صفات قیامت

صفات قیامت

پرسش . چرا در متون دینی نام‏ها و صفات فراوانی برای قیامت بیان شده است؟ 

پاسخ: گرچه این بحث طولانی شد ولی در عین حال مواردی از اسماء و صفات قیامت نیز حذف شد. در بررسی این مبحث به چند نکته باید توجه کرد:
۱. با دقت در این بحث بسیاری از ویژگی های عالم آخرت روشن می‏شود و راهی برای شناخت آن به جز نقل و راه وحی وجود ندارد. این راه بهترین و تنها راه مطالعه آخرت است. این که آن روز، روز حسابرسی و جز او پاداش است، روز اجتماع همگانی و جدایی نیکان از بدان، روز جاودانگی و بقا، روز تنهایی و حسرت، روز دشواری و بروز عظمت ها است. روز حق و بروز نهانی‏ها و… . هر یک از اینها صفتی از صفات آن روز را به روشنی می‏نمایاند.

۲. با توجه به آنچه گذشت مقایسه دنیا و آخرت امری سهل بوده و به خوبی می‏توان به تفاوتهای این دو نشئه پی برد.
۳. آثار تربیتی و سازندگی روحی که در این اوصاف و اسامی وجود دارد بر کسی پوشیده نیست. شاید مهمترین هدف قرآن از بیان این همه اوصاف متفاوت همین جنبه تربیتی آن باشد. چون قرآن کتاب تربیت و انسان سازی است.
توجه به هر یک از این نامها و صفات باعث سازندگی انسان می‏شود؛ تا آنجا که دقت در اوصاف مذکور آنچنان رعبی را در او ایجاد می‏کند که هرگز حاضر نیست خدا را نافرمانی کند.

وقتی می‏خوانیم که آن روز فزع اکبراست؛ فزعی که به قول امیرالمومنین علیه السلام ملائک ه‏ای را که هیچ گناهی ندارد می‏ترساند و از آن هفت طبقه زمین و کوههای میخ گونه و زمین می‏لرزد و آسمان شکافته می‏شود و… آیا ممکن است انسان بعد از دقت در این مفاهیم نلرزد واعمال خود را اصلاح نکند؟ حضرت در بخشی از کلام خود بیان می‏فرماید: « یا عباد اللّه ان بعد البعث ماهو اشد من القبر… یوم عبوس قمطریر، یوم کان شره مستطیراً… ان فزع ذلک الیوم لیرهب الملائکه الذین لاذنب لهم و… و ینفخ فی الصور فیفزع من فی السماوات و الارض الا من شاء اللّه، فکیف من عصی باسمع و البصر و اللسان و… ان لم یغفر اللّه له… لانه یصیر الی غیره الی نار قعرها یعید، و حرها شدید، و شرابها صدید…» (بحار ج ۷ ص ۱۰۳. )   اعاذنا اللّه منها و من شرور انفسنا.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

اشتراک گذاری این صفحه در :
ما را در رسانه های اجتماعی دنبال کنید
اسکرول به بالا