نماز – طلوع و غروب خورشید

نماز - طلوع و غروب خورشيد

پرسش . چرا نماز به عنوان امر واجب الهی با حرکات خورشید ارتباط پیدا می‏کند و فرصت نماز خواندن با طلوع و غروب آن تنظیم می‏شود؟

پاسخ: شریعت اسلام دارای این ویژگی است که بین تکوین و تشریع آن، سازگاری و هماهنگی وجود دارد. اگر قرار بود وقت نماز به امری زمینی منوط می‏شد به کدام امر بود که در همه زمین قابل مشاهده باشد؟ خداوند وقت نماز را  به امری خارج از محدوده زمین، قابل مشاهده در همه جای زمین، امری یکنواخت و غیرقابل دستکاری و تغییر یعنی طلوع و غروب خورشید منوط کرد و طلوع فجر را برای نماز صبح، زوال ظهر با شاخص را برای نماز ظهر    (در مورد تعیین زوال ظهر به وسیله شاخص می‏توان توضیح داد: چیزی مثل چوب در زمین نصب می‏شود. زمانی که شاخص نشانگر آخرین حد کمترین مقدار سایه باشد و هنگامی که سایه در حال بلند شدن می‏باشد، وقت نماز ظهر است.)    و… ملاک قرار داد.

اگر ساعت، ملاک تعیین وقت نماز بود، در وضع زمانی و مکانی خاص قابل تغییر بود امّا وابستگی وقت نماز به امور طبیعی خارج از محدوده زمین مزایایی دارد از جمله همه ‏گیر بودن، یکنواختی و غیرقابل دستکاری بودن.
آنچه که در مورد وقت نماز گفته شد، در مورد وقت روزه هم درست است و همین طور در مورد اعمال حج به حرکات ماه وابسته است؛ اول ماه ذی حجه و دهم آن عیدقربان و… از روی حرکات ماه و خورشید تعیین می‏گردد. با این نگاه، این دستورات الهی با توجه خورشیدپرستان و ستاره‏پرستان به موجودات فلکی، متفاوت است.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

اشتراک گذاری این صفحه در :
ما را در رسانه های اجتماعی دنبال کنید