پرسش. من خوابی دیده ام که در اثر آن، کلّ زندگی ام را دگرگون کرده و مرا متحول نموده است. آیا چنین تأثیری قابل باور است یا خیر؟
پاسخ: اصل وجود رؤیا و صادقانه بودن برخی از آنها مورد تأیید است. وجود مثالی انسان در حال رؤیا به همراه بدن مثالی و برزخی اش که محدودیت های بدن جسمانی از زمان و مکان را ندارد، میتواند به آینده سیر کند و از وقایع آینده خبر آورد؛ در این صورت رؤیاها صادقانه اند و نیاز به تعبیر خواهند داشت. اصل علم خواب از علوم حصولی و اکتسابی نیست بلکه از علوم رحمانی ولدنّی و افاضهای است. نکته دوم بهرهگیری از آثار و نوشته هایی است که به نام تعبیرات خواب در کتب مختلف آمده است، در صورت تطبیق بر مصداق مفید خواهد بود؛ به ویژه در روایاتی که از امام صادق علیهالسلام نقل شده است و حیث کلی دارد، قابل استناد است؛ مانند اینکه از شیر خوردنی تعبیر به علم شده است. در عصر حاضر نیز اگر کسی اهل پاکی و تزکیه نفس باشد، آمادگی دارد تا به علم تعبیر خواب راه یابد. در این صورت میتوان به او مراجعه کرد و بعداز نقل خواب خویش، تعبیر آن را از او گرفت.
امّا اگر در مورد سؤال این بود که آیا واقعا خواب برای شخص تکلیف ایجاد میکند؟ پاسخ منفی است. نباید به هر خوابی ترتیب اثر داد. آیا اگر کسی در خواب ببیند دیگری از او چیزی دزدیده است، میتواند در بیداری یقه او را بچسبد؟ آیا اگر در خواب تکلیف شرعی بر ذمه او نهاده شد، آن تکلیف بر عهده او قرار میگیرد؟ در همه این موارد پاسخ منفی است؛ اگرچه احتیاط کردن در مواردی که تکلیفی یا حقی بر گردن او میآید، اشکالی ندارد؛ به ویژه اگر شواهد و قرائنی مؤید این خواب باشد و شخص را به سوی یقین سوق دهد.