اگر تجربهی این را داشته باشید که با گوش دادن به موسیقی مورد علاقهتان احساس انرژی و انگیزه کنید یا با شنیدن یک قطعهی احساس برانگیز اشکهایتان جاری شود، پس به خوبی میتوانید قدرت تاثیر موسیقی بر خلق و خو و روحیه را درک کنید.موسیقی میتواند ذهن را آرام کرده، به بدن انرژی بدهد و حتی به مدیریت بهتر درد کمک کند. اما سایر فواید بالقوهی گوش دادن به موسیقی چیست؟
- در خوابیدن مشکل دارید؟ موسیقی کلاسیک کمک میکند راحتتر و بهتر بخوابید.
تحقیقات نشان داده است که بیش از ۳۰٪ آمریکاییها از بیخوابی مزمن رنج میبرند. در پژوهشی که در این کشور انجام شد محققان مشاهده کردند که افرادی که ۴۵ دقیقه پیش از خوابیدن به موسیقی کلاسیک آرامشبخش گوش میدهند بهطور قابل ملاحظهای بهتر از افراد عادی میخوابند. پس اگر در خوابیدن مشکل دارید به شما توصیه میکنیم پیش از رفتن به رختخواب، شنیدن قطعاتی از باخ یا موتزارت را در برنامه خود بگنجانید. - اضافه وزن دارید؟ موسیقی کمک میکند کمتر بخورید.
بر اساس نتایج حاصل از پژوهشهای انجام شده در دانشگاه فنآوری جورجیا، استفاده از نور ملایم و صدای موسیقی آرامشبخش در هنگام غذا خوردن باعث میشود شما کالری کمتری استفاده کرده و لذت بیشتری نیز از غذای خود ببرید. موسیقی ملایم باعث میشود شما آرامتر غذا بخورید و به این دلیل که مغز حدود ۲۰ دقیقه برای اعلام دریافت غذا زمان نیاز دارد در نهایت شما غذای کمتری را وارد معدهی خود خواهید کرد. پس اگر بهدنبال کاهش اشتها و بهدنبال آن کاهش وزن خود هستید، دفعهی بعد که برای صرف ناهار یا شام سر میز غذا نشستید، کم کردن نور محیط و گوش دادن به موسیقی ملایم را فراموش نکنید! - موسیقی مناسب، هنگام رانندگی روحیهتان را بالا میبرد.
تحقیقات صورت گرفته نشانگر این واقعیت است که نوع موسیقی که رانندگان گوش میکنند، میتواند در نوع رفتار آنها هنگام رانندگی و نسبت به دیگر رانندگان هممسیر آنها نیز تاثیر بگذارد. در واقع رانندگانی که موسیقیهای تند و خشن مانند راک گوش میکنند رفتارشان خشنتر و تندتر است و نسبت به رانندگان دیگر رفتارهای ناشایستی دارند. همچنین رانندگانی که موسیقیهای آرام گوش میکنند رفتار معقولتری از خود نشان داده و همچنین احتمال تصادف آنها پایینتر است. تحقیقات فراوان مشخص کرده است که گوش دادن به موسیقی آرامشبخش میتواند به طرز چشمگیری بر روحیهی شما هنگام رانندگی تاثیر مثبت گذاشته و باعث شود شما به عنوان راننده رفتار ایمنتری را نسبت به زمانی که به موسیقی گوش نمیکنید از خود نشان دهید. پس به شما توصیه میکنیم دفعهی بعد که از ترافیک خسته شدید، صدای موسیقی بیکلام و آرامشبخش خود را بلندتر کنید و وضعیت روحی خود را بهبود ببخشید. نگران نباشید، اینکار روی عملکرد رانندگی شما تاثیر منفی نخواهد داشت. حتی ممکن است کمک کند بهتر و ایمنتر برانید. - در اغلب موارد موسیقی را برای پروسهی درمان ناتوانیهای ناشی از بیماریهای پارکینسون و سکتهی مغزی و مشکلات قلبی عروقی تجویز میکنند.
قدمت درمان با استفاده از موسیقی تقریبا به قدمت تمدن بشری است و امروزه با وجود پیشرفت علم در زمینههای گوناگون از موسیقیدرمانی بهتنهایی و یا همراه با درمانهای دیگر استفاده میکنند. وقتی اینگونه بیماران به موسیقیهای ریتمیک گوش میدهند، بهطور همزمان حرکات عضلات آنها بیشتر و بهتر میگردد. محققان توانستهاند با گامهای آهنگین به این بیماران در برداشتن قدمهای محکمتر کمک کنند، درست شبیه مارش نظامی که سربازان با ضربات طبل گام برمیدارند. پارکینسون بر اثر از بین رفتن سلولهای ترشح کنندهی دوپامین رخ میدهد. گرههای قاعدهای مغز موجب علائم لرزش، سفتی عضلات و کندی حرکات میشوند؛ اما موسیقی با ترشح دوپامین موجب بهتر شدن وضع این بیماران خواهد شد. حتی یکی از هیجانانگیزترین کشفیات اثر موسیقی در مورد انسان نشان داده که جنینهای ۴ ماهه به بالا نسبت به موسیقی کلاسیک واکنش نشان داده و با آن آرام میشوند.