صفحه اصلی دوره بازکردن همه

۳۲-عملکرد دولت‌ها در دوران جنگ تحمیلی

متن

بسم الله الرحمن الرحیم

کارشناس: استاد سیاوشی

عنوان: عملکرد دولت‌ها در دوران جنگ تحمیلی

در جریان هستید که حضور بنی‌صدر و جریانات وابسته به او در اداره جنگ تحمیلی خلل ایجاد کرد. اینها اعتقاد داشتند که باید به دشمن زمین بدهیم تا بتوانیم زمان بخریم؛ یعنی چه؟

یعنی بنشینیم، مذاکره کنیم و دشمن را وادار به این تصمیم کنیم که باید عقب برود. چیزی که  مخالف نظر صریح امام (ره) بود.

بعد از اتفاقات متعددی که افتاد مجلس تصمیم گرفت که عدم کفایت بنی‌صدر را اعلام کند، به تأیید اکثریت نمایندگان مجلس رسید و در نتیجه بنی‌صدر از قدرت کنار رفت.

بعد از بنی‌صدر ما شاهد سرکار آمدن و در واقع تبلور اولین دولت انقلابی به معنای واقعی کلمه هستیم. یک برهه محدودی شهید رجایی بودند. متأسفانه عمر ایشان به میزانی نبود که اجازه بدهد به‌عنوان دولت خاص و همچنین ایشان را به‌عنوان یک شخصیت خاص موردتوجه قرار بدهیم. شخصیت او کاملاً انقلابی، خاکی و موردتوجه رهبر انقلاب بودند. ولی در نهایت به فیض شهادت نائل آمدند.

بعد از ایشان مقام معظم رهبری در سال ۱۳۶۴، رئیس جمهور شدند.

ساختار کشور، ساختار نخست‌وزیری بود. یعنی یک رئیس‌جمهوری را مردم انتخاب می‌کردند و آن رئیس‌جمهور فردی را به‌عنوان نخست‌وزیر به مجلس معرفی می‌کرد و اگر رأی می‌آورد، آن فرد نخست‌وزیر می‌شد و دستگاه اجرایی کشور را اداره می‌کرد.

ما همچنان درگیر اداره جنگ هستیم و مشکلات در کشور زیاد است. بااین‌حال اتفاقات فرهنگی خیلی خوبی در دولت آیت‌الله خامنه‌ای می‌افتد.

  • برگزاری اولین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب
  • برگزاری اولین دوره مسابقات بین‌المللی قرآن کریم

اینها از اتفاقات و زیرساخت‌های فرهنگی است که تلاش دارد در مواجه با هجمه قابل‌توجه جریان غرب و وابسته به آن سیاست‌هایی را مدنظر قرار بدهد تا بتواند رویکرد تربیتی جامعه انقلابی ایران را با موفقیت به جلو ببرد.

آن چیزی که باید موردتوجه قرار بگیرد این است: بعد از پایان جنگ تحمیلی دشمن به این جمع‌بندی رسید که ورود و نفوذ سیاسی نمی‌تواند آن اثری که مدنظر دشمن است را منجر بشود؛ لذا رویکرد را تغییر داد و نزدیک به همان رویکردی که در زمان پهلوی دوم در نظر گرفته بود نزدیک شد.

تلاش برای ایجاد یک تحول در عرصه فرهنگی کشور

همان‌طور که می‌دانید دولت بعد از جنگ معروف به دولت سازندگی است. بسیاری از زیرساخت‌ها را از دست دادیم و دولتی که سرکار آمده است باید بتواند در کنار اداره عمومی کشور اینها را احیاء کرده و بسازد.

تا به اینجا خیلی خوب بود. همه نهادها به همدیگر کمک می‌کردند. ولی از یک زمانی به بعد، متأسفانه چشم‌ها بسته شد و درهای کشور به روی تمام ابزارهای توسعه ضدفرهنگی غرب مدرن باز شد.

ما در غرب یک پدیده‌ای داریم تحت عنوان: فروشگاه‌های زنجیره‌ای…

فلسفه فروشگاه‌های زنجیره‌ای این است که تلاش می‌کند از طریق ارائه کالاهای متنوع مخاطب خودش را جذب کند و به خرید روی بیاورد.

این فروشگاه‌های زنجیره‌ای در ایران به چه نحوی شکل گرفت؟

محتوای درس
اسکرول به بالا