سبک شمردن نماز (موارد)

سبك شمردن نماز (موارد)

پرسش. چند نمونه از مصداق‏های سهل‏ انگاری در نماز و سبک شمردن آن را بنویسید.

پاسخ: کسی که نسبت به نماز سهل‏انگار باشد، مورد شفاعت قرار نمی‏گیرد؛ چنان‏که پیامبر اکرم صلی‏ الله‏ علیه ‏و‏ آله هنگام رحلتش فرمود: «لَیْسَ مِنّی من اسْتَخَفَّ بِصَلاتِهِ»؛    (الکافی، ج ۳، ص ۲۶۹.)   از من نیست کسی که نمازش را سبک بشمارد.    
از مصادیق سبک شمردن نماز این است که نماز را از اول وقت تأخیر اندازد. خداوند با خطاب اذان و عبارت حیّ علی الصلاه تو را خوانده است. سبک شمردن نماز توجه نکردن به مقام جلال الهی است و کسی که در نماز خود سهل ‏انگاری باشد به «وَیل» جهنم دچار خواهد شد.    (اشاره به ماعون ۱۰۷، آیه ۴ ـ ۵.)  
مورد دوم از موارد سبک شمردن نماز رعایت نکردن آداب نماز است؛ مثل اینکه رکوع و سجودش را به درستی انجام ندهد. البته منظور آن است که رکوع و سجود را مختصر تمام کند که نماز به حد بطلان نرسد ولی حقّ نماز ادا نگردد. در روایت است: زمانی که بنده‏ای عجله می‏کند [و نماز را به صورت فشرده انجام می‏دهد ]پس برمی‏خیزد تا به حاجت خود برسد، خداوند متعال ندا می‏کند آیا بنده‏ ام نمی‏داند: که من برآورنده‏ترین حاجت ها هستم.   (وسائل الشیعه، ج۴، ص ۳۶ ـ ۳۷.)  
و نیز حضرت رسول اکرم صلی ‏الله ‏علیه‏ و ‏آله در مورد کسی که سجده ‏اش را سبک به جا می‏آورد، فرمود: او مثل کلاغ به زمین نوک می‏زند. اگر به همین حال بمیرد بر غیر دین محمد مرده است.   (همان، ص ۳۷.)  
کسی که شرایط و مقدمات نماز را رعایت نمی‏کند مثل اینکه با خودداری از بول و ادرار قبل از نماز، وضو می‏گیرد و به نماز می‏ایستد، نسبت به اصل نماز سهل‏ انگار است. مورد دیگر از مصادیق سبک شمردن نماز این است که به یادگیری احکام نماز نپردازد و در نتیجه هنگام نماز خواندن دچار مشکل شود. در روایت است: برای نماز چهار هزار حد است.    (الکافی، ج ۳، ص ۲۷۳.)    و در روایتی دیگر است که نماز چهار هزار باب دارد. نمازگزار باید با این مسائل و ابواب آشنایی داشته باشد.    (همان.)

دیدگاه‌ خود را بنویسید

اشتراک گذاری این صفحه در :
ما را در رسانه های اجتماعی دنبال کنید
اسکرول به بالا