احکام جدید

احکام جدید

عزاداری

س ـ در مراسمات عزاداری افراد عریان شده و هروله می‏کنند. آیا این کار به عقیده شما درست است یا خیر؟ همچنین در مراسمات مولودی و عروسی‏ ها کف زدن چه حکمی دارد؟

ج ـ به همان نحوی که مردم متعهد و متدین به مذهب شیعه انجام می‏دهند، به طوری که موجب وهن مذهب هم نشود اشکال ندارد.    (پرسش از دفتر مقام معظم رهبری. ) 
کف زدن به نحو متعارف اگر مفسده ‏ای بر آن مترتب نشود اشکال ندارد. به طور کلی کف زدن فی نفسه به نحو متعارف در جشن‏ها و اعیاد یا برای تشویق و تأیید و مانند آن اشکال ندارد، ولی بهتراست فضای مجالس دینی به خصوص مراسمی که در مساجد و حسینیه‏ ها و نمازخانه‏ ها برگزار می‏شود با ذکر صلوات و تکبیر معطر شود تا انسان به ثواب آنها برسد.    (اجوبه، ص ۲۵۸.)   
تراشیدن صورت

س ـ تراشیدن صورت به گونه ‏ای که فقط محاسن چانه و زیر آن بماند (پرفسوری) چه حکمی دارد؟

ج ـ تراشیدن ریش بنابر احتیاط حرام است و تراشیدن مقداری از ریش حکم تراشیدن تمام آن را دارد.   ( اجوبه، مسئله ۱۴۱۳ و ۱۴۱۴.)  
مجسمه سازی

س ـ مجسمه ‏سازی،نگهداری وخرید وفروش آن چه حکمی دارد؟

ج ـ ساخت مجسمه و نقاشی و ترسیم موجودات بی‏روح اشکال ندارد و همچنین نقاشی و ترسیم چهره موجودات صاحب روح اگر بدون برجستگی باشد و یا مجسمه آنها به صورت غیر کامل باشد، اشکال ندارد، ولی ساخت مجسمه انسان یا سایر حیوانات به صورت کامل اشکال دارد. خرید و فروش و نگهداری نقاشی و مجسمه جایز است.    (اجوبه، ج ۲، ص ۴۷.)
موسیقی

س ـ آیا گوش دادن به ترانه و موسیقی حرام است یا رقصیدن زنان در مجالس زنانه،مگر منبع و ارتباط ما قرآن وکتاب آسمانی نیست؟ ما چندین بار از اول تا انتها قرآن را خواندیم و در این مورد صحبتی نشده است.

ج ـ الف) در تفسیر آیه شریفه «وَاجْتَنِبُوا قولَ‏الزور؛ (حج ۲۲، آیه ۳۰.)  از گفتار باطل و ناروا بپرهیزید»، امام‏ صادق(ع) فرمود: مراد از قول زور در آیه شریفه غناست.   ( وسائل الشیعه، ج ۱۷، ص ۳۰۳.)
حضرت علی(ع) می‏فرماید:
وَ کَثرَهُ الاِسْتِماع اِلی الغِناءِ یُورِثُ الفَقر؛   (وسائل‏ الشیعه، ج ۱۵، ص ۳۴۷.)      
زیاد گوش دادن غنا، فقر را در پی دارد.

امام صادق(ع) فرمود:اَلغِناءُ یُورِثُ النِّفاقَ وَ یُعَقِّبُ الفَقرَ؛    (همان، ج ۱۷، ص ۳۰۹. )     
غنا در دل روح نفاق را پرورش می‏دهد و بدنبال خود بدبختی و فقر می‏ آورد.
همچنین غافل شدن از یاد خدا و فراموش کردن خدا نیز یکی دیگر از آثار زیان‏ بار غنا و موسیقی است.

امام صادق(ع) فرمود:اَلْغِناءُ مَجْلسٌ لایَنْظُرُاللّه‏ُ الی اَهْلِهِ   ( همان.)   وَ هُوَ مِما قالَ اللّه‏ُ عَزَّوَجَلَّ: «وَمِنَ النّاسِ مَنْ یَشْتَری لَهْوَ الحدیثِ لِیُضِلَّ عَنْ سَبیلِ اللّه‏؛ (العروسی الحویزی، تفسیر نور الثقلین، ج ۴، ص ۱۹۴. )     
مجلس غنا و خوانندگی مجلسی است که خدا به اهل آن نمی‏نگرد و آنها را مشمول لطفش قرار نمی‏دهد. و این مصداق همان چیزی است که خداوند عزوجل فرموده: بعضی از مردم هستند که سخنان بیهوده را خریداری می‏کنند تا مردم را از راه خدا گمراه سازند.

