صفحه اصلی دوره بازکردن همه

۲۳- راهکارهای مدیریت رسانه در خانواده ( اصل ایمن سازی )

متن

جلسه بیست و سوم: اصل پنجم ایمن‌سازی؛ بخش اول

اصل ایمن‌سازی: خیلی از پدر مادرها از ما سؤال می‌کند که وقتی فرزندانمان در کنارمان و در خانه هستند می‌توانیم هوایشان را داشته باشیم. وقتی نیستند وقتی با دوستانشان هستند وقتی کنار ما نیستند چگونه مدیریت و نظارت کنیم؟ گاهی اوقات نگرانشان هستیم و نمی‌توانیم کنترل کنیم. در پاسخ گفته می‌شود که اگر بتوانید فرزندانتان را از آسیب‌ها ایمن کنید هرجایی ایمن هستند. اگر سیستم خودکنترلی آن‌ها را تقویت کنید، یعنی بتوانند تقوایشان را بالا ببرند یعنی بتوانند خودشان جلوی آسیب‌ها را بگیرند. برای این کار راهکارهایی وجود دارد که در چند جلسه تقدیم می‌شود.

قدم اول: تقویت اصول دین؛ باید اصول دین را متناسب با ویژگی‌های فرزندمان تبیین کنیم. اگر اصول دین متناسب با ویژگی‌ها و شرایط بچه‌ها تبیین شود جلوی بسیاری از آسیب‌ها گرفته می‌شود فرزندان ما ایمن می‌شوند. ۱. توحید: گاهی اوقات ما به خاطر خدا یکسری کارها را انجام نمی‌دهیم گاهی اوقات به خاطر خدا یک سری کارها را انجام می‌دهیم؛ یعنی خدا ما را از یک سری کارها بازمی‌دارد و در یک سری از کارها ما را همراهی می‌کند. در یک سری از کارها مثلاً می‌گویی من به خاطر خدا به این فقیر کمک می‌کنم یا به خاطر خدا این حرف را نمی‌زنم. پس خدا ایمن‌ساز و بازدارنده از آسیب‌هاست اصلاً ایمان به این معنی است وقتی می‌گویند ایمان دارد یعنی ایمن از آسیب‌ها و مشکلات و گرفتاری‌هاست. ایمان ایمنی می‌آورد لذا توحید یکی از بازدارنده‌هاست. ۲. معاد: یکی دیگر از این ایمن‌سازها معاد است. معاد ایمن می‌کند یکسری کارها را به خاطر بهشت انجام می‌دهیم و به خاطر جهنم یکسری کارها را انجام نمی‌دهیم و این‌یک خودکنترلی در انسان به وجود می‌آورد؛ اگر معاد در انسان تقویت شود.۳. ولایت: سومی بحث ولایت است گاهی اوقات به خاطر محبت به اهل‌بیت محبت، محبت به امام حسین یکسری کارها را انجام می‌دهیم و گاهی اوقات به خاطر محبت اهل‌بیت یک سری کارها را انجام نمی‌دهیم و این ما را ایمن می‌کند اگر ولایت در فرزندانمان تقویت شود ایمن می‌شود.

آن‌وقت دیگر هر جا که شما نباشی خدا که هست (توحید)، ترس از معاد که هست، محبت نسبت به ولایت که هست این‌ها می‌تواند کنترلش کند. این‌ها را چگونه تقویت کنیم. روش‌های مختلفی وجود دارد گاهی اوقات با گفتن است گفتن غیرمستقیم مطالعه کتاب آموزش کتاب، گاهی اوقات با فیلم و پویانمایی و داستان و قصه و مانند این‌ها می‌شود تقویت کرد. گاهی وقت‌ها مصداق‌های عملی است. برخی از کتاب‌ها هست که می‌توان برای آن‌ها تهیه کرد و استفاده کنند کتاب ۶۴۶ پرسش و پاسخ دینی با نسل نو نوشته آقای غلامرضا حیدری ابهری که سلسله کتاب‌هایی دارد که برای بحث تقویت اصول دین بچه‌ها مناسب است. با زبان بچه‌ها کتاب خدایا اجازه کتابی است که بسیار ساده پرسش‌های اعتقادی بچه‌ها را پاسخ می‌دهد. برای نوجوانان کتاب سه دقیقه در قیامت که معاد را در فرزندان تقویت می‌کند.

