همه چیز درباره بلوغ جنسی در دختر و پسر

همه چیز درباره بلوغ جنسی در دختر و پسر

بلوغ بیش تر اشاره به تغییرات جسمانی در بدن مرد و زن دارد. این دگرگونی با نام بلوغ جسمانی شناخته میشود . همچنین بلوغ روانی هم اشاره به رشد روانی و شخصیتی فرد دارد.

بلوغ جسمانی معمولاً در زمان نوجوانی اتفاق می افتد. بلوغ روانی دیرتر و بعد از بلوغ جسمانی روی میدهد . بلوغ اجتماعی مرحله تکاملی بلوغ انسان است که باعث تعیین شخصیت اجتماعی فرد میشود .

به عبارت دیگر بلوغ جنسی مرحله ای از نمو بدن است که در آن تمام صفت های جنسی فرعی (تناسلی، بدنی، روحی) رشد کامل کرده و پسر یا دختر از این به بعد مرد و زن (از نظر خواص جنسی) نامیده میشوند. گاهی امکان دارد پسران در خواب ارضا شوند که به آن (احتلام) میگویند.

بلوغ جسمی و جنسی در پسران

با آغاز بلوغ پسران و بروز علامت های جسمی و جنسی تغییرات و گذر از زمان بچگی شروع میشود. نوجوان به پیروی این تغییرات جسمی، با چالش هایی رو به رو میشود. اطرافیان شاهد علامت های ظاهری و خود نوجوان علاوه بر آن ها به علت آغاز تفکر انتزاعی دچار دغدغه های فراوانی میشود.

تغییرات شدید در تیپ بدن و اجزای صورت امکان دارد برای نوجوان ازار دهنده باشد. همچنین تغییرات شدید در میل و اندام های جنسی میتواند برای نوجوان مسأله باشد. روش برخورد با این تغییرات نیازمند آگاه بودن از آن هاست. والدین با اگاهی و صبوری در رابطه با نوجوان شان میتوانند به آنها برای گذر از بحران نوجوانی کمک کنند. نوجوان پسر باید بداند این ویژگی ها و تغییرات طبیعی است و لازم است در مواجهه با آنها صبورانه و منطقی برخورد کند.

زمانی که پسران به سن ۱۰ تا ۱۲ سالگی می رسند افزایش هورمون های تولیدمثل ، این سیستم را برای عملکرد بزرگ سالی آماده میکند. افزایش ترشح هورمون های جنسی بطور کلی بعنوان آغاز بلوغ شناخته میشود . نهایتا منجر به آغاز زندگی جنسی بزرگ سالی میشود. اگر نشانه های بلوغ تا ۱۴ سالگی ظاهر نشود، بلوغ دیررس و اگر زودتر از ۹ سالگی اتفاق بیافتد بلوغ زودرس تشخیص داده میشود.

یکی از جنبه های مهم بلوغ پسران، بلوغ جنسی و جسمی است. به علت مقایسه زیاد نشانه های بلوغ پسران در گروه همسالان از اهمیت بالایی برای نوجوان برخوردار است.

بلوغ جنسی در دختران

با آغاز بلوغ ،تغییرات جسمانی و روانی دوران نوجوانی شروع میشود . بلوغ جنسی دختران تغییراتی را در اندام های جنسی ایجاد میکند .

دختران بعد از بلوغ جنسی قابلیت تولیدمثل پیدا خواهند کرد. با ترشح هورمون های جنسی اندام های جنسی آغاز به رشد کرده و صفت های ثانویه جنسی ظاهر میشوند . این تغییرات ظاهری و درونی چالش هایی را برای دختران بهمراه دارد. در این سنین دختران تمایل به رابطه با جنس مخالف وابسته‌گی احساسی زیاد میشود . باتوجه به نقش فرهنگ، بلوغ جنسی و تمایلات همراه با آن، نگرانی ها در نوجوان و والدین افزایش می یابد. اگاهی از این تغییرات به خانواده ها کمک میکند تا در این زمان حساس همراه نوجوان بوده و در این راه وی را یاری دهند.