در این روایت امام(ع) غنا و موسیقی را یکی از مصداق‏ های گفتار بیهوده‏ ای دانسته که انسان‏ ها را از راه خدا گمراه می‏کند. در مورد گوش دادن به هرگونه آواز و ترانه و آهنگ و امثال این‏ها یک معیار کلی وجود دارد و آن اینکه اگر مناسب با مجالس لهو باشد حرام است و مشروط به تأثیر یا عدم تأثیر روی شنونده خاصی نیست.
ب)به‏ طور کلی اگر رقص به‏ گونه ‏ای باشد که منجر به تحریک شهوت شود یا مستلزم فعل حرام یا ترتب مفسده‏ای باشد، حرام است، ولی رقص زوج بر زوجه و بالعکس اگر همراه با محرمات دیگری نباشد اشکال ندارد.   ( اجوبه، ج ۲ مسئله ۸۴ و ۸۵ . ) 

س ـ اگر نوارهای ترانه گوش بدهیم حرام است؟
ج ـ اگر نوارترانه مناسب با مجالس عیش ونوش و خوش‏گذرانی و دارای مطالب خلاف است، اشکال دارد.چنین موسیقی‏هایی انسان را از خداوند متعال و فضایل اخلاقی دور نموده و به سمت بی ‏بندوباری و گناه می‏برد.   ( همان، ج ۲، ص ۱۹ ـ ۲۰.)   س ـ با اینکه در دین ما گوش دادن به موسیقی اعم از محلی یا ترانه که موجب تهییج شهوت شود حرام است ولی می‏بینیم که در تمام عروسی‏ ها از این نوارها رواج دارد ونیز رقصیدن در این مراسمات؛سؤال این است ما که دراین مراسمات شرکت می‏کنیم هم مرتکب گناه ‏می‏شویم؟

ج ـ شرکت در این‏گونه مراسم در صورتی‏ که تأیید و یا تشویق گناه کار باشد حرام است.    (مسائل جدید، ج ۱، ص ۵۷.)   
خودکشی

س ـ خودکشی در اسلام چه حکمی دارد؟
ج ـ حرام است و فقها در این زمینه به آیه ۱۹۵ سوره بقره و ۲۹ سوره نساء و روایات استدلال کرده ‏اند.   ( ر.ک: محمد حسن نجفی، جواهر الکلام، ج ۵، ص ۱۰۲، ۱۰۴ و ۱۰۸.)   
شکستن قفل نرم ‏افزار و استفاده از آن

س ـ یک نرم ‏افزار قفل‏دار برای یک دستگاه رایانه خریداری شده:
الف) آیا با صرف خرید و نصب این نرم افزار، می‏توان از نوع قفل شکسته آن برای دستگاه‏ های دیگر همان سازمان استفاده کرد؟
ب) اهدا و کپی و نصب قفل شکسته چه حکمی دارد؟
س  ـ بعضی نرم ‏افزارهای خارجی قفل دارد که در خارج از ایران خرید و فروش می‏شود. اگر در ایران قفل آن شکسته شود:
الف) کپی و خرید و فروش آن جایز است؟
ب) استفاده کاربر از آن چه حکمی دارد؟س  ـ شکستن قفل نرم‏افزار بدون رضایت صاحب آن چه حکمی دارد؟س ـ کپی کردن از نرم‏افزاری که قفل آن شکسته است:
الف) برای استفاده شخصی چگونه است؟
ب) برای استفاده در سازمان یا نهاد چگونه است؟
س ـ آیا از قسمتی از برنامه تولیدی یک نرم ‏افزار اختصاصی می‏توان بهره ‏برداری کرد؟
ج ـ احوط این است که در نسخه برداری و تکثیر نوارهای کامپیوتری که در داخل تولید شده است حقوق صاحبانشان از طریق کسب اجازه از آنان رعایت شود و در مورد خارج کشور تابع قرارداد است.   ( اجوبه، مسئله ۱۳۴۳.)  
احکام از طریق رایانه
س ـ آیا عمل به جواب استفتائاتی که از طریق پست الکترونیکی (E-mail) ارسال می‏شوند حجیت شرعی دارد؟

ج ـ اگر اطمینان پیدا کنید، حجت شرعی است.    (استفتاء کتبی از دفتر مقام معظم رهبری. ) 

احضار روح
س ـ احضار روح چه حکمی دارد؟
ج ـ این کار فی نفسه اشکال ندارد، مشروط بر اینکه از راه هایی که شرعاً حلال هستند، اقدام شود.    (آیه ‏الله خامنه‏ ای، رساله اجوبه الاستفتاءات، مترجم، ص ۲۷۰. ) 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

اشتراک گذاری این صفحه در :
ما را در رسانه های اجتماعی دنبال کنید
اسکرول به بالا