صفحه اصلی دوره بازکردن همه
1 از 4

۲۵.شتاب در تربیت

متن

بسم الله الرحمن الرحیم
کارشناس: استاد تراشیون
عنوان: شتاب در تربیت

یکی از موضوعاتی که ما در کلمات نورانی اهل بیت (ع) می بینیم، مخصوصا در نامه ی ۳۱ امیرالمونین (ع) به امام مجتبی (ع) بحث شتاب در تربیت است.
همانطوری که می دانید تربیت یک محدوده ای دارد. و ما قاعده ی تربیت را هم بر همین روال پایه ریزی می کنیم. که هرچه سن به تولد نزدیک تر باشد، تربیت پذیری بیشتر است. و لذا هرچه ما از سن تربیت دور بشویم تربیت کردن شاید سخت تر بشود.
اگر بخواهیم تشبیه کنیم مانند یک گِل است. این گِل وقتی در ابتدا ورز داده می شود و اول شکل گیری اش است، می بینیم که چقدر راحت می توانیم آنرا شکل بدهیم و به هر شکلی که بخواهیم در بیاوریم ولی هرچه زمان سپری می شود این گِل رو به خشکی می نهد و زمینه برای شکل دادنش را سخت می کند و ما دیگر به راحتی نمی توانیم آن گِل را شکل دهیم.
در تربیت هم همینگونه است. اهل بیت (ع) هم سرعت بخشی در تربیت را از همان بدو تولد مورد تأکید قرار داده اند.
امروزه هم کارشناسان همین را بیان می کنند که: بیشترین میزان شکل گیری شخصیت فرزندان در هفت سال اول شکل می گیرد.
یکی از اساتید اخلاق و تربیت می فرمود که در هفت سال اول همه چیز تمام می شود.
یعنی باید آن ویژگی ها و مواردی را که می خواهیم در فرزندان شکل بدهیم باید در هفت سال اول به یک نتیجه و غایتی برسد. اینطور نباشد که رها کنیم و بگوییم که وقت زیاد است. باید توجه کنیم که بچه ها را از همان دوران قبل از بارداری هدف گذاری برای تربیت شان داشته باشیم.
دوره بارداری یکی از مهمترین دوره های تربیتی فرزندان محسوب می شود. و سال های اول تربیت بچه ها هم جزء مهمترین سال های تربیتی است.
بنابراین باید به این دوران توجه کنیم و پرحوصله و دقیق و روشمند به سمت تربیت فرزندان در آن سال های اول زندگی برویم. ولی اکر غفت کنیم و هرچه زمان بیشتر بگذرد زحمت ما افزایش پیدا می کند و زمان بیشتری را باید بگذاریم ولی نتنیجه شاید همان گونه که بخواهیم نشود.
کسانی که دیرتر تربیت را شروع می کنند علاوه بر اینکه زحمت زیادی را باید بکشند هم نتیحه کمتری را می بینند.
نکته پایانی:
وقتی ما بحث شتاب را مطرح می کنیم. نباید کیفیت را فدای زمان بکنیم. باید توجه کنیم علاوه براینکه در تربیت دقت و سرعت داریم از روش های ارزشمند تربیتی هم استفاده کنیم. با اصول تربیت باید آشنا باشیم و از همان ابتدا دقیق کار را جلو ببریم. ولو سرعت هم باید داشته باشد و تأخیربخشی نداشته باشیم.
یک توصیه به ولدینی که دختران و پسران نوجوان و جوان دم بخت دارند:
ما گاهی اوقات فرصت هایی داریم که باید از آنها استفاده کنیم. در این دوران باید دختران را با آداب تربیت فرزند آشنا کنیم وپسران را با آداب همسرداری آشنا کنیم. اگر اینطور نباشد قطعا زندگی با مشکل مواجه خواهد شد.

محتوای درس
اسکرول به بالا