کلیپ
پادکست
متن
بسم الله الرحمن الرحیم
کارشناس: استاد سیاوشی
عنوان: جلوهگری زن، تنها هدف پهلوی
همزمان با فعالیت پرحجم فرهنگی پهلوی دوم به پشتوانه جریانات فکری وابسته به غرب، جریان دینی نیز فعالیت خود را برای مواجه با این موضوع شروع کرد.
جریان روحانیت و دینی منتظر این نشد که این آسیب در جامعه ایرانی نهادینه بشود. ولی باید بپذیریم که حجم سیاستهای حکومت پهلوی بهشدت گسترده و زیاد بود.
سازمان پیشاهنگی برای دختران راهاندازی شد.
- تعالیمی که به دختران ما میدادند مختصر، محدود، فشرده و البته متمرکز بر رقص و آواز بود.
- در قالب ورزشهای دستهجمعی دختران را با پوششهای کاملاً مختصر (تیشرت و مانتوی بهشدت کوتاه یا شلوارک) در کنار پسران در اردوگاههای مختلف میبردند و آن چیزی که در نهایت جمعبندی میشد در دوره دو سهروزه فقط نوازندگی و رقص و آواز بود.
این بهشدت جامعه ایران را در معرض یک آسیب جدی قرارداد.
زن ایرانی وارد قالبی شد که حکومت برایش طراحی کرده بود.
متأسفانه، طراحی در دانشگاهها هم همین بود. خروجی دانشگاهی بر اساس بسیاری از آمار خروجی علمی توسط دختران ایرانی نبود.
جان فوران، جامعهشناس آمریکایی یک کتابی تحت عنوان “انقلاب اجتماعی“ دارد که در آن اشاره میکند:
- با وجود آمارهای زیادی که در رژیم پهلوی مبنی بر حضور زنان در عرصه اجتماعی و تحصیلات زنان وجود دارد، ولی بههیچوجه تولید علمی در این ایام انجام نشد و سطح علمی و سواد زنان افزایش پیدا نکرد.
یعنی فقط جلوهگری زن بود که هدف سیاستهای پهلوی قرار گرفت.
با پیروزی انقلاب اسلامی مبتنی بر همین نکاتی که این جامعهشناس آمریکایی در این کتاب آورده است بهعنوان یک کسی که ایرانی نیست و وابسته به هیچ ارگان دولتی هم نیست اشاره میکند بسیار قابلتوجه است.
با پیروزی انقلاب اسلامی تلاش شد سواد زن ایرانی بهعنوان هسته مرکزی سیاستهای آموزشی و تربیتی پیگیری بشود و آمار ارتقای سطح سواد زنان را در این برهه شاهد هستیم.