مسأله ۱۶۶۴ ـ اگر دیوانه عاقل شود ، واجب نیست روزههاى وقتى را که دیوانه بوده قضا نماید .
مسأله ۱۶۶۵ ـ اگر کافر مسلمان شود ، واجب نیست روزههاى وقتى را که کافر بوده قضا نماید ، ولى اگر مسلمانى کافر شود و دوباره مسلمان گردد ، روزههاى وقتى را که کافر بوده باید قضا نماید .
مسأله ۱۶۶۶ ـ روزهاى که از انسان بواسطه مستى فوت شده ، باید قضا نماید ، اگر چه چیزى را که بواسطه آن مست شده ، براى معالجه خورده باشد . مسأله ۱۶۶۷ ـ اگر براى عذرى چند روز روزه نگیرد و بعد شک کند که چه وقت عذر او بر طرف شده ، واجب نیست مقدار بیشترى را که احتمال مىدهد روزه نگرفته قضا نماید ، مثلاً کسى که پیش از ماه رمضان مسافرت کرده و نمىداند پنجم رمضان از سفر برگشته یا ششم ، و یا اینکه مثلاً در آخرهاى ماه رمضان مسافرت کرده و بعد از رمضان برگشته و نمىداند که بیست و پنجم رمضان مسافرت کرده یا بیست و ششم ، در هر دو صورت مىتواند مقدار کمتر یعنى پنج روز را قضا کند اگر چه احتیاط مستحب آن است که مقدار بیشتر یعنى شش روز را قضا نماید .
مسأله ۱۶۶۸ ـ اگر از چند ماه رمضان روزه قضا داشته باشد ، قضاى هر کدام را که اول بگیرد مانعى ندارد ، ولى اگر وقت قضاى رمضان آخر تنگ باشد ، مثلاً پنج روز از رمضان آخر قضا داشته باشد ، و پنج روز هم به رمضان مانده باشد ، بهتر آن است که اول قضاى رمضان آخر را بگیرد .
مسأله ۱۶۶۹ ـ اگر قضاى روزه چند ماه رمضان بر او واجب باشد و در نیّت معیّن نکند روزهاى را که مىگیرد قضاى کدام ماه رمضان است ، قضاى آخرین سال حساب نمىشود که کفاره تأخیر از او ساقط شود .
مسأله ۱۶۷۰ ـ در قضاى روزه رمضان مىتواند پیش از ظهر ، روزه خود را باطل نماید ؛ ولى اگر وقتِ قضا تنگ باشد ، بهتر آن است که باطل ننماید .
مسأله ۱۶۷۱ ـ اگر قضاى روزه میّتى را گرفته باشد ، بهتر آن است که بعد از ظهر روزه را باطل نکند .
مسأله ۱۶۷۲ ـ اگر بواسطه مرض یا حیض یا نفاس ، روزه رمضان را نگیرد و پیش از گذشت زمانى که بتواند آن روزههائى را که نگرفته قضا کند بمیرد ، آن روزهها قضا ندارند .
مسأله ۱۶۷۳ ـ اگر بواسطه مرضى ، روزه رمضان را نگیرد و مرض او تا رمضان سال بعد طول بکشد ، قضاى روزههائى را که نگرفته بر او واجب نیست ، و باید براى هر روز یک مُد (۷۵۰ گرم تقریباً) طعام یعنى گندم یا جو یا نان و مانند اینها به فقیر بدهد ، ولى اگر بواسطه عذر دیگرى مثلاً براى مسافرت روزه نگرفته باشد و عذر او تا رمضان بعد باقى بماند ، روزههائى را که نگرفته باید قضا کند ، و احتیاط واجب آن است که براى هر روز یک مُد طعام به فقیر بدهد .
مسأله ۱۶۷۴ ـ اگر بواسطه مرضى روزه رمضان را نگیرد و بعد از رمضان مرض او بر طرف شود ، ولى عذر دیگرى پیدا کند که نتواند تا رمضان بعد قضاى روزه را بگیرد ، باید روزههائى را که نگرفته قضا نماید ، ـ و بنابر احتیاط واجب ـ براى هر روز یک مُد طعام نیز به فقیر بدهد . و همچنین است اگر در ماه رمضان غیر از مرض عذر دیگرى داشته باشد و بعد از رمضان آن عذر بر طرف شود و تا رمضان سال بعد بواسطه مرض نتواند روزه بگیرد .
مسأله ۱۶۷۵ ـ اگر در ماه رمضان بواسطه عذرى روزه نگیرد ، و بعد از رمضان عذر او بر طرف شود و تا رمضان آینده عمداً قضاى روزه را نگیرد ، باید روزه را قضا کند و براى هر روز یک مُد طعام هم به فقیر بدهد .
مسأله ۱۶۷۶ ـ اگر در قضاى روزه کوتاهى کند تا وقت تنگ شود و در تنگى وقت عذر پیدا کند ، باید قضا را بگیرد ـ و بنابر احتیاط ـ براى هر روز یک مُد طعام به فقیر بدهد ، وهمچنین است اگر بعد از بر طرف شدن عذر تصمیم داشته باشد که روزههاى خود را قضا کند ، ولى پیش از آنکه قضا نماید در تنگى وقت عذر پیدا کند .
