تبریزی ـ غلامحسین (۱۲۶۰-۱۳۵۹ش)
آیهالله حاج شیخ غلامحسین تبریزی معروف به “ترک” در یکی از روستاهای شبستر چشم به جهان گشود، نخست در مدرسه طالبیه تبریز علم آموخت، آن گاه به نجف رفت و از خرمن درس آخوند خراسانی و ملا محمد کاظم یزدی و شریعت اصفهانی خوشه برگرفت.
پس از بازگشت به تبریز، به فعالیتهای اجتماعی مذهبی روی آورد و جمعیت “دیانت اسلامی” را بنیان نهاد و به تدریس معارف اسلامی پرداخت. نوآوری او در مقالهنویسی در نشریه “تذکرات دیانتی” تبریز، مایه ستایش وی از جانب علمای قم و مشهد شد. به گفتگوی میان ادیان توجه ویژهای داشت و با برنامههای رضاخان آشکارا مخالفت میکرد. پس از کوچیدن به مشهد، همسر باردارش را در گریز از مأموران کشف حجاب، از دست داد. در مشهد ازدواج کرد و به رویارویی با اندیشههای کسروی، که از تبریز با او و افکارش آشنا بود، پرداخت و مدتی نیز مجلات “راحت” و “ندای حق” را در پاسخ شیخ مردوخ کردستانی انتشار داد.
پس از ترور ناکام کسروی که نواب صفوی به مشهد آمد، با کمک حاج شیخ در یکی از روستاهای این شهر پنهان شد و پس از اعدام نواب، برایش مجلس یادبود گرفت و مسئولیت “مبارزان اسلام” یکی از شاخههای فدائیان اسلام را خود عهدهدار شد.
او که همواره به برپایی نماز جمعه اعتقاد داشت، تا زنده بود، در محراب و منبر نماز جمعه بر مردم امامت داشت، و پس از پیروزی انقلاب اسلامی نیز تنها پس از درگذشت او در سال ۱۳۵۹ بود، که از سوی امام خمینی برای مشهد امام جمعهای منصوب شد.
وی دارای اندیشهای بلند، ذهنی پاک و اخلاقی نیکو بود و هرگز از دعا و نیایش و راز و نیاز در خلوت، و کمک به بینوایان غفلت نداشت.
روز اول شعبان ۱۴۰۰ ق برابر با ۲۵ خرداد ۱۳۵۹ در مشهد درگذشت و در ضلع شمالی رواق دارالسلام حرم امام رضا(ع) به خاک سپرده شد.