کمک در بچه داری
فرزند ثمره مشترک ازدواج زن و مرد است.هر دو نفر در پیدایش کودک دخالت داشته اند،و درمنافع و زیانهایش نیز شریک میباشند.
بنابراین بچه داری نیز یک وظیفه مشترک زن و شوهر است.نه وظیفه زنتنها.درست است که مادران با میل و رغبت از بچه نگهداری میکنند وامور نظافت و تر و خشک کردن و تغذیه وشیر دادن و دیگر امور مربوط بهکودک را از جان و دل میپذیرند.و برای پرستاری و نگهداری او هر گونهرنج و زحمتی را تحمل مینمایند.برای پرستاری از کودک چه شبهائی راتا صبح بیدار میمانند و گریه و جیغ و شیون و نحسیهای او را تحملمیکنند . لیکن شوهر هم نبایدفداکاریها و زحمات همسرش را نادیده بگیردو بگوید:بچهداری وظیفه زن است.و من در این باره مسؤولیتی ندارم.
وقتی دید بچه آرام نمیگیرد،مادر را با بچه بگذارد و خودش برود در اتاقدیگر راحتبخوابد.نه،برادر! این بچه مشترک بین شما است.پرستاریو نگهداری از او نیز یک وظیفه مشترک است.مگر تو عاطفه و وجداننداری؟ آیا انصاف است که تو بروی در گوشهای استراحت کنی، وهمسرت را در این غوغا تنها بگذاری؟آیا این رسم زن داری و مهر و صفایخانوادگی است؟ اگرتو روز کار کرده و خسته هستی همسرت نیز در تمامروز بکارهای خانهداری اشتغال داشته وخسته است.اگر تو خوابت میآید او نیز خوابش میآید.اگر جیغ و شیونهای بچه اعصاب تراخسته میکند، مادر بیچاره هم همینطور است لیکن جز تحمل چارهای ندارد.
برادرم! انصاف و عاطفه و اخلاق اسلامی و رسم همسرداریاقتضا دارد که در چنین مواقع حساسی در بچهداری همسرت را کمککنی.یا با هم بچه را آرام کنید سپس بخوابید.یامقداری از شب را توبخواب و همسرت از بچه پرستاری کند آنگاه تو از بچه پرستاری کن وهمسرت بخوابد.و اگر همسرت در اثر کم خوابی،بعد از نماز صبحاستراحت کرده انتظارنداشته باش مانند دیگر روزها صبحانه را برایتحاضر کند.چه مانع دارد خودت چای وصبحانه حاضر کنی،خودت میلکنی و بیرون بروی و برای همسرت نیز آماده باشد.وقتی میخواهید بهسفر یا مهمانی بروید ضرورت ندارد که همیشه همسرت بچه را بغل کند،درجاهای مناسب تو این عمل را انجام بده و در این باره همکاری نمائید. وبطور کلی در همه حال در پرستاری و نگهداری از کودک تعاون و همکاریداشته باشید.رسم زن داری و اخلاق اسلامی چنین است.به زندگی شماصفا و محبت و رونق میدهد.
البته به بانوان نیز توصیه میشود که در این باره از شوهرانشانانتظارات زیاده از حد نداشته باشند.گرفتاریها و مشکلات کسب و کار وتامین نیازمندیهای زندگی را همواره منظور داشته باشند.و بدانند که مرددر خارج منزل با صدها مشکل روبروست و با اعصاب خسته وبه منظور استراحتبمنزل میآید.و انتظار نداشته باشند که وقتی بمنزل آمدلباسهایش را درآورد و فورا مشغول بچهداری و امور خانهداری شود.دراین مورد بیش از مقدار ضرورت و درمواقع غیر عادی،توقع کمک نداشتهباشند.
زود به منزل بیا
مرد مادامی که زن نگرفته آزاد است.میتواند دیر به خانه بیاید یازود.اطلاع بدهد کجا میروم یا نه. اما هنگامی که ازدواج کرد خواه ناخواهباید برنامهاش را تغییر دهد و زودتر به منزل بیاید.