  

والدین باید اطلاعات درست و کاملی در خصوص این زمان به نوجوان داده و وی را راهنمایی کنند. اگر والدین به علت کم رویی ، نداشتن اگاهی از چگونگی اموزش مسایل جنسی، ترس از شکستن و از بین رفتن حرمت خانوادگی و عدم آگاهی از زمان مناسب برای آغاز اموزش جنسی از صحبت کردن در مورد این مسایل با نوجوان خود خودداری کنند باعث میشود فرزند آن ها این اطلاعات را از منبع های دیگر از جمله گروه همسالان، اینترنت و … در حجم وسیع تر و اشتباه کسب کند و وی را با چالش ها و بحران های جنسی، جسمی و روانی روبرو کند.

بدیهی است اموزش مربوط به دوران بلوغ و مسایل جنسی به نوجوان باید به وسیله والد هم جنس داده شود و در صورت نبود یکی از والدین باید از اقوام و نزدیکانی که نوجوان با وی روابط خوبی دارد کمک گرفت.

روش برخورد و آموزش والدین با نوجوانان در دوران بلوغ

والدین به زمان بلوغ باید بعنوان یک دوره با اتفاقات خوب و مثبت نگاه کنند زیرا استعدادها و فکر های نهفته نوجوان بروز پیدا میکند . این در حالی است که قبلاً نسبت به این مسایل بی توجه و بی تفاوت بوده است. بهتر است والدین با خرید کادو ای به مناسبت بزرگ شدن فرزند خود حس خوبی را در وی ایجاد کنند.

از آنجایی که کنجکاوی های جنسی نوجوان که اما قسمتی از مرحله های طبیعی رشد نوجوان است در فضاهای پنهان و به دور از چشم خانواده ها اتفاق می افتد. در این دوره والدین باید با ظرافت های خاص در مورد مسایل جنسی و اتفاقاتی که برای نوجوان رخ میدهد صحبت کنند و احکام آن را به نوجوان خود اموزش دهند.

مثلا میتوانند با حرف زدن در مورد غسل جمعه و یادآوری این که دیگر غسل ها مانند جنابت و حیض هم به همین شکل انجام میشود نوجوان خود را با این مسأله اشنا کنند و یا با دادن توضیحاتی در خصوص بیماری های مقاربتی مانند ایدز و هپاتیت ضمن تکمیل اطلاعات نوجوان در این موارد، آن ها را از رفتارهای خطرناک جنسی و تبعات آن آگاه کنند.

اگر والدین آگاهی کافی در این زمینه نداشتند و یا تمایل داشتند اموزش کامل تر را بصورت غیرمستقیم به نوجوان خود بدهند میتوانند کتاب های مناسب که در مورد بلوغ جنسی وجود دارد را خریداری کرده و به نوجوان خود بدهند.

دیگر نکات در مورد برخورد والدین با نوجوانان در زمان بلوغ

اموزش مسایل جنسی در سنین گوناگون، متفاوت بوده و این آموزش ها به وسیله والدین باید به شکل تدریجی با در نظر گرفتن وضعیت سنی به دور از هر گونه افراط و تفریط به نوجوان داده شود.

بر اساس تحقیقات انجام شده پر کردن اوقات فراغت، رفع بی کاری، ورزش کردن و سوق دادن و هدایت نوجوان به طرف استعدادها و علایقش می تواند بر سلامت جنسی نوجوانان مؤثر باشد. والدین میتوانند با برنامه ریزی هایی در این زمینه بر اساس مهارت و علائق نوجوان خود طی کمک به سلامت جنسی فرزندشان، شرایط پرورش استعداد و توانایی های وی را آماده کنند.

مهارت و توانایی نه گفتن به تقاضای جنسی سایرین یکی دیگر از مهارت هایی است که باید در نوجوان پرورش پیدا کرده تا از اسیب های احتمالی ایمن بماند.

