کلیپ
پادکست
متن
جلسه سیزدهم: آسیبهای رفتاری
۱-انزوا و گوشهنشینی= ازنظر کارایی شبکههای مجازی این است که انسانها را از نزدیکانشان دور و آنها را به دورها نزدیک میکند یعنی همه اعضای خانواده باوجوداینکه در یکخانه هستند ولی هرکدام به کارهای خودشان مشغولاند و با افراد دورو غریبه در حال ارتباط و پیام دادن هستند و به آنها نزدیک میشوند و با نزدیکان خودشان دور میشوند با افراد خانواده صحبت نمیکنیم و تنهای تنها میشوند همه در خانه هستند ولی باهم حرف نمیزنند حتی وقتی مهمان به خانههایمان میآید اولین چیزی را که میپرسند رمز وای فای است.
رسانههای امروزی رسانههای فردی هستند یعنی هر نفری یک رسانه اختصاصی به خود رادارند برخلاف گذشته که رسانهها جمعی بودند و همگی دوره یک تلویزیون مینشستند و برنامه را تماشا میکردند.
۲-پرخاشگری و خشونت= همه پرخاشگر میشوند چون نمیتوانند هیجانات خود را تخلیه کنند مخصوصاً در نوجوانها که زمینه پرخاشگری نیز وجود دارد در روایات داریم که شغل قصابی مکروه است چرا؟ چون خون زیاد میبینند و خون قساوت قلب میآورد وقتی بچهها در بازی دائماً در حال کشت و کشتار هستند کثرت این اتفاقات باعث میشود که هیجانات درون فرد بماند و تخلیه نشود باید افراد هیجانات کاذبی که در درون خود جمع شدهاند را تخلیه کنند چون در صورت عدم تخلیه آسیب به فرد میزند بازیهای فیزیکی این قابلیت را دارد که هیجانات را تخلیه کند چون فرد از فرط خستگی زود به خواب میرود ولی اکنون چنین نیست.
۳-تصمیمات توهمی =وقتی توهم رشد کند بر عقلانیت غلبه میکند مغز انسانها مانند بازوی دست میماند هر چه از آن کار بکشیم بیشتر قدرتمندتر و توان آن تر میشود مغز ضعیف مغزی است که از آن کار نمیکشند هر چه بیشتر فکر کنیم مغز بیشتر رشد میکند هرچه بیشتر خیالبافی کنیم، تصمیمات توهمی بیشتری میگیریم وقتی بچهها انیمیشن نگاه میکنند بیشتر توهم آنان رشد میکند مثلاً وقتی در انیمیشنها حیوانات حرف میزنند یا ماشینها حرف میزنند باعث رشد تخیل بچهها میشود وقتی تخیل بیشتر از عقلانیت رشد کند این زنگ خطراست. چون قدرت تخیل بیشتری در تصمیمات خود دخیل میکند و در زندگی تصمیمات تخیلی میگیرد بروز و ظهور این توهمات در مدگرایی است.
۴-مدگرایی=فرد همیشه تابع مد روز است و هیچوقت عقلانی فکر نمیکند که این لباسی که پوشیده است چیست؟ چون چیزی است که فقط خودشان در جامعه میپسندند و به دنبال آن میروند.
۵- قانونگریزی =وقتی این فضا (رسانهها) برای او مهیا شد کمک به قانونگریزی او هم میکند حتی خیلیها جعل هویت و سرقت میکنند پسری که با هویت دخترانه خود را معرفی میکند و یا برعکس چون در فضای مجازی هیچ قانونی نیست که مانند فضای حقیقی وضع شود (قبح شکنی ارزشها، تبدیلشدن بیارزشی) بهراحتی ارزشها را زیر پا میگذارند خواه ارزش (ملی، مذهبی، اعتقادی) باشد.
۶- خودکشی= و در مرحله آخر دچار خودکشی میشوند وقتی چالشهای وضع میشود مانند (نهنگ آبی که فرد از ارتفاع خود را پرتاب میکند یا با تیغ رگ خود را میزند) چون در فضای مجازی اینها نهتنها مذمت نمیشوند بلکه مورد تشویق هم واقع میگردند مثل امیرحسین که در فضای مجازی اقدام به کشتن دختری کرده بود و معروف شده بود وهمه او را لایک کرده بودند.
امیداست این آسیبها به ما کمک کند که ما مرزها و خطهای آن را بشناسیم و مراقب باشیم وقتیکه آسیبها سراغمان میآیند در برخورد با این آسیبها چگونه باید احتیاط کرد.