کلیپ
پادکست
متن
جلسه شانزدهم: آسیب بین رابطه والدین و فرزندان
بخش از آسیبهای فضای مجازی باعث آسیب بین رابطه والدین و فرزندان میشود یعنی آسیب روابط والدین و فرزندان
۱-کاهش روابط عاطفی والدین با فرزندان =وقتی والدین رابطه عاطفی با فرزندان خود ندارند منجر به آسیبهای میشود به دلیل کاهش این ارتباط عدم وجود بستر مناسب برای تعامل بین طرفین است محبت والدین با فرزندان از طریق صحبت و گفتگو است و هدیه دادن است وقتی والدین مشغول کارهای خود هستند و فرزند هم سراغ بازیهای خود است این ارتباط عاطفی کاهش پیدا میکند در یک آمار غیررسمی اینگونه آمده است که ارتباط کلامی نوجوانان با والدین خودبین ۱۵ تا ۱۷ کلمه است یعنی صبح در حد یک سلام و صبحبهخیر و ظهر در حد غذا چه بخوریم؟ در شب در حد شببهخیر است وقتی برخی از فرزندان در روز ۱۴ ساعت بازیهای رایانهای انجام میدهند وقتی عاطفه و محبت نباشد حرف پذیری کاهش پیدا میکند و بهراحتی حرف والدین را نمیپذیرند.
۲- کاهش نقش نظارتی و هدایتی والدین =پدر مادر نمیتواند نظارت درستی بر فرزندان خود داشته باشند درگذشتهها رسانهها به شکل جمعی بود یعنی همه افراد جمع شدند و باهم به تماشای یک فیلم مینشستند اما اکنون هرکسی با گوشی موبایل خود در اتاق بهتنهایی شاهد برنامه تلویزیونی و موردعلاقه خود است و نظارت کم اتفاق میافتد.
۳-ظهور رقبای تربیتی به تعداد سلبریتیها و به تعداد بازیگرها به تعداد شاخههای فضای مجازی و به تعداد فوتبالیستها ورزشکاران و به تعداد تمام کسانی که در این شبکههای مجازی فعال هستند برای پدر مادرها رقیب به وجود آمده است قبلاً والدین رقیب تربیتی خود را اطرافیان خود مثلاً مادر شوهر و مادرزن خود میدیدند درحالیکه الآن رقیب تربیتهای فرزندان ما مجازی هستند وقتی فرزندی به یک بازیگر و فوتبالیست علاقهمند میشود یعنی او را دوست دارد پس از او الگوپذیری و حرکت پذیری دارد در روایات داریم «اگر شما چیزی را دوست داشته باشید آن چیز شمارا کور و کر میکند»
خاطرهای از زندگی شهید چمران: وقتیکه ایشان با همسرش قاده ازدواجکرده بود همسرش تعریف میکند وقتی به دانشگاه رفتم همه همکلاسیها من را مسخره میکردند و میگفتند تو که ادعا داشتی با یک فرد خوشتیپ میخواهی ازدواج کنی و این چه کسی است؟ قاده میگوید: با آنها شروع به صحبت کردم وقتی به منزل برگشتم بعد از سه ماه ازدواج با شهید چمران تازه بهدقت به چهره شهید چمران نگاه کردم که مو ندارد یعنی قاده عاشق وجذب شخصیت و خلقوخوی شهید شده بود نه عاشق شکل ظاهری او. حتی وقتی جوانها برای مشاوره ازدواج نزد ما میآیند وقتی به آنها میگوییم که فلان مشکل را طرف دارد چون او را دوست دارند میگویند قول میدهیم که خوب شود این یعنی رقیب تربیتی.
۴- سلب مرجعیت خانواده =یعنی خانواده دیگر نمیتوانند برای بچهها تصمیمساز باشند همین مسئله رئیسجمهور که خود تصمیمگیرنده است و مشاور او که تصمیمساز است شاید خانواده نتوانند برای بچهها تصمیم بگیرند اما قطعاً میتوانند تصمیمسازی بکنند با توجه به مشورتهایی که به آنها ارائه میدهند و نکتههایی که بیان میکنند و فراهم کردن محیط تربیتی زمینه تصمیمگیری درست را به وجود میآورد. هیچکس بیشتر از پدر مادر برای بچهها دلسوزتر نیستند وقتی فرزندی در حال گرفتن تصمیم مهمی است و خانواده رو در آن سهیم نمیداند این مشکلساز و خطرناک است چون خانواده را ناظر بر خود نمیبیند و رقیب تربیتی دارد.
۵-گسست نسلی =یعنی بین ما و پدران ما یک نوع گسست و فاصلهی نسلی بود و بین ما و بچههای ما نیز یکفاصله نسلی وجود دارد که به آن شکاف نسلی گویند وقتی فرزندان در نسل دیگری زندگی میکنند و والدین آنها را درست درک نمیکنند باعث ایجاد شکاف و گسست نسلی میشود.
۶-فرزند سالاری= چون بچهها بیشتر از والدین تسلط به کامپیوتر و فضای مجازی دارند بچهها فکر میکنند که بچهها بیشتر از والدین خود میفهمند و از طرفی والدین همفکر میکنند که بچههای باهوشی دارند به همین دلیل آنها را سالار میپندارند و فرزند سالاری شکل میگیرد که خود باعث آسیبهایی است و پدر مادرها بهاشتباه فرزندان تن میدهند و فرزندان راحتطلب بار میآیند.