کلیپ
پادکست
متن
جلسه هجدهم: راهکارها (اصل قانونگذاری: بخش اول)
چگونه میتوان رسانه را در خانه مدیریت کرد؟
اصل اول حاکمیت قانون: یکی از سادهترین راهکارها گذاشتن قانون است. قانون چیز بدی نیست اگر اینطور بود خداوند برای دین خود قانون نمیگذاشت. قانون وجاهت دارد. قانون زیاد مجرم زیاد تولید میکند ولی بیقانونی هرجومرج راه میاندازد. قانون باید نظم و نظام داشته باشد. فکر کنید یک روز از خواب بیدار شوید و قوانین راهنمایی و رانندگی نباشد چه هرجومرجی خیابانها را دربرمی گیرد چه قدر خطرناک میشود.
ولی برای گذاشتن قانون دو نکته را باید رعایت کنیم:
۱. قانون رنگ خدایی داشته باشد. صِبْغَهَ اللَّهِ وَمَنْ أَحْسَنُ مِنَ اللَّهِ صِبْغَهً وَنَحْنُ لَهُ عَابِدُونَ[۱]. رنگ خدا را و چه کسی رنگش نیکوتر از رنگ خداست؟ خدا از آن راضی باشد، قانون نگذاریم ظلم کنیم قانون نگذاریم زور بگوییم.
۲. التزام به قانون داشته باشیم. شهید بهشتی از خیابانی عبور میکردند به راننده گفتند که این چراغ چرا همیشهسبز است. گفتم که این پلیس شمارا میشناسد هر وقت شما ازاینجا عبور میکنید چراغ را سبزمی کند که شما اذیت نشوید؛ و شهید پیاده شد و به مأمور گفتند که میدانم که شما به من ارادت دارید ولی قرار نیست که قانون را تابع خودمان کنیم قرار هست که ما تابع قانون باشیم. گاهی اوقات پدر و مادرها قوانینی میگذارند ولی خودشان اولین نفری هستند که قانون را زیر پا میگذارند.
قانونهای قابل وضع برای فضای مجازی:
۱-استفاده از تبلت و…هنگام مهمانی رفتن و آمدن مهمان ممنوع است. گاهی اوقات پدرها و مادرها برای آرام نگهداشتن کودکان در مهمانی گوشی به دست آنها میدهند پدر و مادر به فرزندان آموزش میدهند که گوشهگیر و منزوی باش.
۲-مالکیت ابزار با والدین باشد، نه فرزندان. برای مثال مالک تلفن همراه والدین هستند وانها به فرزندان خود اجازه استفاده میدهند؛ یعنی به فرزند بگویند که این گوشی مادرت است و تو میتوانی از آن استفاده کنی وگرنه نمیتوانند مدیریت کنند.
۳-استفاده از رمز عبور برای موبایل، تبلت، رایانه و …در خانه ممنوع است و در صورت صلاحدید والدین برای داشتن رمز عبور، آن رمز در اختیار والدین قرار گیرد. اصل، اصل اعتمادسازی است وقتی در خانه اعتماد باشد فرزند هم دیگر به گوشیاش رمز نمیگذارد و پنهانکاری نمیکند.
۴-با توجه به تحقیقات کارشناسی و مشورت با اساتید، روانشناسان و مشاوران خانواده، حداکثر سرعت اینترنت منازل برای امور علمی و تحقیقاتی و سایر نیازهای واقعی نه کاذب ۵۱۲ کیلوبایت بر ساعت با حجم محدود معین گردد. وقتی حجم زیاد از اینترنت در اختیار کودکان قرار دهید فکر میکند باید همه آنها را استفاده کند. پس متناسب با نیازش به او اینترنت دهید.
۵-اعتماد و ارتباط با افراد ناشناس در فضای مجازی میتواند باعث بروز مخاطرات جدی برای فرزندان گردد. باید این قانون در نخستین روزهای استفاده مورد تأکید قرار گیرد که فرزندان، بههیچعنوان به افراد غریبه اعتماد نکنند.
وظیفهی ما چیست؟ اینکه به فرزندانمان آموزش دهیم که اطلاعات شناسنامهای، مکانی خودشان و خانواده را به دیگران ندهند.
[۱] – بقره/۱۳۸