تشکیل زندگى زناشوئى و تمایل بهمزیستى زن و مرد غریزه و کششى است که خداوند در تمام افراد بشر قرار داده استبه این معنى که غریزه و علاقه به جنس مخالف چنانکه در جنس ذکور است، در جنس اناث نیز وجود دارد، بلکه طبق روایات و کارشناسى ائمه اطهارعلیهم السلام در جنس اناث شدیدتر است.
اصبغ بن نباته مى گوید:
حضرت على علیه السلام مى فرمود: خداوند شهوت را ده جزء آفرید و نه جزء آن را در زنها و یک جزء آن را در مردان قرار داده و اگر نه این بود که خداوند به اندازه اجزاء شهوت آنها در آنان حیاء قرار داده است، براى هر مردى نه زن؛ خود را به او مرتبط مى ساخت (۱) .
رمز و حکمت وجود این غریزه در انسان گذشته از آن که منشا توالد و تکثر نسل است و از این طریق نسل بشر امتداد مى یابد، علت محدثه زندگى مشترک و مبقیه آن هم خواهد بود یعنى اگر زن و مرد فاقد غریزه جنسى و تمایل به جنس مخالف بودند، قطعا تن زیربار ازدواج و پى آمدهاى آن نمى دادند و نسل بشر متکثر نمى شد پس غریزه بهانه ازدواج و تشکیل زندگى مشترک است و براى این که در ازدواج افراد انسانى اهداف عالیهاى در نظر است، خداوند گذشته از جعل غریزه که موجب تجاذب است، مودت و رحمت را هم مزید بر علت قرار داده است.
بیان قرآن در این رابطه این است که: «و من آیاته ان خلق لکم من انفسکم ازواجا لتسکنوا الیها و جعل بینکم موده و رحمه ان فی ذلک لآیات لقوم یتفکرون» (۲) ..
«از دلائل و نشانه هاى بر علم و حکمت و قدرت خداوند این که از جنس و نوع و سنخ خود شما، براى شما جفتى آفرید تا مایه سکونت و آرامش شما گردد و پیوند مودت و رحمت را نیز وسیله تحکیم این وصلت قرار داد که البته در این فضل و رحمت آیات و نشانه هائى دال بر علم و قدرت و حکمت الهى براى اندیشمندان نهفته است» .
بدیهى است که زندگى مطلقا نیاز به آرامش و امنیت خاطر دارد و قرآن ازدواج را مایه و منشا این آرامش معرفى کرده و مودت و رحمت را رابط پایدارى ازدواج دانسته است.مودت و رحمت در زوجیت همتا
هرچند مودت و رحمت به عنوان صفا آفرین میان زن و مرد از طرف خداوند عطا مى گردد اما مطلق نیست، بلکه در زوجهاى مناسب و همتا و کفو عرضه مى شود و لذا اسلام توصیه مى کند که در تشکیل زندگى مشترک و مزدوج از جفت مناسب و همسر همکف و انتخاب شود.
ناگفته نماند که در ازدواج انگیزههاى مختلف و فراوانى براى زن و مرد وجود دارد انگیزه زیبائى؛ انگیزه شهرت خانوادگى؛ انگیزه ثروتمندى و دارائى آنها؛ انگیزه دینى و اخلاقى و منش خانوادگى.
تمامى این انگیزهها براى زن و مرد هر دو مطرح است و هرکدام به اقتضاى آنها پا در میان گذارده و به خواستگارى رفته و دعوت به زوجیت و همزیستى مشترک مى نمایند و اجمالا انگیزههاى نامشروع و نامعقولى نمى باشند اما نگرش ژرفا و عمیق اسلام که تمام جوانب زندگى و سرنوشت زن و مرد را در نظر مى گیرد، گرایش به این انگیزهها را تعدیل مى کند و ضمن این که امام صادق علیه السلام مى فرماید: «المراه الجمیله تقطع البلغم» (۳) «زن زیبا خلط را از بدن دور مى کند» . و حضرت رضا علیه السلام سلسله مراتب از رسول خدا صلى الله علیه وآله نقل کرده است که فرمود: «اطلبوا الخیر عند حسان الوجوه فان فعالهم احرى ان یکون حسنا» . «خیر و خوبى را نزد خوب رویان جستجو کنید براى این که کارهاى آنها سزاورتر است که زیبا باشد اما نباید تنها زیبائى و شهرت و مالدارى انگیزه باشد» .
