پرسش ـ اخلاقم بسیار تند است. بسیار عصبی هستم. در جزیی ترین مسائل خشونت به خرج میدهم. نسبت به فرزندان و همسرم بسیار کم حوصله ام، به دلیل ضعف اقتصادی هیچگونه مشغولیات علمی ـ فرهنگی ندارم و از همه چیز بی بهره ام، همه روزه مجبورم در خانه باشم. از پدر و مادرم دور هستم. مشکلات روحی فراوان دارم؛ نگران آینده ام و اضطراب دارم. عبادت خدا را دوست دارم و نهایتاً از مرگ و سؤالات شب اول قبر میترسم. خواهشمندم راهنمایی فرمایید.
پاسخ ـ تذکر چند نکته را برای شما لازم میبینیم:
۱ . آگاهی و اعتراف شما نسبت به عیوب خویش، نکته مثبتی است که در شما وجود دارد، به همین دلیل برطرف نمودن و اصلاح آنها آسانتر خواهد بود. بسیاری از افراد در اثر خودخواهی و نادانی، از عیبهای خویش غافل بوده و یا در صدد توجیه آنها هستند. از این رو معالجه اینگونه انسانها غیر ممکن و یا بسیار دشوار خواهد بود.
۲ . مطمئن باشید که با عصبانیت و خشم و کم حوصلگی نه تنها مشکلات شما حل نخواهد شد، بلکه روز به روز بیشتر نیز میشود؛ چون خشم ـ بر اساس روایات ائمه(ع) ـ آتشی است شیطانی که نخست جان و دل انسان خشمگین را میسوزاند و سیاه میکند و سپس خانه و زندگی او را به جهنّمی پرعذاب تبدیل میکند. (اخلاق در خانواده، ص ۲۱۳.)
بنابراین با توجه به اینکه طبق گفته خودتان عبادت خداوند را دوست داشته و از مسائل بعد از مرگ هراس دارید، روش عاقلانه آن است که با اخلاق نیک و فرو بردن خشم خویش، خشم خداوند را از خود دور نموده و رحمت الهی را به سوی خویش جلب کنید؛ چنان که در روایتی میخوانیم: از حضرت عیسی(ع) پرسیدند که چه چیزی سختتر است؟ فرمود: خشم خدای بزرگ، گفتند: به چه چیز از خشم خدا درامان بمانیم؟ فرمود: به نگهداشتن خشم خویش. (اخلاق خانواده، ص ۲۰۶.)
پیامبر اکرم(ص) در این زمینه فرموده است:
هر کس خشمش را نگه دارد، خدا عذابش را از او نگه خواهد داشت. ( همان، ص ۲۰۷.)
۳ . زندگی انسان همانند دریاست، گاه طوفانی و موّاج و گاه آرام. هیچگاه نباید فکر کنید که زندگیتان خالی از مشکلات و فراز و نشیب باشد. قدرت اراده انسان آن چنان بالاست که در صورت به کارگیری درست آن، میتواند بر موج های سنگین زندگی سوارشده و خود را به ساحل نجات برساند.
مشکلات اقتصادی و…برای بسیاری از مردم کم و بیش وجود داشته و دارد، ولی این گونه امور نباید سبب عجز و زبونی اراده انسان شده و او را از کشف ارزشها و تواناییهای درونیاش محروم کند. باور داشته باشید که در سایه توکّل به خداوند و بهره گیری از توانمندی های خویش و برنامه ریزی درست میتوانید بر مشکلات فائق شده و کانون خانواده تان را همیشه گرم نگه دارید.
۴ . نگرانی شما از آینده قطعاً بی اساس و از روی غفلت است. در این باره توجه شما را به روایتی از امام صادق(ع) جلب میکنیم که فرمود:
روزها سه گونهاند: روزی که گذشته و دیگر بهدست نمیآید، روزیکه مردم در آن به سر میبرند و شایسته است که آن را غنیمت شمرند، و فردا که آرزویش را دارند. (بحارالانوار، ج ۷۵، ص ۲۳۸.)
مطمئن باشید به کارگیری تنها همین سخن نورانی، نگرانی از آینده را از شما برطرف نموده و شما را به تواناییها و ارزشهای وجودیتان آگاه کرده و در نتیجه زندگی توأم با موفقیتی در کنار همسر و فرزندان خویش خواهید داشت.
ضمناً برای شما چند کتاب معرفی میکنیم که ان شاء اللّه مطالعه آنها تحول مثبتی به زندگیتان بدهد:
۱ . اخلاق در خانواده، سید علی اکبر حسینی.
۲ . زندگی در پرتو اخلاق، آیت اللّه مکارم شیرازی.
۳ . آیین همسرداری یا اخلاق خانواده، آیت اللّه ابراهیم امینی.
۴ . خانواده در اسلام، آیت اللّه مظاهری.