مـمکن است اخیرا یکی از دوستان، اعـضـای خـانـواده و یا یک همکار، عزیزی را از دست داده باشد. بـه مـحـض آنـکـه مراسم سوگواری به پایان میرسد و سیل دسـته گــلــها و تسلیت ها پایان می پذیرند آن وقت است که فرد سـوگوار به پشتیبانی نیاز خواهد داشت. سـوگـواری بـرای اغـلــب افـراد مــی تـواند تجربه ای وحشتناک و غریبانه ای بـاشـد. همچنین برای اغلب مردم از آنـکه احـساسات غـم و اندوه خود را با دیگران در میان بگذارند دشوار میبـاشد. بـنابراین آنها نیازمند یاری می باشند. و از آنـجـایی که دیگر اعضای خانواده دست بگریبان اندوه و سوگ شخـصـی خـودشــان میباشند، اینجاست که دوستان، همسایگان و هـمـکـاران آنها در روند بهبودی کارساز و مفید واقع خواهند شد. آگاه باشید که در روند سوگواری این علایم طبیعی هستند:
۱- تـجربـه احـساسات و هیـجــانات شـدید برای بهـبود منـاسب فـرد طبـیـعی و الـزامـی میباشد.
۲- احساس گناه، شرمساری و خشم بخشی از روند بهبودی است
۳- هر فرد شیوه سوگواری مخصوص به خود دارد
۴- جدول زمانی خاصی برای مدت زمان سوگواری وجود ندارد.
چگونه میتوان به افراد محزون یاری رساند
بهترین چیز آن است که در کنارش باشید. شما ممکن است دقیقـا نـدانـید که چه کاری انــجام دهید و یا چه چیزی به زبان بیاورید. اما مهم نیست. فـقـط فـرد سـوگـوار را تـنـهـا نـگذارید چـون بـیش از همیشه به حمایت و پشتیبانی شما محتاج می بـاشـد. نـیـازی نیست مشکلی را حل کنید تنها به صحبتهایش گوش فرا دهید.
افراد سوگوار معمولا از کارهایی که انجام داده و یا میتوانستند انجام دهـنـد ولـی انـجام نداده اند احساس گناه فراوانی میکنند شما برای کاستن از این احسـاس گـناه اقدامات زیر را صورت دهید:
۱- به آنها بگویید که نگرانشان می باشید.
۲- تصدیق و تصریح کنید که آنها منتهی سعی خود را به انجام رسانیده اند.
۳- آنها را تشویق کنید تا درباره احساساتشان با شما صحبت کنند.
۴- به آنها اجازه دهید تا احساس اندوه و خشم خود را با فریاد و شیون تخلیه کنند.