باید توجه داشته باشد که همسرش از صبح تا غروب در منزلزحمت کشیده خانه را مرتب نموده،غذا پخته،لباس شسته،منزل را تمیزکرده اکنون چشم براه است که شوهرش به منزل بیاید،با هم بنشینندصحبت کنند و از انس و محبت لذت ببرند.بچههایش نیز همین انتظاررادارند.دور از انسانیت و انصاف است که مرد شب دنبال خوشگذرانی وشبنشینی برود وهمسر بیچاره و کودکانش را در انتظار بگذارد!!
مگر زنداری فقط به این است که غذا و لباسش را بدهی؟زنشریک زندگی است نه کلفتبدون مزد و مواجب.به خانه شوهر نیامده که شبانه روز زحمتبکشد و لقمه نانی بخورد.بلکه بدان امید آمده که انیس وهمنشین دائم داشته باشد.
بعضی مردها واقعا انصاف و عاطفه و شعور ندارند. زن پاکدامن وعفیف و فرزندان معصوم خویش را در خانه میگذارند و شب تا به سحردنبال عیاشی و ولگردی میروند.
پولهایی را که باید در خانه خرج کنند در خارج منزل بیهوده تلفمیکنند.این بیچارهها هنوزلذت انس و محبت را درک نکردهاند کهعیاشیهای کثیف را خوشگذرانی میشمارند.هیچ فکرنمیکنند که با اینرفتار آبرو و حیثیتخویش را از دست میدهند.و در نزد مردم،افرادیهوسباز و سبک مغز معرفی میشوند.خودشان را بدبخت و بیچاره و زن و فرزندشان رابدبختتر میگردانند.کاری میکنند که همسرانشان از دردناچاری تقاضای طلاق و جدائی میکنند و کاخ زناشویی را متلاشیمیسازند.
به داستانهای زیر توجه فرمایید:
مردی که زنش را طلاق داده بود در دادگاه گفت:در ابتدای ازدواجبه خاطر جوانی ومعاشرت با دوستان بد هر شب همسرم…را تنها در خانهمیگذاشتم و برای تفریح وخوشگذرانی از خانه بیرون میرفتم و نزدیکصبح به خانه میآمدم.همسر جوانم که از رفتارمن ناراحتبود عاقبت بستوه آمده طلاق گرفت.ده فرزند داشتیم قرار شد ماهی دو مرتبه آنهاراببینم.مدتی بدین نحو گذشت ولی اکنون مدتی است از من مخفی شدهاند.
برای دیدن فرزندانم خیلی ناراحت هستم. (۱)
زنی میگوید:از تنهایی دیگر حوصلهام سر رفته دارم دق میکنم.
شوهرم اصلا به فکر من و تنهایی کشنده من نیست،هر شب تا بعد از نیمهشب در پی تفریح وشادی خودش است. (۲)
آقای محترم،تو که دارای زن و بچه هستی دیگر حق نداری مانندسابق بیقید و بند باشی.به فکر آینده خودت و خانوادهات باش.دست ازولگردی و عیاشی بردار.دوستان ناباب را رها کن.از کار که فارغ شدییک سر به خانه بیا.با زن و فرزندانتبنشین،کانون خانوادگی را گرم وباصفا کن و از لذت انس و محبتبرخوردار شو.ولگردی و شبنشینی برفرض اینکه سالم وبدون مفسده هم باشد باز به حال تو سودی ندارد وزندگیات را متلاشی میسازد.
باوفا باش
وقتی میان زن و مرد پیمان زناشویی بسته شد زندگی انفرادی آنانبه یک زندگانی مشترک اجتماعی تبدیل میشود.آن پیمان مقدس بدانمعنا است که زن و شوهر قول میدهند که تاآخر عمر با هم باشند.در ادارهزندگی تشریک مساعی کنند.برای رفاه و آسایش همدیگرکوشش نمایند.
یار و مونس و غمخوار هم باشند.در جوانی و پیری،در توانایی و ناتوانی،در موقع سلامت وبیماری،در سختیها و خوشیها،در حال فقر و غنا،در همهحال با هم باشند.
