کلیپ
پادکست
متن
بسم الله الرحمن الرحیم
کارشناس: استاد تراشیون
عنوان: تربیت اعتقادی
یکی از ابعاد تربیت فرزندان، تربیت اعتقادی است. یعنی همانطوری که ما باید فرزندان را تربیت اخلاقی کنیم، تربیت احکامی انجام بدهیم. تربیت اعتقادی هم به عنوان یکی از تربیت های مهم فرزند است.
یکی از ابعاد تربیت اعتقادی، تربیت مربوط به مباحث معاد است. که خصوصا فرزندان به دوره تفکرات انتزاعی می رسند یعنی تقریبا در دوران بلوغ باید آنها را مفاهیمی مثل معاد آشنا کنیم.
منظور از مفهوم معاد این است که فرزندان ما بدانند خلق نشده اند که همیشه در روی زمین باشند و احیانا اگر متوجه مرگ شدند اینطور فکر نکنند که با مردن پرونده انسان بسته می شود. یعنی ما باید این باور را در آنها شکل بدهیم که دنیا یک رَحِم است. یعنی انسان در آن قرار می گیرد تا رشد و پرورش پیدا کند که وقتی متولد شد وارد یک دنیای وسیع تری به نام آخرت می شود. دنیا همانطور که در روایات داریم مانند یک زمین کشاورزی است. به دنیا آمدیم تا یک بذری را پرورش بدهیم تا بعدها برداشت کنیم.
نباید سرگرم زمین کشاورزی بشویم و به عنوان مثال گوشه ای از این زمین بنشینیم و خاک بازی کنیم. این ضرر کردن است. فرزند باید بداند :
• آمده است که برود.
• آمده که توشه ای را جمع کند.
• آمده است که بندگی کند تا در آخرت برداشت بهتری داشته باشد.
اگر این مفهوم را بتوانیم به خوبی در فرزندان شکل بدهیم قطعا نوع نگرش آنها به زندگی هم تغییر خواهد کرد. خواهید دید بچه هایی که مفهوم آخرت را خوب فهمیده باشند شهادت را یک ارزش می دانند. چون می دانند پاداش شهادت پر از بهره وری در آخرت و قرار گیری در کنار انبیاء و اهل بیت (ع) و مورد توجه خدا قرار گرفتن است. انسانی که معاد را بشناسد به دنیا دل نمی بندد. می داند که از این ها باید استفاده کند تا بتواند بهتر بندگی کند.
در ارتباط با حضرت نوح (ع) داریم. ایشان نزدیک ۱۴۵۰ سال از خداوند عمر گرفتند و نزدیک ۹۵۰ سال بندگی و پیامبری الهی را بصورت مستقیم انجام دادند. حضرت نوح (ع) در همه زندگی یک سایبان ساخت که حتی شب ها که می خوابید بخشی از پاهایش بیرون از این سایبان قرار می گرفت.
زمانیکه عزرائیل نزد ایشان آمدند فرمود: اگر می دانستم که زندگی به این میزان بی ارزش است حتی فکر ساختن این سایبان را هم نمی کردم.
وقتی انسان بداند نیامده به دنیا که در آن بماند و عمرش را هزینه دنیا بکند. بلکه آمده که عمرش را هزینه آخرت بکند. لذا در مسیر بندگی خدا باید گام های بلندی را بردارد. انسان هایی که معاد شناس هستند همینگونه هستند.
پیامبر اکرم (ص): کثَرُهُمْ ذِکراً لِلْمَوْتِ وَ أَشَدُّهُمْ لَهُ اسْتِعْدَادا: باهوش ترین و زیرک ترین مردم کسی است که بسیار یاد مرگ است و بیشترین آمادگی را برای مرگ دارد. (بحار الأنوار، ج ۶۸، ص ۲۶۷)
چون این ها همیشه حواس جمع هستند و هدف گذاری درستی دارند و در مسیری که هستند صحیح تر قدم برخواهند داشت.