رسول خدا در یک خطابهاى در همین رابطه فرمود:
«ایها الناس ایاکم و خضراء الدمن قیل یا رسول الله و ما خضراء الدمن قال: المراه الحسناء فی منبت السؤء» (۴) .اى مردم برحذر باشید و دورى کنید از خضراء دمن. گفته شد یا رسول الله خضراء دمن کدام است؟ فرمود: زن زیباروئى که در خاستگاه بد بوده باشد. یعنى زنى که زیبا و پرى چهره و خوشکل است، اما دین و اخلاق خانوادگى ندارد و خانواده او نااصل باشند» .
و در رابطه با انگیزه شهرت طلبى و کسب عنوان؛ پیامبر فرمود: «من نکح امراه حلالا بمال حلال غیر انه اراد به فخرا و ریاء و سمعه لم یزده الله بذالک الا ذلا و هوانا» (۵) .
«کسى که با زنى به طور مشروع با مال حلال ازدواج کند و منظور او از این ازدواج خودنمائى و ریاء و شهرت باشد، خداوند جز ذلت و خوارى بر او نیافزاید» .
بنابراین هرچند انگیزههاى مذکور در تشکیل خانواده نقش مهمى دارند، اما مهمتر از همه کفو بودن شرط است. امام صادق علیه السلام کفو بودن را اینگونه بیان مى کند که: «الکفو ان یکون عفیفا و عنده یسار» (۶) . «همتائى عبارت از آن است که همسر پاکدامن و با حیاء و متمکن باشد» .
ظاهر این عبارت اطلاق دارد یعنى هم مى تواند ملاک مرد ایده آل باشد و هم زن ایده آل. اما از این که در ذیل کلام یسار و تمکن مالى را جزء همتائى معرفى کرده است، قرینهاى است که ممکن است عنایت به معرفى مرد کفو داشته باشد، زیرا تمکن و قدرت مالى به مرد مربوط است چنان که برخى از فقهاء مانند شیخ مفید در مقنعه و شیخ طوسى در خلاف و مبسوط و ابن ادریس و علامه در تذکره از جمله کفو بودن، قدرت مرد بر نفقه را ذکر کرده و به همین روایت هم استناد کرده اند (۷) .
رسول خداصلى الله علیه وآله در باره زن و مرد هم کفو که با ازدواج مى توانند مورد مودت و رحمت الهى قرار بگیرند، اینگونه بیان مى کند.
در مورد مرد، دین و اخلاق را ملاک قرار داده و فرمود: «اذا جائکم من ترضون خلقه و دینه فزوجوه. انکم الا تفعلوه تکن فتنه فی الارض و فساد کبیر» (۸) .
«هرگاه کسى که از دین و اخلاق او راضى بودید، براى خواستگارى پیش شما آمد، دختر خود را به او بدهید که اگر اجابت نکنید فتنه و فساد بزرگى در زمین واقع مى شود» .
و درباره زن همتاى مرد دین دار و خلیق چنین فرمود: «ما استفاد امرء مسلم فائدءه بعد الاسلام افضل من زوجه مسلمه تسره اذا نظر الیها و تطعه اذا امرها و تحفظه اذا غاب عنها فی نفسه و ماله» (۹) .«مرد مسلمان بعد از اسلام فائده بهتر و برتر از زوجه و همسر مسلمانى به دست نیاورده که هنگامى که او را مى بیند وى را خوشحال و شاد گرداند و هنگامى که دستورى به او مى دهد، اطاعت نماید و در غیاب او خود و مال وى را مراقبت و محافظت نماید» .
بنابراین مودت و رحمت و آرامش که هدیه الهى است، و در زندگى مشترک میان زن و مرد ضرورى و لازم است، در صورتى عرضه مى شود که اساس انگیزه گزینش همسر، انگیخته دین و اخلاق باشد البته جمال و عنوان و تمکن مالى خود مزید بر علت است، و بود آنها باعث تقویت روابط آنها خواهد شد اما نباید اصل و اساس انتخاب قرار بگیرد.