 کتاب ۶۰ پرسش اعتقادی، کتاب خدای چیه کیه کو، کتاب من امام زمان را دوست دارم، کتاب سلسله کتاب‌های خداشناسی باران و کتاب دانش سرسبز از این کتاب‌ها می‌توان استفاده کرد و معارف و اصول اعتقادی و دینی را به فرزندان آموزش داد که این‌ها فرزندان را از فضای مجازی ایمن می‌کند. زمان و مکان هم ندارد هر جا برود و در هر جا و هر شرایطی باشد اگر خودکنترلی‌اش تقویت‌شده باشد ایمن می‌شود.

قدم دوم: ایمن‌سازی ارتباط باخدا؛ قدم بعدی ایمن‌سازی با ارتباط باخدا این‌ها روایات و اهل‌بیت و آیات قرآن است که تقدیم شما می‌شود مثلاً اگر به شما بگویم که مثلاً شخصی مثل مارشال مک لورلان فلان حرفی را زده، می‌گویند نکند که این حرف علمی باشد. ولی وقتی می‌گویی که روایت از اهل‌بیت است یا آیه قرآن است می‌گوید یعنی آیا این جواب می‌دهد این نشان می‌دهد که جاهایی اعتقادات خودمان می‌لنگد.

۱. نماز: قرآن می‌فرماید ان الصلاه تنهی عن الفحشا و المنکریا می فرماید؛ فَخَلَفَ مِنْ بَعْدِهِمْ خَلْفٌ أَضَاعُوا الصَّلَاهَ وَاتَّبَعُوا الشَّهَوَاتِ…[۱] تا نماز ضایعه شود پشت سرش تبعیت از شهوات را به دنبال می‌آورد. اینکه ارتباط با نماز در فرزندان و والدین تقویت شود، جلوی آسیب‌هایشان را می‌گیرد در خاطرات شهدا بخوانید که نماز نجاتشان داده است. اگر در روایات نیز دقت کنید نماز قرآن انسان‌ها را ایمن می‌کند. کتاب‌های مرکز تخصصی کتاب را بخوانید به شیوه‌های مختلف نماز را آموزش می‌دهد.

۲. قرآن: رسول گرامی اسلام (ص) فرمود: «اِذَا التَبَسَت عَلَیکُمُ الفِتَنُ، کَقِطَعِ الَّیلِ المُظلِمِ فَعَلَیکُم بِالقُرآنِ.[۲]» اگر فتنه‌ها مثل شب تاریک سراغ شما آمد، سراغ قرآن بروید. خانه‌ای که در آن قرآن خوانده شود نور قرآن آن را محافظت می‌کند قرآن نور دارد. کربلایی کاظم را ببینید چند متن جلواش می‌آوردند؛ می‌گفت این متن قرآن است می‌گفتند تو که سواد نداری از کجا می‌فهمی می‌گفت قرآن نور دارد. پس قرآن می‌تواند نجات‌بخش باشد. خانه‌ای که در آن پدر مادر قرآن بخوانند فرزندان را نجات می‌دهد…

۳. دعا: دعای پدر و مادر به‌شدت برای فرزند مؤثر است. دعای عاقبت‌به‌خیری پدر و مادر مؤثر است. قرآن می‌فرماید: «کَلَّا إِنَّ الْإِنْسَانَ لَیَطْغَى-أَنْ رَآهُ اسْتَغْنَى»[۳] دعا؛ نیازمندی انسان به خداست. انسان وقتی حس کند که بی‌نیاز است طغیان می‌کند. وقتی دعا می‌خوانی حس می‌کنی که بی‌نیاز نیستی حس می‌کنی که کسی هست که درِ خانه‌اش بروی و درخواست کنی طغیان نمی‌کنی. در خانه‌ای که پدرومادردار اهل دعا باشد فرزند هم یاد می‌گیرد که اهل دعا باشد می‌فهمد که باید برود در خانه کسی که بی‌نیاز است و از او توسل کند.

۴. برقراری پیوند عاطفی با مراکز دینی: اگر روضه هفتگی هست شرکت کنید اگر می‌توانید در مجالس روضه حضور پیدا کنید حتماً انجام دهید ارتباط با این مراکزمی تواند فرزندان را ایمن کند.


[۱]– مریم/۵۹

[۲] -وسائل الشیعه ج ۶، ص ۱۶۹

[۳]– علق/۶ و ۷

محتوای درس
اسکرول به بالا