پرسش . برزخ منفصل و برزخ متصل را شرح دهید.
پاسخ: ذهن در وجود انسان نمونهای از موجودات برزخی است چون خصوصیات و فعل و انفعالات عالم ذهن، خصوصیات و ویژگیهای عالم ماده را ندارد و از طرفی نفس انسان برای تحقق اراده نیاز به ابزار و واسطه دارد و ذهن نقش همان واسطه را ایفا میکند. صور ذهنی و فعل و انفعالهای ذهن ابزار و واسطه بین نفس و روح انسان و پیکر مادی او است و در واقع عالم ذهن حائل و واسطه و برزخی است بین روح و جسم انسان؛ به همین دلیل به آن «برزخ متصل» و یا «مثال متصل» و یا «مثال اصغر» گفته میشود و در مقابل عالم برزخ که خود واقعیتی جدای از عالم ماده و دنیا دارد و انسانها بعد از مرگ وارد آن میشوند «برزخ منفصل» و یا «مثال منفصل» و یا «مثال اکبر» نامیده میشود. ( جهان بینی تربیت معلم ص ۶۰ . )
رؤا نمونهای از برزخ: چنانکه گذشت در روایات، عالم بعد از مرگ به خواب تشبیه شده است. به عبارت دیگر رؤا نمونه ای از عالم برزخ است. در اینجا به عنوان نمونه روایتی را نقل میکنیم و سپس مقایسهای بین عالم خواب و برزخ میشود. قیل لمحمد بن علی علیهما السلام: ما الموت؟ قال: «هو النوم الذی یأتیکم کلّ لیله، الاّ إنّه طویل مدته لا ینتبه منه الاّ یوم القیامه، فمن رأی فی نومه من أصناف الفرج ما لا یقادر قدره و من أصناف الاهوال ما لایقادر قدره، فکیف حال فرح فی النوم و وجل فیه؟ هذا هو الموت فاستعدّوا له» (معانی الاخبار ۲۷۵ حدیث ۵ .) به امام جواد علیه السلام گفته شد مرگ چیست؟ حضرت فرمود: مرگ همانند همان خوابی است که هر شب شما را فرامیگیرد؛ مگر اینکه آن مدت طولانیتری دارد و انسان برنمیخیزد مگر روز قیامت؛ حال هر که در خوابش از انواع خوشیها و سرور آنقدر میبیند که قابل اندازهگیری نیست و یا از انواع ترسها آنقدر میبیند که قابل وصف نیست، چگونه است حالت فرح و شادی در خواب و یا ترس و وحشت در آن؟ این همان مرگ است؛ پس برای آن آماده شوید.
صورت و هویتی که انسان در حال رؤا از خود ادراک میکند، جدای از بدن عنصری او است. آن صورت و هویت، «قالب مثالی» اوست. ارتباط نفس در حال خواب با بدن مادی کم میشود و بدن مثالی او آزادانه به سیر و فعالیت میپردازد. میتواند پرواز کند؛ از سدّ آهنین بگذرد؛ مرز زمان را در نوردد و به زمانهای آینده پرواز کند و البته باید توجه کرد برزخ خواب از مرگ بسیار ضعیفتر است. در خواب قالب مثالی ارتباط خود را به کلی از قالب عنصری قطع نمیکند. به همین دلیل میزان قدرت و ادراکات او نیز مانند بعد از مرگ نیست. با مرگ ارتباط بدن برزخی به کلی از بدن مادی قطع میشود و کاملا آزاد میشود و به همین میزان وجودی بس قویتر و شدیدتر بوده و فعالیت هایش بسیار سریعتر از هنگام خواب میباشد. چنانکه فعالیتهای انسان هنگام خواب بسیار سریعتر از فعالیت های او هنگام بیداری است. شباهت خواب و مرگ علاوه بر روایات در قرآن نیز مورد توجه واقع شده است. قرآن می فرماید: «اللَّهُ یَتَوَفَّی الْأَنفُسَ حِینَ مَوْتِهَا وَالَّتِی لَمْ تَمُتْ فِی مَنَامِهَا فَیُمْسِکُ الَّتِی قَضَی عَلَیْهَا الْمَوْتَ وَیُرْسِلُ الْأُخْرَی إِلَی أَجَلٍ مُسَمّیً… » (زمر: ۴۲) خداوند جانها را به هنگام مرگ میگیرد و ارواحی را که نمرده اند به هنگام خواب میگیرد؛ سپس جانهای کسانی را که مرگ آنها فرارسیده است نگه میدارد و دیگران را که زنده اند باز میگرداند تا مدت معینی که اجل آنها سر آید.