مرگ در مدارصفر درجه

مرگ در مدارصفر درجه

●فشار خون طبیعی چیست؟
فشار خون طبیعی براساس تعریف به فشار خونی اطلاق می شود که حد بالای آن سیستول یا فشار ماکزیمم برابر یا کمتر از ۱۳ و حد پایین آن (دیاستول یا فشار مینیمم) برابر یا کمتر از ۸/۵ باشد. هر زمان که این دو فشار به میزان ۳ عدد کاهش یابد. افت فشار خون شناخته می شود.در افراد سالمند فشار خون پایین اغلب به علت مصرف زیاد داروها، دریافت کم پروتئین و انرژی، مصرف نمک به مقدار نامناسب، کم خونی، کم شدن آب بدن یا مشکلات غدد فوق کلیوی است و در سایر افراد که رژیم های لاغری برای کاهش سریع وزن دارند افت فشار خون موجب سرگیجه و اختلال در ضربان قلب می شود.شوک افت فشار خون به پایین تر از حد لازم برای حفظ عملکرد های حیاتی، شامل واکنش فرد نسبت به استرس های روانی که کاملاً اختلال متفاوتی است، نمی باشد.علائم شایع افت فشار خون شامل سردی دست و پا، نبض ضعیف، گیجی، رنگ پریدگی، تندی تنفس و فقدان ادرار است.مهمترین علل آن خونریزی شدید در اثر جراحت، پارگی آنوریسم، بارداری نابجا، از دست دادن مایعات در اثر سوختگی شدید، اختلال در پمپاژ قلب، مسمومیت خونی مانند عفونتهای وخیم و یا دیابت شیرین هستند.
فشار خون پایین به فشار سیستولی خون پایین تر از ۹۰ میلی متر جیوه گفته می شود.
بسیاری از افراد به فشار خون بالا حساس اند و در صورت مشاهده آن فوراً به پزشک مراجعه می نمایند. بعضی انسانها به طور طبیعی فشار خون پایینی دارند و بدنشان به این میزان فشار خون عادت کرده است. کسی که فشار سیستولش معمولاً بین ۹۰ تا ۱۱۰ میلی متر جیوه است و این میزان را طی سالیان دراز حفظ می کند به نوعی انسان خوشبختی است. زیرا همین فشار پایین او را در برابر بسیاری از بیماریهای عروقی (مانند سفت شدگیها) محافظت می کند و خطر سکته قلبی و مغزی را در او پایین می آورد.
اندازه گیری فشار خون یکی از مهمترین معایناتی است که تمام افراد باید هرازگاهی نسبت به انجام آن اقدام کنند. ۱۵ درصد افراد سن بالا دارای فشار خون بالا هستند و خودشان خبر ندارند. به همین علت هر انسانی چه مشکل داشته باشد و چه نداشته باشد لازم است که حداقل هر ۶ ماه یک بار فشار خون خود را اندازه بگیرد تا در صورت بالا یا پایین بودن بیش از حد آن نسبت به درمان اقدام کند. در افرادی که مشکل فشار خون بالا دارند و در حال مصرف داروی ضد فشار خون می باشند لازم است که به طور مرتب و ترجیحاً روزانه فشار خون خود را اندازه گیری کنند.
اگر فشار خون سیستولی از مرز ۶۰-۷۰ میلی متر جیوه پایین تر بیاید، فرد اصطلاحاً وارد شوک شده است و اگر این حالت مدتی ادامه یابد ممکن است جان خود را از دست بدهد. برای مقابله با چنین افت فشارهایی لازم است برای بیمار سرم و مایعات مناسب تجویز شود تا به تدریج فشار خون به میزان طبیعی بازگردد.
در مورد خطرات فشار خون بالا برای سلامتی، آگاهی بسیاری داده شده ولی کمتر کسی می داند که در برخی از کشورها فشار خون پایین هم یک مشکل پزشکی به حساب می آید. گفته می شود در آلمان غربی از هر ۱۰ یک نفر از این مشکل رنج می برد. تحقیقات نشان داده که اکثر مبتلایان به فشار خون پایین دارای جثه ضعیف و وزن کم هستند، البته مردانی و زنان مسن هم مبتلا می شوند.
●علائم فشار خون پایین
