پرسش . چرا نماز به عنوان امر واجب الهی با حرکات خورشید ارتباط پیدا میکند و فرصت نماز خواندن با طلوع و غروب آن تنظیم میشود؟
پاسخ: شریعت اسلام دارای این ویژگی است که بین تکوین و تشریع آن، سازگاری و هماهنگی وجود دارد. اگر قرار بود وقت نماز به امری زمینی منوط میشد به کدام امر بود که در همه زمین قابل مشاهده باشد؟ خداوند وقت نماز را به امری خارج از محدوده زمین، قابل مشاهده در همه جای زمین، امری یکنواخت و غیرقابل دستکاری و تغییر یعنی طلوع و غروب خورشید منوط کرد و طلوع فجر را برای نماز صبح، زوال ظهر با شاخص را برای نماز ظهر (در مورد تعیین زوال ظهر به وسیله شاخص میتوان توضیح داد: چیزی مثل چوب در زمین نصب میشود. زمانی که شاخص نشانگر آخرین حد کمترین مقدار سایه باشد و هنگامی که سایه در حال بلند شدن میباشد، وقت نماز ظهر است.) و… ملاک قرار داد.
اگر ساعت، ملاک تعیین وقت نماز بود، در وضع زمانی و مکانی خاص قابل تغییر بود امّا وابستگی وقت نماز به امور طبیعی خارج از محدوده زمین مزایایی دارد از جمله همه گیر بودن، یکنواختی و غیرقابل دستکاری بودن.
آنچه که در مورد وقت نماز گفته شد، در مورد وقت روزه هم درست است و همین طور در مورد اعمال حج به حرکات ماه وابسته است؛ اول ماه ذی حجه و دهم آن عیدقربان و… از روی حرکات ماه و خورشید تعیین میگردد. با این نگاه، این دستورات الهی با توجه خورشیدپرستان و ستارهپرستان به موجودات فلکی، متفاوت است.