مفهوم نفس

مفهوم نفس

پرسش : نفس یعنی چه؟  
پاسخ: نفس معانی متعددی دارد. در قرآن گاهی نفس به معنای روح است.خداوند می‏فرماید: «اللّه‏ یتوفی الانفُس حینَ مَوتِها» (الزمر: ۴۲) (خداوند نفسها را توفی می‏کند هنگام مرگشان یعنی قبض روح می‏کند.) که در اینجا از روح به نفس یادشده است.
معنای دوم، معنای ذات و خود است. که ما در فارسی می‏گوییم خود او اینکار را کرده است، این در عربی می‏شود نفس. وقتی می‏گوییم ذاتش چنین استدر عربی می‏گویند: نفسش چنین است. که در این رابطه آیاتی هم داریم: «واتّقوایوماً لا تجزی نَفْسٌ عن نَفْسٍ شیئا» (البقره: ۴۸) بترسید از روزی که هیچ خودی و هیچکسی نمی‏تواند از دیگری مطلبی را بازدارد و کسی به درد کسی نمی‏خورد. معنای سوم آن تمایلات و غرایز و خواهش های وجود انسان است. که «اِنّ النَّفْسَ لامّارَهَبالسوء» (یوسف: ۵۳) معنای چهارم به معنای قلب و باطن انسان است. در قرآنداریم که «رَبُّکُمْ اَعْلَمُ بِما فی نُفُوسِکُم عِنْدَه» (الاسراء: ۲۵) (آنچه که در قلبهای شما هست در درون شما است) اینجا از قلب به نفس شده است یکی هم به معنایجان و روان است در آیه مباهله داریم «قُلْ تَعالَوا نَدعُ ابنائَنا واَبنائَکُم و نسائنا ونِسائکُمْ و انفُسنا و انفُسَکُم» (آل عمران: ۶۱) که در آنجا گفته شده است مراد از ایننفس حضرت علی(ع) است که جان پیامبر بود. اما حقیقت این است که همه اینها رامی‏شود در یک مفهوم جمع کرد که به معنای ذات و خود باشد. یعنی همه مفاهیم رامی‏شود در کلمه ذات و خود جمع کرد. پس نفس یعنی ذات و خود.
یک نکته دیگری را عرض می‏کنم و آن مراتب نفس است. نفس یک حقیقت واحداست. روحی است که به بدن تعلق گرفته، این روح برحسب اینکه به کدام یک ازابعاد وجودی انسان بپردازد، حالاتی از آن تجلی می‏کند که از آن حالتها تحتعناوین مختلف یاد می‏شود. وقتی که نفس مشغول رسیدگی به امور جسمانی انساناست. به بعد مادی و جسمانی انسان توجه دارد. آنجا یک نفسی در انسان تجلیپیدا می‏کند که به آن می‏گویند: نفس اماره. یک زمان همین نفس به بعد فطری و انسانی انسان توجه می‏کند، که به آن می‏گویند: نفس لوّامه. یک وقت اوجگرفته و از این مراحل گذشته که به آن می‏گویند: نفس مطمئنه که حالا راضیه هم هست. مرضیه هم هست که اینها صفات نفس مطمئنه است. بنابراین نفسمراتبی دارد این جوری نیست که هر نفسی نتیجه ‏اش این باشد که انسان را بهکارهای بد دعوت بکند. نه یک نفس هم داریم که انسان را از کارهای بد باز می‏دارد به اصطلاح نفس سرزنش‏گر، وجدان است. یعنی اینکه مرتب انسان را از کارهای بدیکه می‏خواهد انجام بدهد بازمی‏دارد. یک نفسی هم داریم که از این مراحل هم گذشته است با توجه به ایمانی که دارد با توجه به اینکه همیشه با خداست به آرامش تمام رسیده است (نفس مطمئنه).

دیدگاه‌ خود را بنویسید

اشتراک گذاری این صفحه در :
ما را در رسانه های اجتماعی دنبال کنید
اسکرول به بالا