علیرغم مطالبی که بدنبال آلودگی ورود گوشت های آلوده به ویروس جنون گاوی شیوع یافته است اقدامات انجام شده برای حفظ سلامت انسان باعث شده دیگر خطری از این ویروس فعلاً متوجه سلامت افراد نباشد . اما امکان آلودگی دوباره حیوانات اهلی به جنون گاوی همچنان وجود دارد . طبق تحقیقاتی که در مجله انجمن سلطنتی علوم لندن به چاپ رسیده بیش از ۱۰۰ مورد ابتلا به این بیماری گزارش شده است که اکثر آنها جان خود را از دست داده اند . تلاش برای جمع آوری حیوانات اهلی به ویژه آنهایی که حامل ویروس جنون گاوی هستند ادامه دارد .
هیچ گزارشی از جانب مراجع معتبر بین المللی نظیر OTE ، WHO , EC مبنی بر انتقال بیماری جنون گاوی از طریق گوشت ، شیر و لبنیات تا کنون منتشر نشده است . مراکز تصمیم گیری در این زمینه در اروپا پیش از این ،انتقال عامل بیماری جنون گاوی از طریق مصرف گوشت بدون استخوان و بدون غدد لنفاوی وبافتهای عصبی و همچنین مصرف شیر و فراورده های لبنی برای مصارف احشامی و دامی را بی خطر اعلام کرده بودند .
لذا احتمال انتقال بیماری از طریق گوشت ، شیر و کره غیره محتمل است .
* جنون گاوی :
بیماری جنون گاوی فرم تغییر یافته ای از یک بیماری شناخته شده به نام کروتسفلت – ژاکوب است. اولین مورد گاو مبتلا به جنون گاوی در سال ۱۹۸۶ تشخیص داده شد . عامل عفونی ایجاد کننده بیماری در گوسفندان با انتقال به گاوها ، آنسفالوپاتی اسفنجی شکل گاوی را ایجاد کرده است . تغییرات ایجاد شده در طریقه آماده سازی غذای تهیه شده از لاشه که به مصرف دامها می رسد به این عفونت اجازه داده تا زنده بماند و با آلوده ساختن غذای تهیه شده از گوشت و استخوان دامها آلودگی را تا حد همه گیری تقویت کند . آنسفالوپاتی اسفنجی شکل گاوی سبب ایجاد بیماری کروتسفلت – ژاکوب تغییر یافته در انسان می شود .
به احتمال زیاد انتقال عفونت به انسان از طریق افزودن گوشت بازیافت شده به طریقه مکانیکی – که با نخاع و اعصاب اطراف آن آلوده شده بود – به غذاهای گوشتی طبخ شده اتفاق افتاده است . اقدامات قانونی بین المللی گسترش بیشتر آنسفالوپاتی اسفنجی شکل گاوی ، ورود آن را به چرخه غذایی انسان و امکان بالقوه انتقال ثانویه بیماری کروتسفلت – ژاکوب تغییر یافته از انسانها به یکدیگر را محدود ساخته است ؛ از این رو هر دوی این بیماریها به تدریج ناپدید خواهند شد .
* پیش بینی ها و هشدارها
آینده ماجرای جنون گاوی مشخص نیست . هنوز نمی توان گفت آیا این بیماری به صورت بومی درخواهد آمد یا خیر . آیا ضمن حفظ توانایی کسب شده جدیدش برای آلوده ساختن انسان ، دوباره به گوسفندان سرایت خواهد کرد و نیز این که این بیماری تا چه حد در قاره اروپا گسترش خواهد یافت.
همچنین درباره احتمال وجود موارد انسانی مبتلا به بیماری کروتسفلت – ژاکوب تغییر یافته که به صورت « خاموش » واجد عامل بیماری زا باشند تردیدهایی وجود دارد ؛ این افراد ممکن است از طریق وسایل جراحی و اقدامات پزشکی تهاجمی یا از راه اهدای خون ، بافت یا عضو سبب انتقال جانبی بیماری شوند . خطراحتمالی انتقال آلودگی ازراه خون ، به تازگی برسیاست های بین المللی انتقال فرآورده های خونی تأثیر گذارده و منجر شده است که بسیاری از کشورها سیاست های محافظتی وضع کنند .
در حال حاضر دیگر به نظر نمی رسد صادرات فرآورده هایی که حاوی اجزایی منشاءگاو باشند از این نظر خطر عمده ای داشته باشند . توزیع بسیار محدود آلودگی در بافت های گاوهای مبتلا به آنسفالوپاتی اسفنجی شکل گاوی به علاوه کاهش میزان آلودگی در خلال مراحل فرآوری و تهیه محصولات ، در اغلب موارد آلودگی از میزان آن می کاهد .