لجبازها بیمار هستند؟!

لجبازها بیمار هستند؟!

لجبازی یا به اصطلاح دگم بودن از کودکی می‌تواند همراه یک انسان باشد. به یاد داشته باشید لجبازی قاتل زندگی مشترک شما و دردی است مزمن در روابط زناشویی. لجبازی یکی از رفتارهای ناسازگارانه است؛ یعنی پافشاری روی نظرات و عقیده‌های خود و مخالفت با نظرات و عقیده‌های دیگران که این مخالفت گاهی آگاهانه و گاهی ناآگاهانه است اما آیا لجبازی بیماری است ؟

اصولا لجبازی یک نوع رفتار و واکنش نامطلوب است که به صورت‌های مختلف خود را نشان می‌دهد از جمله آسیب رساندن به دیگران، ناسزا گفتن، گریه کردن و فریاد کشیدن، شکستن وسایل، آسیب‌رساندن به خود و دیگران.

افراد لجباز چه شکلی هستند؟
فرد لجباز با کوچک‌ترین مخالفتی با خواسته‌هایش به شدت ناراحت و عصبانی می‌شود و شروع به ناسازگاری می‌کند.
دلیل‌تراشی و فرافکنی ۲ ابزار دفاعی شخصیت‌های لجباز است. فرد لجباز کوچک‌ترین مقررات را زیرپا گذاشته و در مقابل آن بی‌اعتنایی می‌کند. شخص لجباز بسیار زودرنج است و از اطرافیان توقع بیش از حد دارد با وجود ا ینکه خود رامتعهد به انجام سخن دیگران نمی‌داند. بیشتر مواقع تنها بوده و نمی‌تواند ارتباط اجتماعی مناسبی برقرار کند. فرد لجباز دارای خلقی افسرده و مضطرب بوده و افکاری پریشان دارد. در این افراد پایین بودن اعتماد‌به‌نفس و عدم خودباوری مثبت و پذیرفتن خود واقعی مشهود است.

آیا لجبازی بیماری است؟
اختلال گستاخی (لجبازی) یا بی‌اعتنایی مقابله‌ای: این اختلال عبارت است از الگوی رفتاری منفی‌کارانه، خصمانه و بی‌اعتنا که حداقل به مدت ۶ ماه طول بکشد و با خصوصیاتی همچون زود عصبانی شدن، با بزرگسالان مشاجره کردن، عملا مزاحمت فراهم کردن، کینه‌توزی، اختلال بی‌اعتنایی مقابله‌ای در خانواده‌هایی که حداقل یکی از والدین سابقه ابتلا به اختلال خلقی، اختلال بی‌اعتنایی، مقابله‌ای، اختلال سلوک، اختلال شخصیت ضداجتماعی یا اختلال مربوط به مواد دارد، شایع‌تر است. کودکانی که مادران آنها از اختلال افسردگی رنج می‌برند بیشتر به رفتار مقابله‌ای مبتلا می‌شوند. ضمن توجه به تاثیرات وراثتی در بروز و پدیدآیی این اختلال (بی‌اعتنایی مقابله‌ای)، رفتارهای ارتباطی والدین مبتلا به اختلالات خلقی و سلوکی، شخصیت ضداجتماعی یا اختلال مربوط به مواد و افسردگی نیز جایگاه ویژه‌ای دارد. اختلال لجبازی حالتی است که فرد یا عمدا خود را به نشنیدن سخنان دیگران می‌زند یا اینکه سعی می‌کند به خواسته‌های خود عمل کرده و به تذکرات دیگران بی‌اعتنایی کند. در برخی از اختلال‌ها مانند پارانویا که فرد بدبین و کینه‌توز است لجبازی هم دیده می‌شود. در اختلال بیش‌فعالی هم شخص رفتارهایی را در زمینه‌هایی که حاکی از لجبازی است نشان می‌دهد.

دلایلی که برخی افراد لجبازی می کنند
دفاع از هویت خود
برخی مردم فکر می‌کنند اگر مردم با آنها موافق نباشند، آنها بی‌ارزش می‌شوند. آنها خود را با ایده‌ها، تصمیم‌ها و افکارشان می‌شناسند و به همین علت حس می‌کنند که هویت‌شان لطمه دیده است.
باور داشتن به اینکه همه درحال تلاش برای تغییر باورهایش هستند
برای برخی افراد، به هر دلیلی این باور به وجود آمده است که کسی به ایده‌های آنها توجه نمی‌کند و به همین علت آنها تلاش می‌کنند که عقاید مخالف داشته باشند و با این کار دیگران را مجبور کنند که به آنها توجه ویژه‌ای داشته باشند حتی اگر خود، از درون قانع شده باشند.
داشتن دلیلی که نمی‌توانند فاش کنند
برخی اوقات فرد مذکور دلیل بسیار محکمی را برای تغییر نکردن و ماندن پای حرفش دارد اما بخاطر خجالت کشیدن یا دلیل دیگری، تصمیم می‌گیرد که دلایلش را مخفی کند.

چگونه با یک فرد لجباز برخورد کنیم؟
در این بخش نکاتی را در مورد نحوه برخورد با فرد لجباز می‌خوانید:
روی نظر خود اصرار نکنید
انعطاف‌پذیر باشید و با نیرو و اصرار بسیار، روی حرف خود تاکید نکنید. هرچقدر روی مساله‌ای اصرار بیشتری داشته باشید، فرد لجباز محکم‌تر پای تصمیمش خواهد ماند.
سعی کنید دلیل پشت لجبازی فرد را متوجه شوید
چه بسا پشت این رفتار لجبازانه دلیلی منطقی نهفته باشد. بنابراین سعی کنید بصورت صادقانه و باز، با فرد مذکور حرف بزنید و تشخیص دهید که دقیقا چه چیزی باعث این رفتارش می‌شود. مثلا ممکن است فرد نیاز داشته باشد در زمان‌هایی تنها باشد یا بر روی کار خود متمرکز شود. در این حالت، با فراهم کردن این شرایط و اصرار نکردن بر بودن با او، لجبازی برطرف خواهد شد.حتی ممکن است فرد لجباز برای انتقام گرفتن و یا صاف کردن یک بدهی رفتاری پیشین که از شما دارد، لجبازی کند حتی اگر منطقا بداند در آن مساله، حق با شماست.
حس مهم بودن را به او بدهید
همیشه این حس را به او بدهید که عقاید و باورها و نظرهای او برای شما مهم است. اگر فرد مذکور حس کند که نظرهایش برای شما مهم است، لجبازی کمتری را نشان خواهد داد.
هرکسی، از برخورد مردم لجباز و از اینکه حاضر نیستند نظرشان را عوض کنند (حتی وقتی که از درون قانع شده‌اند) متنفر است. اگر شما فرد لجبازی هستید، سعی کنید دلیل قانع‌کننده‌ای برای اینکه حاضر به تغییر نظر خود نیستید به ذهن‌تان ارائه کنید و اگر نمی‌توانید چنین دلیلی را ارائه دهید، بپذیرید که اشتباه کرده‌اید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

اشتراک گذاری این صفحه در :
ما را در رسانه های اجتماعی دنبال کنید
اسکرول به بالا