صفحه اصلی دوره بازکردن همه

۲۶- راهکارهای مدیریت رسانه در خانواده ( اصل ایمن سازی )قسمت چهارم

متن

جلسه بیست و ششم (ایمن‌سازی؛ بخش آخر)

قدم پنجم: عینی سازی عاقبت گناه؛ « قُلْ سِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَانْظُرُوا کَیْفَ کَانَ عَاقِبَهُ الْمُجْرِمِینَ»[۱] بگو: درروی زمین سیر کنید و ببینید عاقبت کار مجرمان به کجا رسید. یکی از کارهایی که کمک می‌کند به ایمن‌سازی و کمک می‌کند تا فرزندان را ایمن کنید از آسیب‌های اجتماعی و آسیب‌های فضای مجازی عینی سازی عاقبت گناه است. آموزش دهیم که هر گناهی که انجام می‌دهیم ضررش به خود ما می‌رسد این‌که خیلی از گناهان را بفهمیم و ببینند و سالی که زده می‌شود این است که خداوند به تو مهربان و ارحم‌الراحمین است بلکه این خود ما هستیم که به خودمان لطمه می‌زنیم. فکر کنید که یک ماشین ۲۰۶ آلبالویی سوار شده و در جاده چالوس به‌سرعت بالا می‌رود و یک‌دفعه دستی را می‌کشد و می‌گوید خدا ارحم‌الراحمین است.

 در این دنیا قانونی داریم قانون اصطلاک وقتی دستی را می‌کشیم ماشین سر می‌خورد اگر کنار دره هست قانونی داریم به نام قانون جاذبه، وقتی‌که ماشین کنار دره بیفتد با ماشین به پایین پرتاب می‌شود اگر با سرعت بخورد قانون احتراق است می‌ترکد و درنهایت روی دست می‌گیرند و بلند لا اله الا الله می‌گویند و درعین‌حال خداوند مهربان و رحمان است یعنی حقیقت دارد. اگر نگاه به نامحرم را کنیم خداوند می‌فرماید که اگر به نامحرم نگاه کردیم نگاه به نامحرم حقیقتش این است که تیر زهرآلود است. غیبت خوردن گوشت مردار برادر دینی خود است، خوردن مال یتیم خوردن آتش است. این حقیقت و عاقبت گناه است.

 قدم ششم دوربین مداربسته الهی است. این دنیا مجهز به دوربین مداربسته است که بچه‌ها حس کنند که خداوند حواسش به آن‌ها هست. می‌فرمایند: «وَقُلِ اعْمَلُوا فَسَیَرَى اللَّهُ عَمَلَکُمْ وَرَسُولُهُ وَالْمُؤْمِنُونَ وَسَتُرَدُّونَ إِلَى عَالِمِ الْغَیْبِ وَالشَّهَادَهِ فَیُنَبِّئُکُمْ بِمَا کُنْتُمْ تَعْمَلُونَ»[۲] بگو خدا و رسولش و مؤمنان عمل شمارا می‌بینند. این دنیا مجهز به دوربین مداربسته است یک حس نظارتی روی تو هست هر کاری را نمی‌توانیم انجام دهیم. امام خمینی (ره) فرمود: عالم محضر خداست در محضر خدا معصیت خدا نکنید. این عالم محضر خداست یعنی اینکه دوربین مداربسته وجود دارد. حالا تو از دست پدر و مادر و. فرار کردی و جایی رفتی و پنهان شدی ولی از دست خدا که نمی‌توانی فرار کنی.

قدم هفتم: نظارت بر دوستان؛ بیشترین نظارت باید بر دوستان باشد. بیشترین مراجعات و بیشترین گفتگوها و مراجعات از دوستان بوده. دوست خیلی می‌تواند بر دوست تأثیر بگذارد. روایت است می‌فرماید:«المَرءُ عَلى دینِ خَلیلِهِ و قَرینِهِ» انسان پیروان دین و آیین دوست و هم‌نشین خود است. اگر دوستان نامناسب داشته باشد رفیق ناباب داشته باشد کار تمام است. دوست خوب به‌شدت ایمن می‌کند. دوست خوب جای پد رو مادر بچه را کمک می‌کند.

قدم هشتم سؤال از نعمت‌های الهی است. اینکه ما بدانیم از نعمت‌های خدا سؤال می‌شود. مردی نزد امام صادق آمد و گفت: می‌خواهم گناه کنم؛ اما فرمود برو گناه کن فقط از نعمت‌های خدا استفاده نکن. هر وقت خواست هر گناهی انجام دهد و نتوانست دید باید از نعمت‌های خدا استفاده کنند. این‌ها گفتنش دانستنش اثر دارد. البته باید از دلی بربیاید که خودش عمل کرده باشد عملش اثر دارد. البته باید از دلی بربیاید که خودش عمل کرده باشد. این‌که فرزندان بدانند که این نعمت سلامتی که خداوند به ما داده نعمت‌های مهمی هستند که در رابطه با این‌ها از شما سؤال می‌کند. «وَقِفُوهُمْ إِنَّهُمْ مَسْئُولُونَ»[۳] ) این‌ها را متوقف کنید، از این‌ها سؤال باید شود. بازدر آیه‌ی سوره مبارکه تکاثر می فرماید: ثُمَّ لَتُسْأَلُنَّ یَوْمَئِذٍ عَنِ النَّعِیمِ[۴] که این تأکیدهایی که درآیِ است، مثل لایم تأکید و نون تأکید و جمله‌های فعل مضارع، یعنی حتماً و البته از آن نعمت مهم سؤال می‌شود.

قدم نهم: ازدواج به هنگام؛ گاهی اوقات به خاطر دیر ازدواج کردن و بد ازدواج کردن گرفتار آسیب‌ها می‌شوند. ازدواج به هنگام و به‌موقع اگر شرایطش فراهم شود برای کسانی که به گناه می‌افتد واجب است و فراهم کردن مقدمات واجب نیز واجب است. یکجاهایی باید مقدماتی فراهم شود و فراهم کردن مقدمات برای پدر و مادرها واجب می‌شود.

 قدم دهم رجوع به متخصص: گاهی پدر مادرها آن‌قدر منتظر هستند تا آسیبی به فرزندانشان وارد شود تا به متخصص یا مشاور مراجعه کند درحالی‌که این اشتباه است سعی کنید برای پیشگیری به متخصصان مراجعه کنند؛ در حال که این اشتباه است. سعی کنید برای پیشگیری به متخصصان مراجعه کنید نه درمان. قبل از اینکه آسیب‌ها سراغ بچه‌ها بیاید بیمه‌شان کنیم. این‌ها نکات ایمن‌سازی بود. نکات دیگری هم هست؛ مثلاً قدرت پرسش کودکان، بچه‌ها را تقویت کنیم اینکه بچه‌ها یاد بگیرند که در رابطه با خیلی چیزها سؤال بپرسند و هر حرفی را بدون دلیل قبول نکنند و بپذیرند هر کاری را بدون دلیل انجام ندهند. جاهایی ذهن پرسشگر کمک می‌کند تا از آسیب ایمن بماند و گاهی اوقات همراه می‌کنند والدین با فرزندان تا فرزند به ایمن‌سازی کامل برسد.


[۱]– نمل/۶۹

[۲]– توبه /۱۰۵

[۳] -صافات/۲۴

[۴] -تکاثر/۸

محتوای درس
اسکرول به بالا