صفحه اصلی دوره بازکردن همه
1 از 2

۳۷.راه مقابله

متن

بسم الله الرحمن الرحیم

کارشناس: استاد عباسی ولدی

عنوان: ۰۴  


می خواهیم بر عصبانیتمان غلبه کنیم، چه کار باید کنیم؟

  • در احادیث به ما توصیه شده، وقت عصبانیت صبر کنید و تصمیم نگیرید.

طبق روایات ما خشم یک اندازه ای از جنون است. وقتی آدم مبتلا به جنون می شود، تصمیمش هیچ حساب و کتابی ندارد.

بنابراین، مراقب باشیم در عصبانیت تصمیم گیری نکنیم.

روایات به ما یاد دادند، وقتی عصبانی شدید یاد خدا کنید. در هنگام عصبانیت اذکاری را به ما بصورت خاص بیان کرده اند. در کل آن کسی که خشمگین شده، طبق حدیثی که خداوند عزیز و مهربان تعلیمی را به پیامبرش حضرت داوود (ع) داد، آمده است که:

هر وقت بنده ی من در هنگام عصبانیت من را یاد می کند، روز قیامت در بین همه خلق خودم، او را یاد می کنم و او را به همراه کسانی که نابود می کنم، نابود نخواهم کرد.

گفتن اذکار خاصی را هم در روایات به ما یاد داده اند. مثل گفتن:

  • اعوذ بالله من الشیطان الرجیم

(زمانی که عصبانی شدیم به خدا پناه ببریم از شر شیطانی که فرصت پیدا کرده تا بدترین کارها را در سایه خشم به ما تحمیل کند.)

  • الله صل علی محمد و آل محمد

(قدیم تر ها این رسم بود. این ذکر ریشه در فرهنگ دینی ما دارد. دو نفر که دعوا می کردند و نمی توانستند آنها را آرام کنند آخرین حربه این بود که بلند می گفتند: صلوات بفرست چرا که این ذکر بشدت آرامش بخش است.)

  • لا حول و لا قوه الا بالله العلی العظیم

امتحان کنید واقعا این اذکار ثمربخش است. شاید بگویید که در عصبانیت حواسمان نیست که بخواهیم این اذکار را بگوییم، یک بار دو بار یا سه بار در عصبانیت هایی که درجه اش کم است بگویید آرام آرام عادت می کنید و این از آن دسته عادت های خیلی خوب است.

  • سکوت کردن

(باز هم در عصبانیت هایی که درجه اش کم است این را امتحان کنیم. انسان هایی هستند که این عادت خوب را دارند. در عصبانیت ساکت هستند و بعد از اتمام مسئله شروع به صحبت کردن می کنند)

  • تغییر مکان از حالت نشسته به حالت برخاسته، از حالت خوابیده به حالت نشسته
  • طرف مقابل اگر همسر، پدر، مادر یا فرزندمان است، این که دستش را بگیریم یا دست بر روی شانه اش بگذاریم جزء توصیه هاست که بشدت موثر است.
  • این حالت که در هنگام عصبانیت حالت داغ و گرمی پیدا می کنیم را همه ما حس کردیم. این چه توصیه زیبایی است که در احادیث آمده که وضو بگیرید یا آب به صورتتان بزنید. بسیار موثر است.

(به نظر کار پیش پا افتاده ای است ولی زمانی که امتحان کنیم می بینیم که چه اتفاق زیبایی را ایجاد می کند.)

تا عصبانی شدیم، از جایمان بلند شویم (همین بلند شدن توصیه اهل بیت (ع) است) برویم و یک آبی به صورت خودمان بزنیم. اگر بتوانیم آتش خشم را با نور وضو مداوا کنیم بسیار عالی است که باز هم به ما توصیه شده است.

آن کسانی که احساس می کنند مشکل عصبانیتشان غیرعادی است و بیش از حد معمول است، ممکن است که مشکل پزشکی داشته باشند. شاید نیاز باشد که به پزشک مراجعه کنید.

  • نکته پایانی در میان نکاتی که می شود در مبارزه با عصبانیت از آن استفاده کرد، عذرخواهی است.

(عصبانی شدیم و هیچ کدام از این نکات را هم رعایت نکردیم، ابراز کردیم و ناراحتی پیش آمد. در اولین فرصت عذرخواهی کنیم که طبق روایات همین عذرخواهی راهی است که انسان از خطاهای بعدی مصون بماند.)

محتوای درس
پیمایش به بالا