ابى شیبه اصفهانى فردى است معاصر حضرت باقر علیه السلام و از پیروان آن حضرت مى باشد نامهاى مى نویسد و از آن حضرت درباره ازدواج دخترهاى خود استفسار مى کند.
امام باقر علیه السلام در جواب او مرقوم داشت آنچه درباره دخترهاى خود نوشته بودى، متوجه شدم اما تو هیچگاه فردى را مطابق میل خود پیدا نمى کنى «فان رسول الله صلى الله علیه وآله قال: ذا جائکم من ترضون خلقه و دینه فزوجوه انکم الا تفعلوه تکن فتنه فی الارض و فساد کبیر» (۱۰)«پیامبر خداعلیه السلام فرمود: هرگاه کسى که از دین و اخلاق او راضى بودید، براى خواستگارى آمد، به او زن بدهید که اگر چنین نکنید، فتنه و فساد بزرگى زمین را فرا مى گیرد» .
از این پرسش و پاسخ استفاده مى شود که سائل دنبال همتاى مالى و عنوانى و اندامى و حسبى بوده و امام در جواب او فرمود تو نمى توانى فردى را پیدا کنى که صددرصد دل بخواه و مطابق خواست تو باشد. و آنچه را تو دارى و مى خواهى داشته باشد، بلکه آنچه در کفو بودن مهم است، دین و اخلاق مى باشد.
خواستگارى و کیفیت آن
اولین گامى که در تشکیل زندگى مشترک و زوج یتبرداشته مى شود، خواستگارى و درخواست همزیستى و تزوج است. تمایل بهمزیستى میان دختر و پسر مشترک مى باشد و هر دو پس از بلوغ و رشد جنسى علاقمند به تزوج مى باشند.
سئوالى که در این رابطه مطرح است، آن است که چه کسى و از کدام طرف باید پیشقدم شود؟ زن و خانواده او که عرضه کننده هستند باید به سراغ مرد و خانواده او بروند و پیشنهاد ازدواج بدهند. یا این که پسر و خانواده او که قابل و پذیراى این پدیده مىباشند؟ اگر این سئوال از شرع و قانون بشود، هیچکدام تعیین تکلیف نکرده و آن را به عهده خود آنها و عرف و رسم محل واگذار کردهاند.
اما اگر از عرف و مردم پرسیده شود، در جوامع مختلف جز اندک مواردى اصولا خواستگارى و اقدام از ناحیه مرد و خانواده او بوده و هست در تاریخ اسلام تنها از «خدیجه کبرى» علیها السلام خبر رسیده که با وجود ویژگیها و ارزشهایى که در وجود حضرت محمد بن عبدالله صلى الله علیه وآله سراغ داشت، خواستار ازدواج با او شد و در قبل از اسلام هم در میان خانواده هاى سرشناس و باشخصیت جامعه مانند شعیب پیامبرعلیه السلام بوده که به موسى علیه السلام پیشنهاد ازدواج با دختر خود را داد.
ابن قدامه از فقهاء حنبلى مى گوید: «لا نعلم بین اهل العلم خلافا فى اباحه النظر الى المراه لمن اراد نکاحها» (۱۱) .
«در میان اهل علم سراغ ندارم کسى را که راجع به جواز نظر و نگاه به صورت زنى که مى خواهد با او ازدواج کند مخالفت کرده باشد» .
بنابراین جواز دیدار پسر و دخترى که بناى ازدواج دارند و مى خواهند با یکدیگر وصلت نمایند، مورد اتفاق فقهاء شیعه و سنى مى باشد و همگى به استناد سیره و سنت نبوى آن را جایز دانسته اند.متولى عقد ازدواج و قرارداد زندگى مشترک
گام دوم در راستاى بناى خانواده و تشکیل زندگى مشترک مساله تصمیم گیرى است که چه کسى اختیاردار این اقدام است و حرف اول را مىزند؟
آیا تنها پدر یا پدر و مادر و یا فقط دختر یا پدر به اضافه دختر؟ اینها تصویراتى است که با توجه به مسائل حقوقى و ارتباطات نسبى و خانوادگى قابل طرح است و از نظر فقهاء مورد اختلاف است.
