پرسش. فلسفه خواندن نماز چیست؟
پاسخ: بنابر اعتقاد به اصول دین و پذیرش وجود خداوند حکیم و تصدیق پیامبران و ایمان به دین رسول خاتم صلی الله علیه و آله، اسلام، تعبّد نسبت به دستورات شریعت ضروری است. از سویی دیگر خداوند در قرآن میفرماید:
واَقِمِ الصَّلوهَ لِذِکری (طه: ۱۴)
نماز را برای یادآوری من بپا دار.
بنابراین باید نماز خواند. البتّه نحوه نماز خواندن را باید از پیامبر خدا صلی الله علیه و آله آموخت.
در قرآن برای کسانی که نماز نمی خوانند، آمده است: آنها که در باغهای بهشت انداز مجرمان سؤال میکنند: چه چیز شما را به دوزخ فرستاد؟ میگویند: ما از نمازگزاران نبودیم. (مدثر: ۳۹ ـ ۴۳) و در آیهای دیگر برای کسانی که نسبت به نماز سهل انگاری میکنند، عذاب الهی و سقوط در وَیْل (طبقهای از جهنم) را وعده داده است. (ماعون: ۴ ـ ۵) اهمیت نماز واجب در حدی است که انجام هیچ کار عبادی دیگری جایگزین آن نمیشود. در روایت است که امام صادق علیه السلام فرمود:
اولین چیزی که بنده به آن حسابرسی میشود نماز است. پس اگر نمازش قبول شد بقیه اعمال مورد توجه قرار میگیرد و اگر نمازش ردّ شد بقیه اعمالش مردود میشود. (من لا یحضره الفقیه، شیخ صدوق، قم، انتشارات جامعه مدرسین، ۱۴۱۳ق، ج ۱، ص ۲۰۸. )
فلسفه نماز خواندن میتواند شکرگزاری از نعمتهای غیر قابل شمارش الهی باشد. روش شکرگزاری که البته تأثیرات مثبتی در زندگی و در کمال روحی فرد مسلمان دارد، به خواندن نماز است.