انسانیت و شرافت اقتضا دارد که زن و شوهر تا آخر عمر بدینپیمان مقدس وفادار باشند.و درمشکلات زندگی و حوادث روزگار عهدخویش را فراموش نکنند.دختری که در موقع جوانی وشادابی خواهاندارد دست رد به سینه همه میزند و هستی خویش را تنها در اختیارشوهرقرار میدهد بدان امید که تا آخر عمر در پناه او زندگی کند.رسم مردانگینباشد که درموقع پیری و زوال شادابی همسرش را تنها بگذارد و به فکرتجدید فراش یا ولگردی برآید.
در موقع نداری و تنگدستی با شوهرش میسازد و در خانهاشزحمت میکشد و بخور و نخورمیکند بدان امید که زندگی آنانسر و صورتی پیدا کند و تا آخر عمر در رفاه و آسایش باشند،رسم وفانباشد که مرد وقتی وضع اقتصادی خویش را مرتب دید و ثروتی ذخیره کردبه فکرزن گرفتن بیفتد یا همسرش را در خانه گذاشته دنبال خوشگذرانیبرود.
در موقع سلامت و توانایی بدون مزد و مواجب به اندازه چند کلفتدر خانه شوهر زحمت میکشد بدان امید که بهنگام ناتوانی و بیماری ازکمکها و پرستاریها و دلجوئیهای او برخوردارگردد نه اینکه او را رها کندو به فکر خوشگذرانی خودش باشد.
بعضی مردها واقعا عاطفه و مردانگی ندارند.در موقعی کههمسرشان جوان و شاداب و سالم است از او استفاده میکنند لیکن بعدا اورا رها کرده دنبال خوشگذرانی میروند.یا به بهانههای بسیار پوچ او راطلاق میدهند.به نمونههای زیر توجه فرمایید:
مردی زنش را به بهانه شومی طلاق میدهد.زیرا بعد از عروسی پدرشوهر وفات میکند ودایی او به ورشکست مبتلا میگردد. (۳)
مردی در بیان علت طلاق زنش میگوید:چه علتی بهتر از اینکه ترادوست ندارم.با اینکه قبلابه عنوان عشق با او ازدواج نموده بود (۴) .
زنی به نام…علیه شوهرش شکایت کرد که مدتها با بود و نبودشوهرم ساختم و با نهایت تلاش به او خدمت کردم.اما حالا که بیمار شدهاممرا از خانه بیرون کرده میگوید:زن بیمارنمیخواهم (۵) .
آقای محترم،تو حیوان نیستی که جز خودخواهی و خوردن وشهوترانی چیزی سرش نمیشود.تو انسان هستی.انسان باید وجدان ورحم و عاطفه و از خودگذشتگی داشته باشد.
دختر معصومی بخاطر تو دست از پدر و مادر و تمام خویشان برداشت و جوانی و شادابی وسرمایه عفتخویش را در اختیار تو نهاد.
بهتر از کلفت در خانهات زحمت کشید،با دار و ندار تو ساخت و هر گونهرنج و محرومیتی راتحمل کرد،آیا سزاوار است او را رها کنی و دنبالعیاشی بروی؟بدین عمل به او ستم میکنی وستمکار در همین دنیا سزایاعمالش را خواهد دید.اگر تجدید فراش کنی در مقابل چنددقیقه لذت،آسایش روحی و آسودگی خاطر را از دست میدهی.به صدها گرفتاری وفشارهای روحی مبتلا خواهی شد.آبروی خویش را از دست میدهی و درنزد مردم مردی خودخواه وبیعاطفه معرفی خواهی شد.
فرزندانت از این کار رنجیده خاطر میشوند و هر روز به یک جوراسباب مزاحمت و ناراحتی برایت فراهم خواهند ساخت.اگر همسرتبیمار است معالجهاش کن تا سالم شود و ازفرزندانش پرستاری کند.اگرهم قابل علاج نیست مردانگی و فداکاری نشان بده و تا زنده است زندیگر نگیر.وجدانت راضی نشود آن بیچاره را آزرده خاطر گردانی.اگرخودت جای اوبودی و به بیماری سختی مبتلا میشدی چه انتظاری از اوداشتی؟او هم همین انتظار را از تودارد.