محقق در «شرایع» مىگوید: «فهل تثبت ولایتهما على البکر الرشیده فیه روایات اظهرها سقوط الولایه عنها و ثبوت الولایه لنفسها فى الدائم والمنقطع» (۱۲) .«آیا ولایت پدر و جد پدرى بر دختر باکره رشیده، ثابت است یا نه؟ در این رابطه روایاتى وجود دارد که روشن ترین یا قوى ترین آنها آن است که ولایت پدر و جد پدرى از دختر باکره رشیده ساقط است و در عقد دائم و موقت ولایت و اختیار از آن خود دختر خواهد بود.
صاحب جواهر در نقد و بررسى عبارات شرایع مى گوید: «ان المشهور نقلا و تحصیلا بین القدماء و المتاخرین سقوط الولایه عنها بل عن المرتضى فى الانتصار و الناصریات الاجماع علیه» (۱۳) .
«همانا شهرت نقلى و تحصیلى در میان قدما و متاخرین از فقهاء آن است که ولایت پدر و جد پدرى از دختر باکره رشیده ساقط است بلکه از سید مرتضى در دو کتاب انتصار و ناصریات نقل شده است که او ادعاى اجماع علماء امامیه را نموده است» .
در روایت موسى بن بکر از زراره، او از امام باقرعلیه السلام نقل کرده است که : «قال اذا کانت المراه مالکه امرها تبیع و تشترى و تعتق و تشهد و تعطى من مالها ما شائت فان امرها جائز تزوج ان شائتبغیر اذن ولیها» (۱۴) .«امام فرمود: در صورتى که زنى مالک کار خود بود، یعنى مى فروشد و مى خرد آزاد مى کند و شهادت مى دهد و از مال خود هرچقدر خواست مى بخشد، همانا کارهاى او مجاز مى باشد اگر خواست مى تواند بدون اذن ولى خود ازدواج نماید اما اگر چنان نبود، «بالغه رشیده» ؛ ازدواج او جز به اذن ولى او جایز نیست» .
در این روایت دخترى را که قادر به انجام کارهاى خود بوده و هوش و شعور وى به گونه اى متعارف است که از عهده خرید و فروش و انجام کارهاى روزمره زندگى برمى آید، اختیار او دست خود وى مى باشد. بنابراین در ازدواج طبق روایت و فتواى مشهور حرف اول را خود دختر و پسر جامعالشرائط مى زنند.پى نوشت ها
۱) کتاب وافى: تالیف محمد محسن، مشهور به فیض کاشانى از انتشارات مکتبه امیرالمؤمنین اصفهان، ج۲۱، ص ۷۷.
۲) سوره روم: ۲۱.
۳) وسائل الشیعه: تالیف شخ حر عاملى از انتشارات اسلامیه تهران، ج۱۴، ص ۳۷.
۴) همان: ص ۲۹.
۵) وسائل الشیعه: ج۱۴، ص ۳۲.
۶) همان ماخذ: ج۱۴، ص ۵۲.
۷) جواهرالکلام، تالیف عالم بزرگوار شیخ محمد حسن نجفى: ج۳۰، ص ۱۰۳.
۸) وسائل الشیعه، شیخ حر عاملى: ج۱۴، ص ۵۱.
۹) همان ماخذ: ص ۲۳.
۱۰) تهذیب الاحکام شیخ طوسى: ج۷، چاپ بیروت، ص ۳۵۴.
۱۱) مغنى ابن قدامه، تالیف عبدالله ابن قدامه: چاپ ریاض، ج۶، ص ۵۵۱ و ۵۵۲.
۱۲) شرایع الاسلام، تالیف جعفر بن حسن حلى معروف به علامه حلى چاپ نجف: ج۲، ص ۲۷۶.
۱۳) جواهرالکلام: ج۲۹، ص ۱۷۵.
۱۴) تهذیب الاحکام تالیف شیخ طوسى: چاپ بیروت، ج۷، ص ۳۴۰.
درسهایی ازمکتب اسلام – سال ۷۹-شماره ۱۰
سیماى خانواده و احکام آن در اسلام
- آذر ۱۲, ۱۳۹۱
- ۰۰:۰۰
- No Comments
- تعداد بازدید 107 نفر
- برچسب ها : اخلاق, اخلاق خانوادگی, ازدواج, الگوهاي زندگي, پرونده خدا, خداشناسی, دانستنی ها, زن زیبا, زن گرفتن, زندگی مشترک, معنويت در زندگي