ارتباط با همسالان از موضوعات مورد اهمیت در دوران کودکی و نوجوانی است و در رشد اجتماعی و عاطفی آنان تاثیرگذار است. ارتباط با دوست برای کودک مهم است ولی در دوران نوجوانی از اهمیت ویژه ی برخوردار است و یکی از منابع اطلاعاتی و پشتیبانی برای نوجوان محسوب می شود و با داشتن گروه همسالان جایگاه خود را ثابت تر می بیند. گاهی کودک و نوجوان در این ارتباط دچار مشکلاتی می شوند که واکنشهای آنان بسیار ناراحت کننده است و از اینکه دوستی ندارند بسیار غمگین می شوند والدین با دیدن این صحنه بسیار مستاصل می شوند و نمی دانند چه کاری باید انجام دهند.
حفظ آرامش
ضروری است والدین درگام اول آرامش خود را حفظ کنند، نوع برخورد و واکنش شما در واکنشهای فرزندتان بسیار موثر است. بدانید نداشتن دوست یا قطع ان برای کودک و نوجوان مقطعی است. متاسفانه بسیاری از والدین با شنیدن چنین مشکلی از جانب فرزند بهم می ریزند و گاهی حتی شرایط را بدتر می کنند در چنین موقعیتی زمانیکه کودک چنین واکنشی را از شما می بیند احساس ناتوانی در او ایجاد می شود و تصور می کند مشکل بزرگی است که به این راحتی حل نمی شود. بنابراین هنگامیکه کودک از نداشتن دوست گله گذاری می کند به او دل داری بدهید و از توانایی او در برقراری ارتباط با دیگران صحبت کنید در این شرایط احساس امیدواری در او افزایش می یابد و با راهکارهای مناسبی که با یکدیگر مطرح می کنید این مسئله را بهتر می توانید با هم حل کنید.
راه های متعدد دوستی
• به فرزندتان کمک کنید به جای تسلط بر همسالان به آنچه می گویند گوش بدهد: به کودک اهمیت رفتارهایی چون همدلی، به دقت گوش دادن که شانس محبوبیت را در بین همسالان بالا می برد را آموزش دهید تا روابط دوستانه تری با دیگران داشته باشد. همدلی و درک احساسات دیگر کودکان و نوجوانان باعث علاقمندی دیگران به کودک شما می شود و با او ارتباط بهتری برقرار می کنند.
• با روشهای مثبت توجه همسالان را به خود جلب کند: با پرسیدن سئوال درباره علاقمندی دوستان و گفتن چیزهایی درباره خودش که به علاقه همسالان مربوط می شود به چنین مقصودی می رسد، کارکردن با آنها به نحوی که وارد گروه شود، بسیار مهم است.
• آموزشهای مهارتهای اجتماعی: آگاهی فرزند شما از راهکارهای درست و نادرست در دوست یابی با پذیرفته شدن در جمع دوستان مرتبط است این راهکار شامل موارد زیر است:
راهکارهای درست:
– تعامل را چگونه آغاز کنید: مثلا از کسی بپرسید فعالیتهای مورد علاقه او چیست؟ و یا اینکه مسئله ریاضی را از چه راهی انجام داده است.
– احترام گذاشتن به دیگران و با ملاحظه و مهربان رفتار کردن ضروری است.
– تایید اجتماعی؛ یعنی به دوستانش نشان دهد که آنها را دوست دارد و گاهی لازم است از دیگران تعریف کند. تعریف و تمجید به موقع باعث جلب نظر دوستان می شود. راهکارهای نادرست:
– در هنگام گفتگو کردن با دوستان، بی احترامی، ملاحظه نکردن ، جریحه کردن احساسات آنها، شایعه پراکنی، شرمنده کردن دیگران یا انتقاد از دیگران خوب نیست. استفاده از این روشها باعث می شود تا دیگران فرزند شما را طرد کنند و تمایلی به دوست شدن نداشته باشند.
– نباید کودک خود را خودخواه نشان دهد، عصبانیت، بدخلقی مداوم خوب نیست و موجب ناراحتی در دوستان فرزندتان می شود.
– شرکت در رفتارهای نامناسب مانند کتک کاری، دادزدن سر دیگران، مسخره کردن دیگران، پیله کردن به دیگران، دروغ گفتن، شکستن قوانین مدرسه مناسب نیست. استفاده از راهکارهای نامناسب باعث می شود که دوستان کمی داشته باشید و یا اینکه دوستانتان شما را ترک کنند. استفاده از راهکارهای درست به شما کمک می کند تا با دیگران ارتباط بهتری برقرار کنید و همچنین زمانیکه فرزند شما در فعالیتهای درسی موفق باشد این مسئله به او کمک میکند تا دوستان بیشتری برای خود داشته باشد.
• درباره روابط همسالان با دوستان کتابهای مناسبی برای فرزندتان بخوانید و بازیها و فعالیتهای مناسب سن او ابداع کنید تا آنها را در جمع دوستان خود بکار ببرد.
• خودتان الگوی مناسبی برای فرزندتان باشید: بسیاری از مهارتهای اجتماعی را کودک و نوجوان از پدر و مادر فرا میگیرد سعی کنید الگوی مناسبی از خودتان برای کودک ارائه دهید.
در نهایت مشکلاتی که کودکان در ارتباط با دوستان خود پیدا می کنند را به عنوان موقعیتها و تجربه های ناب برای آنان قرار دهید تا بتوانید اطلاعات و تجربه کودک و نوجوان را با نظارت خودتان افزایش دهید تا در بزرگسالی فرد مقاوم و عاقلی باشد.
چگونه والدین به کودک طرد شده در مدرسه کمک کنند
- مرداد ۲۶, ۱۳۹۵
- ۰۰:۰۰
- No Comments
- تعداد بازدید 115 نفر
- برچسب ها : حفظ آرامش, دوستی, کودک طرد شده, مدرسه, مشاوره, مهارتهای اجتماعی, نوزاد و کودک, والدین