اگر موقع بیماری تو همسرت بنای ناسازگاری را بگذارد و تقاضایجدایی کند آیا کار خوبی میکند؟یا اینکه نزد تو و سایرین زن خودخواه وبیوفایی معرفی میشود؟
اگر وفاداری و از خودگذشتگی خوب است تو هم وفادار باش
تعلیم و تربیت
دختری که وارد خانه شوهر میشود مسؤولیت اداره یک منزل بر عهدهاش میافتد.و برای اداره یک منزل اطلاعات مختلفی لازم است.
باید غذا پختن،لباس شستن،روفت و روب،اتو کردن،دوخت و دوز،مرتب کردن اثاث منزل،آداب مهمانداری،آداب معاشرت و رفت و آمد،شوهرداری،و بالأخره بچهداری،و دهها ماننداینها را بداند.مرد از همسرتازه واردش انتظار دارد همه اینها را بداند و یک زن تربیتیافته کاملعیار باشد.لیکن متاسفانه این همه انتظار جامه عمل نمیپوشد و تازهعروس یا اصلاآداب زندگی را بلد نیستیا اگر چیزی بلد باشد خیلیمحدود است.
چه کنیم؟این هم یکی از نواقص اجتماعی ما است.نه پدر و مادرمقید هستند آداب زندگی رابه دخترشان یاد بدهند،نه برنامه آموزش وپرورش دختران چنان است که به جای مطالب بیثمر،آداب زندگی را بهدختران بیاموزد.به هر حال چارهای نیست،باید در صدد علاج بر آمد.
مرد چون میخواهد عمری را با همسرش زندگی کند ناچار است درتعلیم و تربیت او کوشش نماید تا نواقص و عیوبش را برطرف سازد.اتفاقامرد هم از جهتسن بر همسرش فزونی داردهم از لحاظ تجربیات واطلاعات.
اگر قدری صبر و حوصله بخرج بدهد میتواند نواقص او رابرطرف سازد و مطابق دلخواه تربیت کند.کارهایی را که خودش بلد استبا زبان خوش و نرمی به او یاد بدهد.در این باره میتواند از زنان کاردان وبا تجربهای که در خانه هستند مانند مادر و خواهر و عمه و خاله،استفاده کندو از راهنمائیهای آنان بهرهمند گردد.میتواند کتابهایی را که درفن طباخی، خانه داری ، مهمانداری شوهرداری،آداب معاشرت،نوشته شده تهیه کند و در دسترسش قراردهد.
کتابهای اخلاقی را خریده به خواندن تشویقش نماید.آدابمعاشرت و رفت و آمد را به او یادبدهد.اگر بد اخلاقی و خلاف ادب دید بازبان خوش و دلسوزی متذکرش سازد.لیکن باید ازروی تفاهم و بهصورت دلسوزی و مهربانی باشد نه به عنوان اعتراض و ایراد و نق نق والاّ ممکن است عکس العمل خوبی نداشته باشد.
مرد اگر در یکی دو سال اول زناشویی صبر و حوصله به خرج بدهدو با عقل و تدبیر به تعلیم وتربیت همسرش همت گمارد میتواند او رامطابق دلخواه تربیت کند اگر هم موفقیت او صددر صد نباشد اما بدونشک میتواند تا حدودی او را تکمیل کند.
درست است که برای این کار صرف وقت و صبر و حوصله لازماست لیکن هر چه در این باره عنایتبخرج بدهد ارزش دارد.زیرا شریکزندگی و مربی فرزندانش را تکمیل نموده و تا آخرعمر از ثمرات این کاربهره مند خواهد شد.
یکی از موضوعات مهمی که مرد باید بدان توجه داشته باشد اینستکه همسر تازه عروسش که یک نفر مسلمان است و قاعدتا باید احکام وقوانین دین اسلام را بداند غالبا از آنهابیاطلاع است.حتی احکام ودستورات ابتدائی اسلام مانند وضو و نماز و غسل و تیمم را بلدنیست.
البته قبلا پدر و مادر وظیفه داشتند که دخترشان را با احکام و قوانین اسلامآشنا سازند ووظائف دینی را به او یاد بدهند لیکن اکنون که آنان در انجام وظیفه کوتاهی نمودهاند ودوشیزه سادهلوح بیگناهی را به خانه بختفرستادهاند این وظیفه سنگین بر عهده تو میافتد.باید او را به وظائف دینی آشنا سازی و واجبات و محرمات اسلام را یادش بدهی.عقائد واخلاقاسلامی را به طوری که مطابق فهم او باشد تعلیمش کنی.اگر خودتمیتوانی این کاررا بر عهده بگیری چه بهتر.و الا باید با مشورت اهلاطلاع کتابها و مجلات سودمند علمی واخلاقی اسلام را تهیه نموده دراختیارش بگذاری و به خواندن تشویقش کنی.
