ورای این پرسش چیست؟
پرسش دربارهزورگویی معمولاً زمانی شروع میشود که کودکتان در مدرسه یا تلویزیون آن را دیده باشد، اما مراقب نشانههایی که بر وقوع آن برای خود کودک دلالت میکند نیز باشید. گاهی اوقات شاید لازم باشد مانند کارآگاهان تحقیق کنید. ممکن است کودک شما درخواست پول بیشتری از شما بکند چون دستهای از بچههای زورگو در مدرسه تهدید میکنند که اگر کودک، به آنها پول ندهد، او را کتک میزنند. از طرفی اکثر کودکان ذاتاً دارای حس جوانمردی و انصاف هستند و از اینکه ببینند همکلاسیهایشان مورد اجحاف قرار میگیرند ناراحت میشوند، بنابراین ممکن است در این باره از شما سؤال کنند.
رهنمودهایی برای پاسخهای شما
زورگویی همیشه غلط است و باید جلوی آن را گرفت. به هر شیوهای که میتوانید این حقیقت را به کودک خود بقبولانید. اگر او این باور اساسی را داشته باشد، راحتتر دربارهزورگویی با شما صحبت میکند.
کودکان به خصوص پسرها، به این قانون مضحک باور دارند که نباید در مورد زورگویی با کسی صحبت کنند، حتی اگر خودشان قربانی آن باشند. کودکانتان را متقاعد کنید که این قانون اشتباه است و اگر مورد زورگویی قرار بگیرند باید کمک بخواهند.
شاید مردد باشید که آیا هنگام روبهرو شدن با زورگویی، کودکتان باید مقابله به مثل کند یا خیر. قبل از سن نه سالگی به او بگویید که ابتدا به فرد زورگو یک بار هشدار بدهد و سپس مقابله به مثل کند؛ اما اگر کودک با چند نفر روبهرو شود نباید چنین کاری انجام دهد. او میتواند از یک کودک بزرگتر قابل اعتماد، برای مقابله با زورگوها کمک بخواهد. شما باید همیشه موارد زورگویی را به مدرسه گزارش کنید، حتی اگر خارج از محوطهمدرسه اتفاق بیفتد و از کادر مدرسه بخواهید که افراد زورگو را مورد بازخواست قرار دهند؛ البته به شیوهای محتاطانه تا کودک شما به خطر نیفتد.
دخترها هم ممکن است درست مانند پسرها زورگویی کنند، که البته بیشتر به شکل شایعهپراکنی و حرفهای درگوشی خصمانه، یا محروم کردن عمدی کودکی از جمع دوستان میباشد. اگر این کارها مدت طولانی ادامه یابد، میتواند درست مانند خشونت جسمانی به کودک آسیب برساند و باید آن را جدی گرفت.
چه چیزهای دیگری لازم است بدانید
کودکان، زورگو به دنیا نمیآیند بلکه اغلب خودخواهی، اجحاف به دیگران، و زورگویی را از افراد بزرگتر در خانه یاد میگیرند. ممکن است سختگیری بیش از حد پدر یا مادری مستبد، یا خانوادهای نابسامان که در آن به کودک بیتوجهی میشود، به وجود آورندهاین مسأله باشد.
زورگویی واکنش کودک به درد، ناراحتی و کمبود محبت است یا میتواند جزئی از مجموعه اختلالات رفتاری مثل دزدی کردن، دروغ گفتن، و فرار از مدرسه باشد. هر چند زورگویی هیچ گاه نباید مورد اغماض قرار گیرد، اما این کودکان نیاز به کمک دارند تا الگوی رفتاری خود را عوض کنند.
سایر چیزهایی که ممکن است کودک از شما بپرسد
چرا آن دختر همیشه مرا میزند؟
چرا بعضی آدمها زورگویی میکنند؟
اگر کسی مرا اذیت کرد، چه کار کنم؟
اگر به معلم بگویم، آیا او مرا کتک میزند؟
چطور میتوانم جلوی آنها را بگیرم تا مرا کتک نزنند؟
پاسخ برای سنین ۴-۲
اگر فرهاد دوباره تو را زد، به من بگو تا با معلمت صحبت کنم. روی خیلی از آدمها اسم میگذارند؛ مثلاً به خود من میگفتند گامبو، چون کمی چاق بودم. اما این کار احمقانه است، پس به آن توجه نکن.
پاسخ برای سنین ۶-۴
هیچ کس نباید فرد دیگری را بزند، بنابراین اگر باز هم احمد به تو مشت زد، به او بگو که به معلم خواهی گفت. تو باید این موضوع را به من و معلمت بگویی، چون ممکن است احمد بچههای دیگر را هم بزند. او دیگران را به این دلیل میزند که از چیزی خیلی ناراحت است، بنابراین میترسد و به دیگران پرخاش میکند. اگر به معلمت بگوییم شاید همهما بتوانیم به احمد کمک کنیم تا حالش بهتر شود.
پاسخ برای سنین ۸-۶
تو میدانی که بابا و مامان موافق زد و خورد و خشونت نیستند، اما کار افراد زورگو غلط است و باید جلوی آنها را گرفت. بنابراین دفعهبعد این کار را بکن: به فرد زورگو اخطار بده و بگو اگر دوباره تو را بزند، تو نیز او را خواهی زد، سپس برو و به معلمت بگو چه اتفاقی افتاده است. هر چه زودتر مرا هم با خبر کن. اگر او دوباره تو را زد، تو هم محکم او را بزن و سپس به سرعت برو و به معلمت بگو. اگر فرد زورگو بیشتر از یک نفر بود، سعی نکن آنها را بزنی. نگران نباش، معلمت میداند چگونه با افراد زورگو برخورد کند، به تو قول میدهم که اگر به او بگویی اتفاق بدی برای تو نخواهد افتاد.
پاسخ برای سنین ۱۱-۸
زورگویی همیشه کار غلطی است و نباید به افراد زورگو اجازه داد تا از مجازات فرار کنند. اذیت کردن دیگری به هر دلیلی که باشد، کار درستی نیست. اما شاید آن دختری که تو را اذیت میکند، به دلیلی از درون بسیار ناراحت و غمگین باشد. زورگویی برای او شیوهای است تا تظاهر کند ناراحت نیست. به هر حال ما باید فکر کنیم و ببینیم چطور میتوانیم جلوی او را بگیریم، پس از آن شاید کسی بتواند بفهمد که چرا او این کار را میکند. تلافی کردن زدن دیگران بیشتر از یک بار کار خوبی نیست، چون موجب دعوا میشود که افراد زورگو آن را دوست دارند. بهترین کار این است که به معلمت بگویی (برای تقویت روحیه، از یکی از دوستانت بخواه همراه تو بیاید). یا اگر دوست بزرگتر از خودت داری به او بگو، مطمئنم که به تو کمک میکند. از همه گذشته، حتماً به من هم اطلاع بده، چون اجازه نخواهم داد که افراد زورگو به تو تعرض کنند. من به مدرسه خواهم آمد تا به کمک معلمهایت به طرزی حساب شده جلوی افراد زورگو را بگیریم.