گزمای آتوپیک یا سرشتی چیست؟
اگزما یک بیماری پوستی است که اشکال مختلف با علل متفاوت دارد. اگزمای آتوپیک یکی از شایع ترین انواع اگزما است که به خصوص در نوزادان و کودکان ایجاد می شود. این نوع اگزما معمولا با تاریخچه شخصی یا خانوادگی سایر بیماریهای حساسیتی همچون آسم و حساسیت های فصلی رابطه دارد.
شیوع اگزمای آتوپیک چه میزان است؟
شیوع این نوع اگزما طی سه دهه گذشته به خصوص در کشورهای پیشرفته افزایش قابل توجهی داشته است و به نظرمی رسد زندگی ماشینی و شهر نشینی باعث افزایش شیوع آن می گردد طوری که در اروپای شمالی میزان شیوع اگزمای اتوپیک در کودکان تا بیست درصد هم گزارش شده است.علایم اگزمای آتوپیک چیست؟
در دوران شیرخوارگی اولین علایم اگزمای آتوپیک معمولا در صورت و به شکل ضایعات قرمز رنگ روی گونه ها آغاز می شود. با گذشت زمان سایر نواحی بدن به خصوص اندام ها هم مبتلامی شوند. پوست ناحیه درگیر غالبا خشک و خشن بوده و گهگاه دانه های ریز آبدار هم به مجموعه علایم اضافه می شود. علاوه بر این ها پوست مبتلایان به اگزمای آتوپیک بسیار بیشتر از سایرین مستعد عفونتهای جلدی به خصوص با استافیلوکوک اوریوس می باشد.
اما آنچه کودک مبتلا به اگزمای آتوپیک را بیش از هر چیزآزار می دهد خارش و تحریک پذیری شدید پوست است طوری که ممکن است کودک دایما در حال خاراندن خود بوده و حتی شب به هنگام خواب نیز آسایش نداشته باشد. از سویی دیگر این خارش خود منجر به افزایش ابتلا به عفونت خواهد شد.
چه عواملی باعث ایجاد اگزمای آتوپیک می شوند یا آن را تشدید می کنند؟
در بروز اگزمای آتوپیک عوامل مختلف ارثی ، ایمنی، متابولیک، نورواندوکرین و عفونی مشارکت دارند اما به طور اختصار می توان گفت که علاوه بر استعداد خانوادگی برای ابتلا به اگزما عوامل دیگری هم در ایجاد یا تشدید آن دخیلند که عبارتند از:
استرس : استرس در اشکال گوناگون میتواند اگزمای آتوپیک را بدتر کند: کم نیستند کودکانی که به هنگام امتحانات دچار حملات اگزما میشوند!
آب و هوا: تغییرات شدید حرارت می تواند اگزما را تشدید کند. معمولا در آب وهوای خشک اگزمای آتوپیک شدیدتر میشود.
مواد حساسیت زا: عوامل مختلف حساسیت زا همچون گرد و غبار و پشم حیوانات و نیز برخی از غذا ها به خصوص مواد افزودنی غذایی از دیگر عوامل مشدد اگزما هستند.درمان
در درمان اگزمای آتوپیک توجه به چند عامل اهمیت دارد که عبارتند از:درمان خشکی پوست: به هر نحو ممکن میبایست پوست این کودکان را چرب نگاه داشت. استفاده مکرر از مواد امولیانت (نرم کننده) و پرهیز از استفاده از صابون های قوی از اصول اولیه برخورد با اگزمای اتوپیک است.درمان خارش: با خنک نگاه داشتن پوست، استفاده از البسه نخی و نهایتا مصرف آنتی هیستامین ها می بایست خارش این کودکان را کنترل کرد.درمان ضایعات جلدی: استفاده از داروهای استیروییدی موضعی تحت نطارت پزشک معمولا باعث بهبود ضایعات جلدی می شود، هرچند گاهی درمان های قوی تری لازم میشود.درمان عفونت ثانویه: با مصرف صحیح آنتی بیوتیک ها و رعایت بهداشت ممکن می شود
توصیه هایی برای والدین کودکان مبتلا به اگزمای آتوپیک:
– استفاده از پمادهای نرم کننده را جزو برنامه های منظم مراقبت از پوست و به صورت عادت در آورید. توصیه من آن است که این کار را خود شخصا و با حوصله انجام دهید و استفاده از آن را به کودک خود محول نکنید!
– سعی کنید لباس زیرکودک همیشه نخی بوده، حتی الامکان از تماس پوست با البسه نایلونی و پشمی اجتناب شود.
– استحمام اگزما را بدتر نمی کند، اما استفاده از صابون و آب داغ چرا! بنابر این بهتر است با آب ملایم و مواد غیر صابونی یا صابون های بسیار ملایم پوست پاک شود. همچنین پس از استحمام از سایش شدید پوست با حوله خودداری کنید و حتما بلافاصله از نرم کننده استفاده نمایید.
– اگر پزشک شما استفاده از آنتی بیوتیک یا پماد های کورتونی را برای مدتی توصیه می کند، مطابق دستور وی عمل کنید. استفاده درست این داروها هیچ خطری برای کودک شما نخواهد داشت.
– درمان اگزما نیازمند وقت و حوصله است. علاوه بر این کودکان مبتلا به اشکال شدید اگزمای آتوپیک غالبا از لحاظ روحی قدری با دیگران متفاوتند، بنابر این نیازمند توجه بیشتر و متناسب هستند.
اگزمای آتوپیک
- آذر ۲۵, ۱۳۹۱
- ۰۰:۰۰
- No Comments
- تعداد بازدید 118 نفر
- برچسب ها : اگزما، التهاب، درمان, بهداشت و سلامت, پزشکی و بهداشت عمومی