در مورد فلسفه حجاب توضیح دهید؟
——————————————————————————-
در فرهنگ و اخلاق اسلامی، پوشش و حجاب- برای عموم و به ویژه زنان- از جایگاه مهمی برخوردار است. اما به نظر میرسد در سالهای اخیر، به اندازه اهمیت و جایگاه پوشش در اسلام، روشنگری نشده است و گرچه کتابها و مقالات فراوانی پیرامون آن نگاشته شده است، اما این اصل از اصول دینی، همچنان نیازمند روشنگری و پاسخهای تازه و متنوع است. ما طرح چنین پرسشی را به فال نیک گرفته، از آن استقبال میکنیم.
فلسفه حجاب (پوشش) میتواند ناشی از امور زیر باشد:
۱. حفظ تعادل جامعه از نظر امنیت و آرامش روانی.
یکی از غرایز خدادادی در ساختمان وجودی انسان، غریزه جنسی است که نیرومندترین و ریشهدارترین غریزه آدمی است و در صورت کنترل آن، میتواند علاوه بر تداوم و استمرار نسل بشر، موجبات و امنیت روانی انسانها را فراهم کند.
در قوانین اسلام، برای استفاده درست از این غریزه حیاتی، مکانیسمهای گوناگونی مطرح شده است که «حجاب» و وجود حریم بین زن و مرد، یکی از راهکارهای مهم آن است.
بدون شک، نبودن حریم بین زن و مرد و آزادی معاشرتهای تعریف نشده و بیبندوبار (با آرایشهای گوناگون)، هیجانها و التهابهای جنسی را فزونی میبخشد و تقاضای برهنگی و سکس را به صورت یک عطش روحی و یک خواست سیریناپذیر درمیآورد.
اسلام به قدرت شگرف این غریزه آتشین توجه کامل داشته و تدابیر زیادی برای تعدیل و رام کردن این غریزه اندیشیده است و در این زمینه هم برای زنان و هم برای مردان، تکالیف خاصی معین کرده است. وظیفه مشترک زن و مرد این است که چشم خویش را از نگاه به نامحرم بپوشانند و از نگاه شهوتآمیز بپرهیزند اما زنان- به خاطر جاذبههای بیشتر- وظیفه خاصی دارند و آن این که بدن خود را از مردان بیگانه بپوشانند و در اجتماع با آرایشهای تحریکآمیز، ظاهر نشوند و به جلوهگری و دلربایی نپردازند تا زمینه انحراف مردان و به ویژه جوانان فراهم نشود.
لباس افراد جامعه و مخصوصاً لباس زنان نمیتواند به هر شکل و اندازهای باشد و باید حد و ضابطهای داشته باشد. بیبندباری در پوشش و لباس، موجب بیبندباری در تحریک غریزه جنسی است. تحقیقات علمی در فیزیولوژی و روانشناسی در باب تفاوتهای جسمی و روحی زن و مرد ثابت کرده است که مردان نسبت به محرکهای چشمی شهوتانگیز، حساستر از زنانند و برعکس زنان در مقابل محرک های لمسی حساسیت بیشتری دارند.
آستانه حس لمس و درد در زنان از همان زمان تولد پایینتر از مردان است در عوض مردان بینایی بهتری دارند. این مزیتهای جنسی در استعداد حسی، آموخته یا اکتسابی نیست بلکه از زمان کودکی آشکار است. مردان بالغ به محرکهای بینایی شهوانی حساسیت بیشتر میداند. اصطلاح «چشم چرانی» که برای این ویژگی مردان به کار میرود، زاییده حساسیت مردان نسبت به محرکهای بینایی شهوانی است چون دامنه و برد حس بینایی زیاد است یعنی چشم میتواند از فاصله نسبتا دور، تحت تأثیر محرکها قرار گیرد و از این گذشته وسعت زیادی از محیط در آن واحد دیده میشود. از سوی دیگر، چون حس لامسه دامنه و برد زیاد ندارد و فعالیتش محدود به تماس از نزدیک است و هورمونهای جنسی زن به صورتی دورهای ترشح میشوند و به طور متناوب عمل میکند، تأثیر محرکهای شهوانی بر زن، صورتی بسیار محدود دارد و از این نظر فعالیت زنان بسیار کم است به خلاف مردان که ترشح اندروژنها در آنها صورتی یکنواخت دارد و هیچ عامل طبیعی آن را قطع نمیکند. مردان به صورتی گستردهتر تحت تأثیر محرکهای شهوانی قرار میگیرند و از این نظر فعالترند. ۱
۲. حفظ و تحکیم بنیان خانواده
بیتردید نهاد خانواده، یکی از مقدسترین نهادهای اجتماعی است که بشر تا به حال خود دیده است. نقش خانواده در پروسه ایجاد جامعه سالم، یک نقش بیبدیل است و در این میان نقش حجاب و پوشش اسلامی در سلامت و استمرار پیوند خانوادگی، غیر قابل انکار است. در مقابل، برهنگی، سمّ کشنده نظم و پیوند موجود در نهاد خانواده است.