مسأله ۱۶۷۷ ـ اگر مرض انسان چند سال طول بکشد ، بعد از آنکه خوب شد باید قضاى رمضان آخر را بگیرد ، و براى هر روز از سالهاى پیش یک مُد طعام به فقیر بدهد.
مسأله ۱۶۷۸ ـ کسى که باید براى هر روز یک مُد طعام به فقیر بدهد ، مىتواند کفاره چند روز را به یک فقیر بدهد .
مسأله ۱۶۷۹ ـ اگر قضاى روزه رمضان را چند سال تأخیر بیندازد ، باید قضا را بگیرد و از جهت تأخیر در سال اول براى هر روز یک مد طعام به فقیر بدهد ، و امّا از جهت تأخیر چند سال بعدى چیزى بر او واجب نیست .
مسأله ۱۶۸۰ ـ اگر روزه رمضان را عمداً نگیرد ، باید قضاى آن را بجا آورد و براى هر روز دو ماه روزه بگیرد ، یا به شصت فقیر طعام بدهد ، یا یک بنده آزاد کند ، و چنانچه تا رمضان آینده قضاى آن روزه را بجا نیاورد ـ بنابر احتیاط لازم ـ براى هر روز یک مُد طعام نیز کفاره بدهد .
مسأله ۱۶۸۱ ـ اگر روزه رمضان را عمداً نگیرد و در روز مکرّر جماع یا استمناء کند ، کفاره مکرّر نمىشود ؛ و همچنین اگر چند مرتبه کار دیگرى که روزه را باطل مىکند انجام دهد ، مثلاً چند مرتبه غذا بخورد یک کفاره کافى است .
مسأله ۱۶۸۲ ـ بعد از مرگ پدر ، پسر بزرگتر ـ بنابر احتیاط لازم ـ باید قضاى روزه ماه رمضان او را به تفصیلى که در نماز در مسأله (۱۳۷۱) گفته شد بجا آورد ، و مىتواند بجاى هر روز (۷۵۰ گرم) طعام را به فقیرى بدهد هر چند از مال میت اگر ورثه راضى باشند .
مسأله ۱۶۸۳ ـ اگر پدر غیر از روزه رمضان ، روزه واجب دیگرى را مانند روزه نذر نگرفته باشد ، یا اجیر شده و نگرفته باشد ، قضاى آن بر پسر بزرگتر لازم نیست .
احکام روزه قضا
![احكام روزه قضا](https://shamiim.ir/wp-content/uploads/2023/09/imagesca49pkg2.jpg)
- شهریور ۲۱, ۱۳۹۲
- ۰۰:۰۰
- No Comments
- تعداد بازدید 159 نفر
- برچسب ها : آموزش و یادگیری, احکام, روزه, قضا, کافر
اشتراک گذاری این صفحه در :
![6 عامل که پوست سر را حساس میکند](https://shamiim.ir/wp-content/uploads/2023/09/139783095312528_n00022369-b_c.jpg)
6 عامل که پوست سر را حساس میکند
۱۳۹۲/۰۶/۲۱![مردان عاشق چه زنانی می شوند؟](https://shamiim.ir/wp-content/uploads/2023/09/1397830104553574_1_c.png)
مردان عاشق چه زنانی می شوند؟
۱۳۹۲/۰۶/۲۱![با آویشن ایمنی بدنتان را افزایش دهید](https://shamiim.ir/wp-content/uploads/2023/09/1397830133457223_30084102_195898807866230_3879572314127335424_n_c.jpg)
با آویشن ایمنی بدنتان را افزایش دهید
۱۳۹۲/۰۶/۲۱![بسطام، شهر عشق و عرفان](https://shamiim.ir/wp-content/uploads/2023/08/139783011015449_img08573245_c.jpg)
بسطام، شهر عشق و عرفان
۱۳۹۲/۰۶/۲۱![](https://shamiim.ir/wp-content/uploads/2024/12/حسننصرالله.jpg)
از زندگی تا شهادت سید حسن نصرالله
۱۳۹۲/۰۶/۲۱![](https://shamiim.ir/wp-content/uploads/2024/11/مفهوم-کوثر-در-قرآن-و-ارتباط-آن-با-شخصیت-حضرت-زهرا-س-چیست؟.jpg)
مفهوم «کوثر» در قرآن و ارتباط آن با شخصیت حضرت زهرا (س) چیست؟
۱۳۹۲/۰۶/۲۱![](https://shamiim.ir/wp-content/uploads/2024/11/حریم-خصوصی-5.jpg)
رعایت حریم خصوصی دیگران در قرآن، احادیث و آثار امام
۱۳۹۲/۰۶/۲۱![](https://shamiim.ir/wp-content/uploads/2024/08/شیر-مادر.jpg)