علائم فشار خون پایین عبارتند از: خستگی مفرط، سرگیجه، خواب آلودگی و غش کردن، همه این علائم را می توان به ناراحتی ها و کسالت های دیگر هم نسبت داد. چیزی که باعث اشتباه می شود آن است که بعضی از این علائم در افرادی که دارای فشار خون بالاهستند هم دیده می شود. ●آیا میزان فشار خون تغییر می کند؟
در طول روز، میزان فشار خون هر شخصی تغییر می کند. صبح ها میزان فشار خون بالاتر و شبها پایین تر است و در حالت طبیعی، به هنگام نگرانی، استرس و فعالیت فیزیکی بالا می رود. برخی افراد هنگام ملاقات با پزشک مضطرب شده و میزان فشار خون آنها بالا می رود. تقریباً میزان فشار خون افراد در نخستین ملاقات با پزشک بالاتر از ملاقاتهای بعدی است. به همین علت پزشکان اندازه گیری فشار خون را در ۳-۲ نوبت جداگانه و یا به صورت ۲۴ ساعته توصیه می کنند و بعد به طور موثق اعلام می کنند که فرد دچار فشار خون بالاست یا خیر. ●علل افت فشار خون
کسی را که به طور دائم فشار خونش پایین است نباید با پایین آمدن فشار خون اشتباه گرفت. پایین آمدن موقت فشار خون معمولاً پس از خونریزی ناگهانی و شدید یا از دست دادن آب بدن به دنبال دوره اسهال سخت، پیش می آید. افت ناگهانی فشار خون نیز از اهمیت خاصی برخوردار است. دیدن مناظر نامطلوب یا شنیدن خبرهای ناگهانی باعث می شود که رگهای بدن خود را ول کنند و فشار خون ناگهان افت پیدا کند. در ضمن اسهال و استفراغ های شدید و طولانی و تصادف های مختلف (که با خونریزی بیرونی یا داخلی همراه است) از دیگر علل شایع افت فشار می باشند. همچنین اگر بعد از یک حمله قلبی کسی تحت مداوای فشار خون بالاست و بیش از حد معینی دارو مصرف کند فشار خون او پایین خواهد آمد. با همه اینها تخمین زده شده که از هر ۵ نفر یک نفر این مشکل را دارد. در میان جوانان زنها بیشتر از مردها در معرض این مشکل هستند. ●آیا فشار خون پایین مناسب است؟
شواهد نشان داده در بعضی نژادها بیشتر از سایرین احتمال داشتن فشار خون پایین وجود دارد. در نژادهای بومیان استرالیایی، آفریقای شرقی، بنگال، ایتالیایی و فیلیپینی فشار خونشان پایین تر از اروپایی هاست. نکته مهم و مثبت در مورد داشتن فشار پایین این است که در میان مردمی که این وضع را دارند میزان مرگ و میر کمتر از کسانی است که فشار بالا دارند. به رغم این که بعضی ها بخصوص مردم آلمان، فرانسه، ایتالیا و اسپانیا ادعا دارند که فشار خون پایین چیز بدی است، بسیاری از شرکتهای بیمه کشورهای غربی روی این موضوع که افراد در سنین متوسط اگر فشار خون پایین داشته باشند و بیماری دیگری نباشد، سالم ترین و طولانی ترین طول عمر را خواهند داشت، تأکید می کنند.
●زمان مناسب اندازه گیری فشار خون
فشار خون باید در شرایط خاصی گرفته و بهتر است کسی فشار خون را بگیرد که به این امر تسلط کافی داشته باشد و بتواند شرایط لازم را برای اندازه گیری دقیق مهیا کند. بهتر است که بیمار تا نیم ساعت قبل از اندازه گیری فشار خون غذا و چای میل نکرده باشد و سیگار نکشیده باشد، فشار خون باید در شرایط آرام و بدون استرس اندازه گیری شود. در ضمن لازم است بیمار قبل از اندازه گیری فشار خون فعالیت فیزیکی سنگینی انجام نداده باشد و قبل از اندازه گیری فشار خون، حداقل به مدت ۱۰ دقیقه در حالت راحت و ریلکس باشد.
روزنامه جوان

دیدگاه‌ خود را بنویسید

اشتراک گذاری این صفحه در :
ما را در رسانه های اجتماعی دنبال کنید
اسکرول به بالا