از خامی تا پختگی

از خامي تا پختگي

هر پسر و دختری که به سن رشد و بلوغ می‏رسند بزرگترین‏ آرزویشان اینست که ازدواج کنند،با تاسیس زندگی مشترک زناشویی،استقلال و آزادی بیشتری بدست آورند،یار و مونس مهربان و محرم رازی ‏داشته باشند.آغاز زندگی سعادتمندانه خویش را از زمان ازدواج حساب‏ می‏کنند و برایش جشن می‏گیرند. زن برای مرد آفریده شده و مرد برای زن، و مانند مغناطیسی یکدیگر را جذب می‏کنند .زناشویی و تاسیس زندگی ‏مشترک خانوادگی یک خواسته طبیعی است که غرائزش در وجود انسانها نهاده شده است.و این خود یکی ازنعمتهای بزرگ الهی است.راستی به‏غیر از کانون گرم خانوادگی کجا را سراغ دارید که برای جوانان پناهگاه‏ مطمئنی باشد؟علاقه به خانواده است که جوانان را از افکار پراکنده و اضطرابهای درونی نجات می‏دهد.در آنجاست که می‏توانند یار و مونس‏ با وفا و مهربانی پیداکنند که در شدائد و گرفتاریها یار و غمگسارشان ‏باشد.پیمان مقدس زناشویی رشته‏ای است آسمانی که دلها را بهم پیوند می‏زند،دلهای پریشان را آرامش می‏دهد افکار پراکنده را به یک هدف متوجه می‏سازد.خانه،جایگاه عشق و محبت،کانون انس و مودت و بهترین آسایشگاه است. 
خداوند بزرگ در قرآن مجید از این نعمت‏ بزرگ یاد کرده ‏می‏فرماید:
یکی از آیات خدا اینست که از خود شما برایتان همسران آفرید تابا آنها انس بگیرید و آرامش خاطر پیدا کنید،و در میانتان دوستی ومهربانی افکند.و در این موضوع برای اندیشمندان آیات و نشانه‏ هایی‏ است. (۱)
پیغمبر اسلام فرمود: مردی که زن نداشته باشد مسکین و بیچاره ‏است،گر چه ثروتمند باشد.و زنی که شوهر نداشته باشد مسکین و بیچاره‏است گر چه ثروتمند باشد. (۲) 
حضرت صادق علیه السلام از مردی پرسید:همسر داری؟عرض‏ کرد:نه فرمود:
دوست ندارم یک شب بی‏ همسر بمانم گر چه مالک تمام دنیا باشم. (۳)
رسول خدا صلی الله علیه و آله فرمود:بنائی در اسلام پایه گذاری‏ نشده که نزد خدا محبوبتر وعزیزتر از ازدواج باشد. (۴)
آری خدای مهربان یک چنین نعمت گرانبهایی را به بشر عطا کرده‏است لیکن افسوس و صدا فسوس که از این نعمت ‏بزرگ قدردانی نمی‏کند و چه بسا،بواسطه نادانی و خودخواهی،همین کانون مهر و مودت‏را به صورت یک زندان تاریک بلکه جهنم سوزانی تبدیل می‏سازد.در اثرجهالت و نادانی بشر است که محیط نورانی و با صفای خانواده به صورت‏ زندان دردناک یتبدیل می‏شود که اعضاء خانواده ناچارند تا آخر عمر در آن‏ زندان تاریک بسر برند یا پیمان مقدس زناشویی را متلاشی سازند.
آری اگر زن و شوهر به وظیفه خویش آشنا باشند و عمل کنند محیط خانه مانند بهشت‏ برین با صفا و نورانی می‏گردد.و اگر اختلاف و کشمکشهای خانوادگی به میان آمد محیط خانه به صورت یک زندان ‏حقیقی تبدیل خواهد شد.
اختلافات خانوادگی علل و عوامل مختلفی دارد.از قبیل عوامل ‏اقتصادی،تربیت‏ خانوادگی زنیا شوهر،محیط زندگی،دخالتهای بیجای‏ پدر و مادر زن و شوهر یا سایر بستگان آنها و ده ها چیز دیگر.
لیکن به عقیده نگارنده، مهمترین عامل ناسازگاری و اختلافات‏ داخلی، آشنا نبودن زن و شوهر به وظائف زناشویی و عدم آمادگی برای‏ زندگی مشترک خانوادگی است،برای تصدی هر مقامو انجام هر کاری،تخصص و آمادگی یک شرط اساسی محسوب می‏شود.و کسی که ‏اطلاعات کافی و آمادگی قبلی نداشته باشد نمی‏تواند کاری را بخوبی ‏انجام دهد.بهمین جهت، برای تصدی هر مقامی کلاسهای کار آموزی ‏تاسیس می‏شود.
برای ازدواج و تاسیس زندگی مشترک خانوادگی نیز تخصص وآمادگی و اطلاعات کافی لازماست.پسر باید از طرز تفکر همسرش وخواسته‏ های درونی او و مشکلات زناشوئی و راه علاج آنها و آداب معاشرت اطلاعات کافی داشته باشد.باید توجه داشته باشد که زن گرفتن‏ به معنای جنس خریدن یا کلفت گرفتن نیست،بلکه به معنای پیمان وفا وصداقت و محبت وهمکاری و شرکت در زندگی مشترک خانوادگی است.
