کلیپ
پادکست
متن
جلسه بیست و پنجم (ایمن سازی؛ بخش سوم)
قدم چهارم: کرامت بخشی و شخصیت دهی؛ به فرزندانمان شخصیت دهیم کرامت دهیم این شخصیت دادنها و این کرامت دادنها فرزندان را ایمن میکند. در فضای مجازی هرچقدر لودگی و بیشخصیت بازی انجام دهید بیشتر دیده میشویم. انسانی که کرامت داشته باشد عزتنفس داشته باشد هر کاری را انجام نمیدهد بنابراین ایمن میشود. گاهی اوقات پدر و مادرها این شخصیت و کرامت فرزندان را نه میکند با رفتارها و برخوردهای اشتباهی که انجام میدهند. این برخوردها چیست؟
۱. بچهها را با دیگران مقایسه نکنید. هر بچه یک توانایی و یک ویژگی و یک ظرفیت وجودی دارد. استعداد خودش را باید با خودش سنجید نه با دیگران، یک بچه نقاشیاش خوب است و یکی دیگر ریاضیاش نباید باهم مقایسه شوند، درحالیکه هرکدام یک استعداد خاص دارند. در مقایسه فرزند شخصیتش را از دست میدهد و نمیتواند فرد مفیدی باشد احساس میکند نمیتواند فرد مفیدی باشد زیرا عزتنفس و اعتمادبهنفس خود را از دست میدهد. نتیجه مقایسه نکردن تقویت شخصیت فرزندان است که پدر مادرها با مقایسه با دیگران آن شخصیت را له میکنند.
۲. بههیچعنوان بچهها را تحقیر نکنید. در تحقیر کردن بچهها شخصیت و کرامتشان را از دست میدهند و در این صورت از هیچچیزی باکی ندارند. شخصیت انسان است که باعث میشود که یکسری کارها را انجام ندهند انسانی که در هر جا شخصیتی و جایگاهی دارد خیلی کارها را به خاطر آن جایگاه و شخصیتی که هست انجام نمیدهد و خیلی از کارها را در آن جایگاه و شخصیت انجام میدهد. به خاطر شخصیت خود خیلی حرفها را نمیزند، هر کاری را انجام نمیدهد آن شخصیت ایمنساز است چون برای خود شخصیت قائل است. وقتی برای بچه شخصیت قائل باشید حرمت قائل شوید و شخصیت او را له نکرده باشید، در فضای مجازی هر کاری انجام نمیدهد، لودگی نمیکند، هر عکسی را منتشر نمیکند، چالشهای مسخره را شرکت نمیکند و هر حرفی نمیزند بههیچعنوان فرزندان را تحقیر نکنید.
۳. رفتار کودک مورد سرزنش باشد بدون اینکه به شخصیت او اهانت شود. مثلاً به او نگویید تو هیچی نمیشی به هیچ جا نمیرسی. درستش این است که بگویند این کاری که انجام دادهاید اشتباه است این کار را تکرار نکنید بهجای اینکه شخصیتش را له کنیم در رابطه باکارش با او صحبت کردیم. اینیک اصل است گاهی پد رو مادرها شخصیت فرزند را میزنند و اگر شخصیتش را بزنیم حرمت و جایگاه او را زدیم و بعد خود پدر ومادردچار مشکل میشوند.
۴. در مقابل دیگران بچهها را سرزنش نکنیم. و این نکته بسیار مهمی است این اثر عکس دارد شاید تا چند سالی به روی خودشان نیاورند ولی بعد از روبروی پدر و مادر خود میایستند؛ و پدر و مادر برای بچه شخصیت و حرمت قائل نبوده است.
۵. برای او جایگاهش را نزد خدا و اولیای خدا تبیین نماییم. اگر بخواهیم به او کرامت عزتنفس و جایگاه او بدهیم شخصیت به او بدهیم به یکی از کارهای این است بگوییم که به سن بلوغ رسیدهای، سن بلوغ یعنی چه یعنی خدا اهلبیت به تو به جایگاه و شخصیت شده است و خدا تو را آدم حساب کرده وتو هم جزو بندگان خوب خدا شدهای و تو هم باید دیگر نماز بخوانی. حرمت و جایگاهش را باید مشخص کنیم و جایگاهش را پیش خدا بهصورت مستقیم و غیرمستقیم ارزش و احترامش را به خودش رو گوشزد کنیم. گاهی اوقات در جمعی نشستهایم صدا میکنیم و نظر او را میپرسیم در جمعی. به حرمت قائل شدن شخصیت میدهیم. هرچقدر بچهها شخصیت، کرامت و عزتنفس داشته باشند هر کاری را انجام نمیدهند ایمنترند. هر عکسی را نمیگیرند، هر فیلمی را منتشر نمیکنند. پدر مادرها گاهی باکارهای اشتباه، شخصیت فرزند را له میکنند در این صورت او شخصیتی ندارد و خودش مهم نیست. انسانی که خودش برای خودش مهم نباشد و شخصیت خودش برایش مهم نباشد از سر خودش گذشته باشد از سر دیگران بهسادگی میگذرد و برایش مهم نیست.