى؟ 
کدامیک خسته‏ترید تا من به جاى او بنشینم و کار را به پایان برسانم؟! على علیه‏السلام عرض کرد: یا رسول‏اللَّه! دخترت فاطمه…. (۳)
این حدیث نیز مى‏رساند که امیرالمؤمنین به کارهاى مربوط به داخل خانه به فاطمه علیهاالسلام کمک مى‏کرد…. 
حضرت زهرا علیهاالسلام علاوه بر اینکه امور مربوط به خانواده را در داخل و خارج خانه با شوهرش تقسیم کرده بود، با خادمه‏ى اهل‏بیت (جناب فضه) نیز کارهاى خویش را به طور منظم و باتناوب انجام مى‏دادند. اگر فضه یک روز کار مى‏کرد، روز دیگر استراحت مى‏نمود و حضرت خود به کارها مى‏پرداخت. 
اینک توجه شما را به یک واقعیت تاریخى در این زمینه جلب مى‏کنم:
حضرت سلمان مى‏گوید: وارد خانه على علیه‏السلام شدم، ناگاه مشاهده کردم دختر پیامبر صلى اللَّه علیه و آله مشغول دستاس و آرد کردن است، او در این کار آن چنان به زحمت افتاده بود، که دستهایش ورم کرده و خون‏آلود شده بود. در حالیکه حضرت امام حسین- که کودکى صغیر بود- از گرسنگى بى‏تابى مى‏کرد. 
سلمان مى‏گوید: دلم به حال او سوخت و لذا اظهار داشتم: اى دختر رسول خدا! چرا از فضه کمک نمى‏گیرى؟ حضرت جواب داد: پدرم او را به من سفارش کرده است، من باید با او به عدالت رفتار کنم ما کارها را ما بین خود تقسیم کرده‏ایم یک روز او کار مى‏کند و روز دیگر من و امروز نوبت استراحت او مى‏باشد. 
سلمان مى‏گوید: گفتم: من آزاد شده‏ى پدر تو هستم، اجازه ده من به جاى تو این کار را انجام دهم. تا اینکه به آرد کردن مشغول شدم و وقت نماز رسید، آماده‏ى رفتن به مسجد شدم، بعد از اقامه نماز آنچه را دیده بودم به مولایم على علیه‏السلام گفتم. آن حضرت چون سخنان مرا شنید شروع به گریه کرد و سپس به سراغ فاطمه رفت و با تبسم برگشت و گفت: دیدم فاطمه علیهاالسلام خوابیده و حسین نیز در کنار مادرش در خواب مى‏باشد و آسیاب دستى بدون مباشرت کسى کار مى‏کرد، پیامبر خدا صلى اللَّه علیه و آله تبسم‏کنان فرمودند:
یا على! براى خداوند در روى زمین ملائکه‏اى است که به محمد و آل محمد خدمت مى‏کنند.(۴)
این قضیه مى‏رساند که نظم و تقسیم کار در تمام شؤون زندگى حضرت فاطمه علیهاالسلام حاکم بود. 
پی‌نوشت‌ها:
۱ ـ بحارالانوار، ج ۴۳، ص ۸۱، ح ۱- کنزالعمال، ج ۱۶، ص ۳۴۱، ش ۴۴۸۱۸- عوالم، ج ۱۱، ص ۲۱۷.
۲ ـ وسائل‏الشیعه، ج ۱۲، ص ۲۴، ح ۱۰ و ج ۱۴، ص ۱۶۴، ح ۳۰- بحارالانوار، ج ۴۱، ص ۵۴- سفینه، ج ۲ ص ۱۹۵.
۳ ـ بحارالانوار، ج ۴۳، ص ۵۰، ح ۴۷.
۴ ـ عوالم ج ۱۱، ص ۲۰۵- بحار ج ۴۳، ص ۲۸، ح ۳۳- جلاءالعیون، ج ۱، ص ۱۳۷.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

اشتراک گذاری این صفحه در :
ما را در رسانه های اجتماعی دنبال کنید
اسکرول به بالا