رساله عملیه سادهای را در اختیارش بگذاری. و در صورت لزوممیتوانی یک شخص متدین مورد اعتماد اهل اطلاع را برای تعلیم وتربیتش انتخاب کنی.
به هر حال،امر به معروف و نهی از منکر و ارشاد و راهنمایی زنوظیفه حتمی شوهر است.اگربدین وظیفه عمل کرد همسری متدین وعفیف و مهربان و خوش اخلاق و دانا و زندگی کن خواهد داشت که علاوهبر ثوابهای اخروی در همین دنیا نفعش عائد او خواهد شد.و اگر درانجاموظیفه کوتاهی نمود در این دنیا همسر بیاطلاع و ضعیف الأیمانی خواهدداشت که مصونیت دینی و اخلاقی ندارد و در قیامت نیز مورد بازخواستخداوند قهار قرار خواهدگرفت.
خداوند بزرگ در قرآن مجید میفرماید:
ای کسانی که ایمان دارید خودتان و خانوادهتان را از آتشی کههیزم آن انسانها و سنگ است محفوظ بدارید. (۶)
امام صادق علیه السلام فرمود:وقتی آیه مذکور نازل شد یکی ازمسلمانان گریه میکرد ومیگفت:من عاجزم که نفس خودم را از آتشمحفوظ بدارم در عین حال مأمور شدهام که اهلبیتم را نیز از دوزخ نگهدارم!! پیغمبر اکرم (ص) فرمود:همین مقدار کافی است که آنان راامرکنی به کارهایی که خودت مأموریت داری آنها را انجام دهی و نهی کنی ازکارهایی که خودت باید آنها را ترک کنی. (۷)
پیغمبر اکرم صلی الله علیه و آله فرمود:مرد به سرپرستی خانوادهگمارده شده است و هرسرپرستی نسبتبه زیردستانش مسؤولیت دارد (۸) .
رسول خدا (ص) زنها را یاد نموده فرمود: پیش از اینکه شما را بهکارهای بد وادار کنند،به کارهای نیک دعوتشان کنید (۹) .
پینوشتها:
1-اطلاعات ۱۱ تیر ماه ۱۳۴۹.
2-و نمیدانند چرا؟ص ۱۳۸.
3-اطلاعات ۲۵ دیماه ۱۳۵۰
4-اطلاعات ۲۶ شهریور ۱۳۴۸.
5-اطلاعات ۱۸ اردیبهشت ۱۳۵۱.
6-سوره تحریم آیه ۶
7-وسائل ج ۱۱ ص ۴۱۷.
8-مستدرک ج ۲ ص ۵۵۰
9-بحار ج ۱۰۳ ص ۲۲۷
کمک در بچه داری

- اسفند 7, 1392
- 00:00
- No Comments
- تعداد بازدید 114 نفر
- برچسب ها : بچه داری, ثمره ازدواج, کودک, مشاوره, همسران, والدین, وظیفه مشترک
اشتراک گذاری این صفحه در :

بهترین و سالمترین نان کدام است؟
۱۴۰۳/۱۲/۲۸
اعمال شبهای قدر و اعمال مخصوص شب نوزدهم ماه رمضان
۱۴۰۳/۱۲/۲۷
عوارض چهار زانو نشستن
۱۴۰۳/۱۲/۲۷
معیارهاى گزینش در نامه 53 نهج البلاغه
۱۴۰۳/۱۲/۲۶
از زندگی تا شهادت سید حسن نصرالله
۱۴۰۳/۰۹/۱۲
مفهوم «کوثر» در قرآن و ارتباط آن با شخصیت حضرت زهرا (س) چیست؟
۱۴۰۳/۰۸/۳۰
رعایت حریم خصوصی دیگران در قرآن، احادیث و آثار امام
۱۴۰۳/۰۸/۱۶