زن نیز باید به طرز تفکر شوهرش و خواسته ‏های درونی او توجه ‏داشته باشد و بداند که شوهرکردن به معنای نوکر گرفتن و تامین بدون قید و شرط خواسته‏ ها و آرزوهای درونی نیست.بلکه پیمان همکاری و تشریک مساعی است و برای رسیدن به این هدف مقدس،گذشتو فداکاری و همکاری و تفاهم لازم است.
با اینکه سرنوشت پسر و دختر با ازدواج روشن می‏شود واطلاعات لازم و آمادگی اخلاقی برایش ضروری است متاسفانه اجتماع ما نسبت‏ به این موضوع حیاتی غفلت دارد.
نسبت ‏به جهاز و مهر و زیبائی و شخصیت پدر و مادر کاملا عنایت‏ دارند.لیکن آمادگی برای زنداری و شوهرداری و تاسیس زندگی مشترک‏ خانوادگی را اصلا شرط نمی‏دانند.
دختر را به خانه بخت می‏فرستند با اینکه شوهرداری و کدبانوگری‏ را نیاموخته است پسر رازن می‏دهند با اینکه از زنداری و سرپرستی ‏خانواده اطلاع ندارد.
دو نوجوان بی‏اطلاع و کم تجربه وارد زندگی نوین می‏شوند.بدین‏جهت صدها مشکل بوجود می‏آید.اختلافات و ناسازگاریها و قهر ودعواها شروع می‏شود دخالت پدر و مادرها هم چون ازروی عقل و تدبیر نیست،نه تنها مشکلی را حل نمی‏کند بلکه اختلافات را عمیق‏تر وریشه ‏دارتر می‏سازد دوران اول ازدواج یک دوران پر آشوب و بحرانی است.بسیاری از زندگیها در همین دوران بواسطه طلاق متلاشی می‏گردد.
بعضی از آنها هم با حفظ ازدواج،تا آخر عمر به کشمکش و زورآزمایی‏ادامه می‏دهند و عذاب در این زندان اختیاری را بر طلاق مقدم می‏دارند.
بعضی از خانواده‏ ها هم پس از مدتی،کوتاه یا دراز،با اخلاق و رفتاریکدیگر آشنا می‏شوند وآسایش و آرامش نسبی پیدا می‏کنند.
ای کاش برای پسران و دخترانی که در صدد ازدواج بودندکلاسهایی به عنوان‏«آموزش ازدواج‏»تاسیس می‏شد و بعد از اینکه یک‏دوره راهنمایی می‏دیدند و برای زندگی مشترک خانوادگی آماده می‏شدند وبرگ صلاحیت ‏برایشان صادر می‏شد اقدام به ازدواج می‏کردند.(به امید آنروز انشاء الله) .
نگارنده چون بدین نیاز اجتماعی توجه داشته و ضرورت آن را احساس نموده کتاب حاضر رانگاشته است در این کتاب مشکلات‏ زناشویی مورد بررسی قرار گرفته و با استفاده از قرآن شریف و احادیث‏ پیغمبر و ائمه علیهم السلام و گاهی با استفاده از آمار عمومی وتجربه ‏های‏ شخصی، تذکراتی داده شده و راهنماییهای لازم بعمل آمده است.
نگارنده مدعی نیست که با خواندن این کتاب تمام مشکلات‏ خانوادگی حل و فصل خواهدشد. زیرا عوامل دیگری نیز بدون شک ‏دخالت دارند لیکن امیدوار است که خواندن این کتاب و بکار بستن آن،در حل بسیاری از مشکلات به خانواده‏ ها کمک کند از دانشمندان و خیرخواهان ملت انتظار می‏رود که ضرورت این موضوع را دریابند و بااقدامات جدی و مؤثرخانواده‏ها را از پریشانی و بدبختی نجات دهند (به ‏امید آن روز) . در این کتاب وظائف هر یکاز زن و مرد بطور جداگانه موردبررسی قرار گرفته و کتاب به دو بخش تقسیم شده است:بخش اول،وظیفه ‏زن نسبت‏به شوهرش بخش دوم، وظیفه مرد نسبت ‏به همسرش لیکن لازم ‏است که زن و شوهر هر دو بخش را بخوانند تا به وظائف مشترک آشناشوند و بینایی بهتری پیدا کنند وقتی یکی از دو بخش کتاب را می‏خوانید ممکن است‏خیال کنید که از یک طرف جانبداری شده و وظیفه دیگری‏ مورد غفلت واقع شده است، لیکن چنین نیست، وقتی بخش دیگر رابخوانید تصدیق خواهید کرد که تعصبی در کار نبوده و بیطرفانه قضاوت‏ شدهاست. 

قم،حوزه علمیه ابراهیم امینی
تیر ماه ۱۳۵۴
۱-سوره روم آیه ۲۱
۲-مجمع الزوائد ج ۴ ص ۲۵۲.
۳-بحار الانوار ج ۱۰۳ ص ۲۱۷.
۴-بحار ج ۱۰۳ ص ۲۲۲.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

اشتراک گذاری این صفحه در :
ما را در رسانه های اجتماعی دنبال کنید
اسکرول به بالا