صفحه اصلی دوره بازکردن همه

۶-رشد هوش هیجانی

متن

بسم الله الرحمن الرحیم
کارشناس: استاد شمس
عنوان: رشد هوش هیجانی

اگر دقت کرده باشید بعضی از آدم ها در ارتباطاتشان خیلی موفق هستند، به اصطللاح امروزی می گویند: فلانی مهر مار دارد… یعنی هرجا می روند، توجه و تمرکز و تأیید روی آنها بیشتر از سایرین است. می خواهیم ببینیم این افراد دارای چه مهارت هایی هستند.
روانشناسان نام این را می گذارند خودآگاهی یا رشد هوش هیجانی در افراد
افرادی که هوش هیجانی بالایی دارند نسبت به احساسات خودشان آگاهی دارند یعنی می دانند که چه موقعی عصبی می شوند، چه موقعی ناراحت می شوند، در واقع غم ها و ترس ها و شادی ها چه زمانی سراغشان می آید.
اما این کافی نیست. بعد از شناخت احساسات انسان ها باید یاد بگیرند که احساساتشان را به چه میزان و در چه زمان هایی به کار ببرند. آیا ما آن میزان شادی که در کنار همسر و خانواده خودمان داریم را می توانیم در ایستگاه اتوبوس یا مترو هم نشان بدهیم؟ قطعا خیر.
بنابراین میزان و کیفیت استفاده از احساسات نشان می دهد که ما چقدر در موقعیت های مختلف هم از خودمان آگاهی داریم و هم از موقعیت‌مان و چگونه می توانیم خودمان را کنترل کنیم.
برای اینکه این تکنیک را یاد بگیرید هر روز احساسات و رفتارهای خودتان را در نظر بگیرید. سه یا چهارتا احساس مورد نظرتان مثل غم، شرم، شادی، خشم و ترس را در نظر بگیرید، بعد رفتاری که در قبال این ها انجام می دهید را یادداشت کنید و از خودتان بپرسید که واقعا در ذهن ما چه اتفاقی می افتد که:
وقتی شرمگین می شویم دست خودمان را جلوی پیشانی مان می گذاریم
وقتی که غمگین هستیم مچاله می نشینیم
وقتی که شاد هستیم بلند صحبت می کنیم
وقتی که ترس داریم یک جایی خودمان را مخفی می کنیم.
این شناخت مرحله اول رشد هوش هیجانی است.

محتوای درس
اسکرول به بالا