تشخیص بلوغ جنسی زودرس چطور صورت می گیرد؟

درصورتی که بچه شما دختر است و هر کدامیک از علامت های زیر را قبل از سن ۷ تا ۸ سالگی در وی مشاهده نموده اید ، احتمال بلوغ جنسی زودرس را بدهید:

بزرگ شدن سینه ها

رشد موی ناحیه تناسلی یا زیر بغل

رشد سریع قدی یا جهش رشدی

شروع قائدگی یا پریود

ظاهر شدن اکنه و جوش

بویی که از بدن ساطع میشود و مخصوص دوران بلوغ است.

در پسرها، ظاهر شدن علایم زیر قبل از سن ۹ سالگی، باید شما را به بلوغ جنسی زودرس مشکوک کند:

بزرگ شدن بیضه ها و آلت تناسلی

رشد موی ناحیه تناسلی، زیر بغل یا صورت (ریش و سبیل)

رشد قدی سریع یا جهش رشدی

تغییر کردن تن صدا

ظاهر شدن اکنه و جوش

بوی خاصی که مخصوص دوران بلوغ است.

چنانچه هر کدام از علایم گفته شده را زودتر از بازه سنی ۷ تا ۸ سالگی در دخترها و ۹ سالگی در پسرها، در بچه خود مشاهده کردید، حتماً به یک پزشک مراجعه کنید. تغییرات فیزیکی بلوغ معمولاً از طریق معاینه برای پزشک آشکار میشوند . برای تصدیق تشخیص بلوغ جنسی زودرس، پزشک آزمایش خون و ادرار را برای بررسی سطوح بالای هورمون های جنسی، تجویز میکند . آزمایش اشعه ایکس از مچ دست بچه هم نشان میدهد که آیا استخوان های وی در حال بزرگ شدن هستند یا خیر.

همچنین آزمایشات تصویر‌برداری و اسکن کردن، مانند سی تی اسکن، ام آر آی و سونوگرافی، به تشخیص علت های خاص بروز بلوغ زودرس، مثل وجود تومور در مغز، تخمدان یا بیضه ها، کمک میکنند.

آیا میتوان بلوغ زودرس را درمان کرد؟

چنانچه پزشک به بلوغ جنسی زودرس در بچه شما شک کند، شما را برای بررسی بیش تر و درمان، به یک متخصص غدد کودکان ارجاع میدهد. به محض تشخیص بلوغ زودرس، هدف درمان، شامل متوقف کردن یا حتی معکوس کردن رشد جنسی و توقف رشد استخوان هاست که نهایتا سبب کوتاهی قد میشوند.

بسته به دلیل پیدایش بلوغ جنسی زودرس، دو رویکرد درمانی عمده وجود دارند:

برطرف علل یا درمان بیماری جدّی که سبب این اتفاق شده است، مثل تومور پائین آوردن سطوح بالای هورمون های جنسی با دارو، به منظور متوقف کردن رشد جنس گاهی وقت ها، درمان بیماری میتواند بلوغ جنسی زودرس را متوقف کند. ولی در بیش تر موارد، که هیچ بیماری یا مشکلی در بروز بلوغ زودرس دخیل نیست، درمان، شامل هورمون درمانی برای توقف رشد جنسی است.

هورمون درمانی تائید شده برای بلوغ جنسی زودرس، حاوی داروهایی با نام LHRH analogs است- هورمون هایی مصنوعی که تولید هورمون های جنسی در بدن را مسدود میکنند. معمولاً بعد از یک سال از آغاز درمان با این داروها، نتیجه چشم گیری در بچه ها مشاهده میشود. این داروها معمولاً ایمن بوده و اصلاً عوارض جانبی بر روی بچه شما ندارند.

با اعمال شیوه های درمانی، میزان سینه ها در دختران کاهش می یابد، یا دست کم رشد آن ها متوقف میشود. در پسرها، آلت جنسی و بیضه ها ممکن است کوچک شده و به میزان مورد انتظار برای سن آن ها، برسد. رشد قدی هم اهسته شده و به سرعت معمول میرسد. رفتار بچه هم تغییر کرده و به خلق و رفتار همسالانش خود نزدیک میشود .

دیدگاه‌ خود را بنویسید

اشتراک گذاری این صفحه در :
ما را در رسانه های اجتماعی دنبال کنید
اسکرول به بالا