درس اول
این زن حضرت زینب کبری (سلام الله علیها) که الگوست، الگویی برای همه مردان بزرگ عالم و همه زنان بزرگ عالم. ” امام خامنه ای (مدظله العالی) رهبر معظم انقلاب اسلامی ”
حضرت زینب کبری (سلام الله علیها) را عقیله بنی هاشم می خواندند، امام سجاد (علیه السلام) در مورد عمه بزرگوارش فرمود:
“انت بحمدالله عالمه غیر معلمه، فهمه غیر مفهمه”
عالمه ای هستی بدون این که معلم داشته باشی و فهمیده ای هستی بی آن که کسی مطالب را به تو فهمانده باشد. (۱)
و آن حضرت یکی از محدثان و راویان حدیث به شمار می آید.
پرورش حضرت زینب (سلام الله علیها) در دامان پیامبر اکرم (ص) امیر مومنان (علیه السلام) حضرت فاطمه (سلام الله علیها) وهمراهی با برادرانش حسنین علیهم السلام و سرانجام امام سجاد (علیه السلام) او را در نقطه ای از علم و دانش قرار داده بود که فرتر از علم ظاهری و روش آموختنی بود. (۲)
حضرت زینب کبری (سلام الله علیها) در کوفه به ارشاد و تعلیم زنان اشتغال داشت. او مجلس درس تشکیل می داد و در آن جلسات به تفسیر قرآن می پرداخت. گاهی نیز مردانی در کلاس او شرکت می کردند، تاریخ از عبدالله بن عباس نام می برد که شاگرد زینب (سلام الله علیها) بود، ابن عباس وقتی از حضرت زینب (سلام الله علیها) سخن می گفت و از او روایت می کرد، می گفت بانوی خردمند ما زینب (سلام الله علیها) دختر امیر المؤمنین علی (علیه السلام) چنین گفت. (۳)
درس دوم
عظمت زینب (سلام الله علیها) فقط صبر او نیست، عظمت زینب (سلام الله علیها) در جمع شدن تمام خصوصیات برجسته یک انسان بزرگ و شخصیت های عظیم در تاریخ، در این زن است. ” امام خامنه ای (مدظله العالی) رهبر معظم انقلاب اسلامی ”
پرتوی از سبک زندگی حضرت زینب کبری (سلام الله علیها)
روز مهمانی بری امیر المومنین حضرت علی (علیه السلام) وارد شد، آن حضرت از فاطمه (سلام الله علیها) سؤال کرد: آیا طعامی برای پذیرایی مهمان داری؟ عرض کرد فقط قرص نانی موجود است که سهم دخترم زینب می باشد.
زینب (سلام الله علیها) بیدار بود و چون به رختخواب رفته بود که استراحت کند، عرض کرد: ای مادر نان مرا برای مهمان ببرید، من صبر می کنم.
کودکی که در آن زمان چهار یا پنج سال بیشتر نداشت، این جور و کرم او می باشد، دیگر چگونه کسی می تواند به عظمت آن اسوه نمونه پی ببرد؟
چهره سترگ و تابناکی که هستی خود را در راه خدابذل و ایثار کرد، فرزندان عزیز خود را در راه خداوند تقدیم نمود و در نهایت جود و کرم، پیام آور بزرگترین شهدای عرصه تاریخ بشریت شد.(۴)
درس سوم
فرازی از خطبه داغ و آتشین حضرت زینب کبری (سلام الله علیها) در کاخ یزید
این کار زینب کبری (سلام الله علیها) بود نشان داد که می توان حجب و عفاف زنانه را تبدیل کرد به عزت مجاهدانه، به یک جهاد بزرگ. ” امام خامنه ای (مدظله العالی) رهبر معظم انقلاب اسلامی ”
یزید! می پنداری اکنون که زمین و آسمان بر ما تنگ است و چون ایران شهر به شهرمان می برند، در پیشگاه خدا ما را ننگ و تو را بزرگواری است و آنچه کردی نشانه سالاری؟ به خود می بالی و از کرده خویش خوشحالی که جهان تو را به کام است وکارهایت به نظام؟
نه چنین است، این شادی تو را عزاست و این مهلت برای تو بلاست و این فرموده خداست که “کافران می پندارند که در مهلتی که به آنان می دهیم، خیر آنهاست، به آنان مهلت می دهیم تا بیشتر به گناهانشان بیفزایند و برایشان عذابی سخت و دردناک است.
درس چهارم
انسان احساس می کند حضرت زینب کبری (سلام الله علیها) یک حسین دوم است در پوشش یک زن. ” امام خامنه ای (مدظله العالی) رهبر معظم انقلاب اسلامی ”
هاله نورانی عبادت حضرت زینب کبری سلام الله علیها
حضرت زینب کبری (سلام الله علیها) آئینه تمام نمایی بودند که هر کس ایشان را نظر می افکند، عظمتو شکوه خاندان عصمت و طهارت را به نظاره می نشست.
آن گونه به نماز می ایستادند که گویی حضرت فاطمه (سلام الله علیها) می باشد.
آن چنان ناله سر می دادند که یاد پدر گرامیشان را در خاطره ها زنده می کرد. در شب زنده داری و ذکر دائم و سجده های طولانی با برادران خویش امام حسن (علیه السلام) و امام حسین (علیه السلام) همسو بودند.
امام حسین (علیه السلام) در آخرین وداع فرمودند: “خواهرم در نماز شب مرا فراموش مکن”. (۵)
پینوشت:
(۱) بحار الانوار، ج ۲۵ ص ۶۴
(۲) زینب الکبری ص ۹۵
(۳) مقالئ الطالبین ص ۹۵
(۴) ریاحین الشریعه، جلد ۳، ص ۶۴
(۵) ریاحین الشریعه، ج ۳ ص ۷۹