از جمله روشهاى تربیتى حضرت فاطمه علیهاالسلام نوعدوستى او بوده است، که در برابر چشمان تیزبین فرزندانش، به مردم کمک مىکرد و خود گرسنه مىماند، ولى دیگران را سیر مىنمود. (۱)
فاطمه علیهاالسلام گرنبندش را به فقرا ایثار کرد و آنان را مورد نوازش قرار داد و از پول آن پارچهها خریدارى شد و براى بىلباسها، لباس مناسب تهیه گردید…(۲) و پردههاى خانهاش در اختیار پیامبر خدا قرار گرفت و از آن عریانها پوشانده شد و حدیث «فاطمه بضعه منى» در حق آن حضرت صادر گشت.(۳)
آن حضرت نه تنها در مسائل اقتصادى و رفع مشکلات روزمرهى مردم پیشگام بود، حتى از نظر اخلاقى و عواطف انسانى و ارشاد و هدایت مردم نیز به کمک آنان مىشتافت و مصالح مردم را پىگیرى مىکرد و در حقشان دعا مىفرمود و از این طریق فرزندان خویش را به چنین عواطف اسلامى و انسانساز پرورش مىداد.
حضرت امام حسن علیهالسلام مىفرمایند: شبى مادرم را دیدم که تا صبح به عبادت پرداخت و مرتب مؤمنین و دیگران را دعا مىکرد، ولى در حق خود ساکت بود. از علت آن پرسیدم، فرمود: اول همسایه و دیگران، سپس خودمان. (۴)
شبیه این حدیث از امام موسى بن جعفر علیهالسلام صادر گردیده(۵) و نشان مىدهد که آن حضرت تا چه حدى سوز اجتماعى و نوعدوستى داشته است و دیگران را بر خود و خودیها مقدّم مىداشت.
و در یک قضیه تاریخى دیگر آمده است، که فاطمهى زهرا علیهاالسلام همچون امیرالمؤمنین على علیهالسلام براى بهبودى حسن و حسین علیهمالسلام از مریضى، سه روز روزه نذر کرده بود و هنگام انجام دادن آن، مجبور شد براى یک نفر یهودى بنام «شمعون» در خانه خودش کار استیجارى نموده و از اجرت آن نان جو تهیه نماید….
چنانچه در تفسیر سورهى هل اتى (دهر) آمده است فاطمه و على و دیگر خانوادهى او سه روز روزه گرفتند و هر شب موقع افطار غذاى خویش را به ترتیب به: مسکین، یتیم، کافر و اسیر دادند و همین سوره در مناقب آن حضرت و سایر اهلبیت نازل گشت….(۶)
اگر امام حسین علیهالسلام سه بار اموالش را با فقرا تقسیم نموده و دوبار خلع ید کرده است. در دامان پر مهر و انسانساز فاطمه علیهاالسلام پرورش یافته… (خرج من ماله مرتین و قاسم الله ثلاث مرّات ماله) و همچنین فرزندان دیگرش که جاى بحث آن نیست. (۷)
۱ـ بحار، ج ۴۱، ص ۳۴، ح ۶.
۲ـ در بحث «ایثار فاطمه» در فصل ۱۴ ملاحظه فرمایید.
۳ـ در بحث «ایثار فاطمه» در فصل ۱۴ ملاحظه فرمایید.
۴ـ رایت امى فاطه قامت فى محرابها… و سمعتها تدعو للمؤمنین والمؤمنات و تسمیهم و تکثر الدعإ؛ّّ لهم و لاتدعو لنفسها بشى فقلت لها: یا اماه! لم لاتدعین لنفسک کما تدعین لغیرک؟ فقالت: یا بنى الجار ثم الدار. (وسائل، ج ۴، ص ۱۱۵۰، ح ۷-محجه البیضاء، ج ۴، ص ۲۰۸ و بحار ج ۴۳، ص ۸۱ و…). avb
۵ـ وسائلالشیعه، ج ۴، ص ۱۱۵۱، ح ۸- بحارالانوار، ج ۴۳، ص ۸۲، ح ۴. ۶ـ فرائد السّمطین، ج ۲، ص ۵۴، ش ۳۸۳- بحارالانوار، ج ۳۵، ص ۲۳۷- تفاسیر مختلف ذیل آیات مربوطه…
۷ـ شرح ابن ابىالحدید، ج ۱۶، ص ۱۰، فرائد، ج ۲، ص ۱۲۳، ش ۴۲۳.
تعلیم فرزندان به نوعدوستى و رعایت حقوق همسایگان
- آبان ۱۱, ۱۳۹۳
- ۰۰:۰۰
- No Comments
- تعداد بازدید 107 نفر