آمارهای مستند نشان میدهد که با افزایش برهنگی در جهان، طلاق و از هم گسیختگی زندگی زناشویی در دنیا همواره بالا رفته است زیرا «هر چه دیده بیند، دل کند یاد» و هر چه دل در مقوله هوسهای سرکش بخواهد، به هر قیمتی باشد، به دنبال آن میرود و به این ترتیب، هر روز دل به دلبری جدید میبندد و با قبلی وداع میکند اما در محیطی که «حجاب» حاکم
است و شرایط دیگر اسلامی رعایت میشود، دو همسر تعلق به یکدیگر دارند و احساساتشان و عشق و عواطفشان، مخصوص یکدیگر است. در بازار آزاد برهنگی، قداست پیمان زناشویی مفهومی ندارد. خانوادهها به سادگی متلاشی میشوند و کودکان بیسرپرست میمانند.
۳. پیشگیری از فحشا و فروپاشی نظم جامعه.
گسترش دامنه فحشا و افزایش فرزندان نامشروع، از دردناکترین پیامدهای بیحجابی و آزادیهای بیحد و حصر جنسی است که در جوامع غربی و سایر جوامع مشابه، کاملا مشهود است. عامل اصلی فحشا و ازدیاد فرزندان نامشروع، منحصر به فرهنگ برهنگی و بیحجابی نیست بلکه یکی از عوامل اصلی و مؤثر در گسترش دامنه فحشا و جریان روبهرشد تولد فرزندان نامشروع، مسأله برهنگی و بیحجابی است. امروزه یکی از مشکلات جوامع غربی، تولد روبه رشد فرزندان نامشروع و بدون شناسنامه است. فرزندانی که دارای پدر و مادر نامشخصی هستند و از نظر حقوقی، مشکلات فراوانی را به همراه آورده، نظم اجتماعی جوامع غربی را تهدید میکنند.
۴. جلوگیری از نگاه ابزاری به زن و ابتذال وی
یکی از مسائل مطرح پیرامون حقوق زنان و بیتوجهی به آنان، نگاه ابزاری به زنان است. هنگامی که جامعه، زن را با اندام برهنه بخواهد، طبیعی است روزبهروز تقاضای آرایش بیشتر و خودنمایی افزونتر از او دارد و هنگامی که زن را از طریق جاذبه جنسیاش وسیله تبلیغ کالاها و عاملی برای جلب جهانگردان و مانند اینها قرار دهد، در چنین جامعهای شخصیت زن تا حد یک عروسک یا یک کالای بیارزش سقوط میکند و ارزشهای والای انسانی او به کلی به دست فراموشی سپرده میشود و به این ترتیب، زن، وسیلهای برای اشباع هوسهای سرکش برخی مردان آلوده و فریبکار میشود.
عنصر حجاب و پوشش اسلامی، نه تنها زن را از صحنه اجتماع وفعالیتهای اجتماعی دور نمیکند، بلکه زمینههای حضور مستمر و فعال زنان را در عرصه اجتماع- به همراه حقوق اجتماعی برابر- تضمین میکند و شخصیت خدادادی زن را از دستبرد نگاه ابزاری دیگران، مصونیت میبخشد.