استرس بخش طبیعی از زندگی است . برای انجام وظایف ، مقداری استرس لازم است . اما هر امری ، واقعی و یا خیالی که برای شما به عنوان یک دانشجو روی خواهد داد ، خواسته هایی را در پیش روی شما قرار می دهد و شما باید بدانید که چگونه این خواسته ها را کنترل کنید .چگونه با استرس مقابله کنیم ؟
بررسی مسائل مهم به طور منظم : تکالیف علمی جدید شما ، نه فقط بر روی شما ، بلکه بر خانواده و یا دوستانتان نیز تأثیر می گذارد و گاه ممکن است تضادهایی را نیز به وجود آورد . یکی از راه های مواجهه با این تضاد ها این است که برنامه هر ترم را با اطرافیان خود در میان بگذارید و ضرورت ها و پیامدهای مثبت مطالعه را بررسی کنید و برنامه را به اتفاق هم طرح ریزی کنید .
ورزش و تمرین های منظم : اوقات فراغت خود را طوری برنامه ریزی کنید که حداکثر سلامت و رضایت را به همراه داشته باشد . بدن نیاز به ورزش روزانه دارد . این به ویژه درباره دانشجویان بی تحرک لازم است .تنظیم وقت به صورت هفتگی : فعالیت های هر روز خود را برنامه ریزی کنید . باید در زمان معین مطالعه کنید . مطمئن باشید که محل مطالعه شما راحت است . محل مطالعه باید با شخصیت شما متناسب باشد . وسایل مورد علاقه شما باید در محل مطالعه وجود داشته باشد تا این محل را برایتان جالب و لذت بخش سازد .
مثلاً یک پوستر ، یک وسیله تزئینی یا قطعه ای از اثاث منزل .
یکی دیگر از ابزارهای برنامه ریزی که افراد موفق از آن بهره می برند فهرست کارهای مهم هر هفته است . به روش زیر این ابزار را به کار بگیرید :
– فهرستی از تکالیف آموزشی هر هفته تهیه کنید .
– به ترتیب اهمیت آنها را بنویسید .
– این فهرست را در محل مطالعه خود در معرض دید قرار دهید .
– در مقابل هر تکلیفی که انجام می دهید علامت بگذارید .
– هر تکلیفی را که در طول این هفته انجام نمی شود در فهرست هفته بعد قرار دهید .صحبت مثبت با خود : با خود صحبت کنید ( وقتی که تنهایید ! ) . زمانی که این روش به طور صحیح انجام شود ، مثبت و دلگرم کننده است . هر روز جملاتی از این قبیل را امتحان کنید : ” امروز این کار را به خوبی انجام دادم ” ، ” هیچ وقت به خوبی امروز نبودم ” ، ” جلسه ی مطالعه ی خوبی بود ” . عبارت هایی از این قبیل ، گام بزرگی در افزایش عزت نفس شماست و نگرش واقع بینانه تری از خودتان به شما خواهد داد .
وقتی احساس ارزشمندی بکنید ، توانایی شما در مقابله با استرس به طور قابل ملاحظه ای افزایش می یابد . سپس برای مطالعه مستعد تر و آماده تر خواهید شد و با همه ی ظرفیت یاد خواهید گرفت .پاداش به خود : پس از یک جلسه مطالعه رضایت بخش ، انجام درست یک تکلیف ، یا کسب نمره ی بالا در امتحان به خود پاداش دهید . سرگرمی ها ، موزیک ، مطالعه ی مطالب سرگرم کننده و سینما رفتن اموری است که برای دانشجویان ، خوب و رضایت بخش است . این امور تجارب مثبتی است که احساس کفایت و عشق به زندگی را در شما تقویت می کند و کل سیستم عصبی شما را هم آرام می سازد .تغذیه صحیح : اگر می خواهید عملکرد مؤثری داشته باشید باید عادت غذایی معقولی داشته باشید . تغذیه ، غذای منظم ، مرّکب از سبزیجات ، میوه ها و حبوبات با مقدار کمی گوشت ، لبنیات ، میوه های مغزدار ، تخم مرغ ، کمی کره مارگارین و روغن ( خیلی کم ) ، شکر و نمک سلامت بدن را تضمین می کند . صبحانه را حذف نکنید . به مقدار کافی آب بنوشید ، دست کم هشت لیوان در روزهای گرم . قهوه ، چای و نوشابه را تا حد امکان کمتر مصرف کنید .
خواب و تمرین های آرام بخش : بی خوابی به استرس مفرط و احتمالاً افسردگی می انجامد . با یک خواب خوب شبانه با آنها مبارزه کنید . گاهی پیش می آید که شب ها تا دیر وقت باید مطالعه کنید ، اما همیشه این بی خوابی را با خواب صبح یا زودتر خوابیدن جبران کنید .
به طور مکرر ثابت شده است که استفاده ی منظم از تمرین های آرامش بخش و نیز تنفس عمیق ، منظم و کنترل شده ، به خویشتن داری و کاهش اضطراب کمک می کند و باعث تجدید قوا در بیشتر افراد می شود .این تمرین ها را امتحان کنید :
– برای ده دقیقه در یک صندلی راحت قرار بگیرید .
– به تنفس خود توجه کنید ، به خود اجازه آرامش بدهید .
– یک نفس عمیق بکشید ؛ ۳ تا ۴ ثانیه آن را نگه دارید و بعد به آرامی بیرون بدهید . این کار را چند بار تکرار کنید .
– ماهیچه های مختلف بدنتان را به نوبت منقبض و بعد شل کنید .
– با انگشتان شروع کنید . از انگشت بزرگ شروع کنید ، آن را بکشید ، بعد رها کنید . سپس انگشت بعدی را امتحان کنید .
– به آرامی این کار را در سراسر بدن خود گسترش دهید .
– وقتی به ماهیچه های سر رسیدید کار را پایان دهید . حالا تصور کنید که تمام بدنتان آرام شده است . برای مدتی خود را تقریبا شل و رها کنید .فنون ساده تر:
– هر چند وقت یکبار ، چند نفس عمیق بکشید و بدنتان را شل کنید ، خمیازه بکشید و اندام های بدن را بکشید .
– به آهستگی پیاده روی کنید.
– اگر مزاحم همسایه ها و اطرافیان نمی شوید ، فریاد بکشید .
آیا شما به عنوان یک دانشجو همواره دچار استرس هستید؟
- اسفند ۳۰, ۱۳۹۱
- ۰۰:۰۰
- No Comments
- تعداد بازدید 85 نفر
- برچسب ها : انجام وظایف, بهداشت و سلامت, تنظیم وقت, تهديدهاي رواني و رفتاری, تهدیدها, جوان, دانشجو, دچار استرس, روانشناسی, مشاوره