اولین گروه از نیروهای پناهنده
رادیو صدای اهواز در سوم مهرماه سال ۱۳۵۹ اعلام کرد:در پی پخش پیام امام که طی آن از پرسنل مسلمان ارتش عراق خواسته شده بود تا به نیروهای ارتش جمهوری اسلامی ایران بپیوندند، صبح امروز دویست تن از ارتش عراق با شعار درود بر خمینی خود را تسلیم نیروهای ایرانی کردند.
اولین گروه اعزامی روحانیون و طلاب حوزه علمیه قم
در سومین روز از تجاوز دشمن بعثی عراق به میهن اسلامی اولین گروه از طلاب و روحانیون حوزه برای مقابله با نیروهای بعثی به مرز اعزام شدهاند دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم نیز به همین منظور اطلاعیهای صادر کرد.
اولین گزارش از شهرهای جنگ زده
کتاب «دیدارهایی از جبهه آتش و خون» حاصل یک سفر کوتاه مدت داوطلبانه اداری آقای «ناصر ایرانی» به برخی از شهرهای جنگ زده و قرارگاههای پشت خط مقدم جبهه بود این اثر حاوی مصاحبههایی گذرا با رزمندگان و اهالی مناطق بود. نشر این کتاب از طرف کانون پرورش فکری کودکان و نوجوان این نوشته را بیشتر اعتبار بخشید و علاوه بر نوجوانان عموم مردم نیز مخاطب قرار گرفتند.اولین گزارش سازمان ملل
تیم سازمان ملل سرانجام نخستین گزارش مستند ۲۸ صفحهای خود را در تاریخ ۶/۱/۱۳۶۳ منتشر نمود در این گزارش که مربوط به تحقیقات اواخر اسفند ماه سال ۱۳۶۲ در ایران بود استفاده از دو عامل شیمیایی خردل گوگردی و اعصاب از نظر پزشکی و شیمیایی ثابت شده بود در مورد گاز اعصاب این گزارش نخستین مستند استفاده از آن در یک جنگ محسوب میشد دو نمونه گاز اعصاب مربوط به به دو بمب مختلف توسط کارشناسان تیم نمونهبرداری شد آزمایشها نشان میداد که به جز گاز tabua ترکیبات دیگری به عنوان ماده نگهدارنده و یا ناخالصیهای فراوان در گاز وجود داشته که میتواند برخی علائم بالینی غیر متعارف مصدومین را توجیه نماید.
اولین گزارش سازمان ملل درباره استفاده عراق از سلاحهای شیمیایی
به دنبال کاربرد سلاحهای شیمیایی از طرف رژیم عراق در جنگ تحمیلی و تقاضاهای مکرر ایران و نیز در پی اعزام مجروحان سلاحهای شیمیایی به کشورهای اروپائی (فوریه ۱۹۸۴) و انجام آزمایشهای پزشکی، دبیر کل سازمان ملل هیاتی را برای بررسی به ایران گسیل داشت، این هیات از ۲۲ تا ۲۹ اسفند ماه سال ۱۳۶۲ (۱۳ تا ۲۰ مارس۱۹۸۴) از ایران بازدید کرد و در گزارش خود اعلام نمود که در جنگ عراق علیه ایران گاز خردل و عنصر مؤثر بر اعصاب به نام تابون مورد استفاده قرار گرفته است .بنا به درخواست ایران در ۲۳ بهمن ماه سال ۱۳۶۴ (۱۲ فوریه ۱۹۸۶) دبیر کل هیات کارشناسی سازمان ملل را برای بررسی استفاده دوباره عراق از سلاحهای شیمیایی به ایران اعزام کرد، این هیات از هفتم اسفندماه سال ۱۳۶۷ تا دوازدهم اسفندماه از ایران بازدید و گزارش خود را که مبنی بر وجود شواهد و دلایل قوی بر استفاده از سلاحهای شیمیایی علیه نیروهای ایران بود تسلیم دبیر کل کرد.
اولین گزارش سفر
اولین گزارش سفر به مناطق جنگی ویژه نوجوانان که حاوی مصاحبههایی با نوجوانان رزمنده نیز بود در سال ۱۳۷۰ انتشار یافت این کتاب سفر به جنوب نام داشت و کار محمدرضا سرشار بود.
اولین گزارشگر شهید صدا و سیما
علیاصغر رهبر اولین گزارشگر شهید صداو سیما است که در طول سالهای جنگ به شهادت رسید هیچ گزارشی از شهید رهبر بدون ذکر آیهای از قرآن به گوش نمیرسید.
اولین گلوله متجاوزین آمریکایی
در زمانی که ملت شهیدپرور ایران هفت سال مقاومت را پشت سر میگذاشت درست در روز سی و یک شهریور ماه سال ۱۳۶۶ زمانیکه رئیسجمهور ما در محل سازمان ملل بود، امپریالیسم آمریکا به منظور مخدوش نمودن روند فعالیتهای دبیر کل سازمان ملل در شناسائی متجاوز و تحت الشعاع قرار دادن حضور ایشان به سازمان ملل و نیز جهت سرکوب کردن صدای رسای ملت قهرمان ایران دست به جنایت تازهای زد و با حمله به کشتی صرفاً باربری – تدارکاتی ایران – اجر که در تملک نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران بود به بهانه اینکه در خلیج فارس این کشتی در حال مینگذاری بوده حتی اجازه نداد نیروهای امدادگر مجروحان کشتی را نجات دهند و خود با ربودن ۲۵ خدمه کشتی ماهیت پلید خود را آشکار ساخت این جمله پنج شهید و چهار مجروح بر جای گذاشت سرانجام آمریکا در اقدامی شتابزده و بای محو سند جنایات خود کشتی تجاری «ایران – اجر» را منهدم ساخت.
اولین لشگر سپاه
لشگر امام حسین (ع) اولین لشگر سپاه پاسداران، انقلاب اسلامی بود که در مهرماه سال ۱۳۶۰ در منطقه دارخوین تشکیل شد. با تشکیل این یگان حسین خرازی به فرماندهی و حجهالاسلام ردانیپور به جانشینی آن انتخاب و نیروهای محور دارخوین در ساختار جدید سازماندهی شدند.اولین لشگر عشایری
به دنبال فعالیتهای ضربتی ستاد بسیج عشایری مستقر در استانداری کرمانشاه اولین لشگر عشایری از رزمندگان سلحشور(ایل کاکاوند) «ایتیوند» نورآباد و دلفان با شوری مملو از عشق به اسلام و وطن با شعار (الله اکبر، خمینی رهبر) عازم جبهههای نبرد شدند.
اولین مجموعه ادبیات داستانی
جاودانهها اولین شماره از مجموعه ادبیات داستانی توسط معاونت تبلیغات ستاد مرکزی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی منتشر شده است این مجموعه داستانی با عناوین یک دانگ از بهشت، من و محسن و مریم، حریر پوش داداش بالاخره آمدی، کوه و گودال آن سوی دیدهای نمناک در تیراژه ده هزار جلد چاپ شده است.
اولین محموله نظامی ارسالی آمریکا به عراق
اولین اقلام نظامی ارسالی آمریکا به عراق هواپیماها و هلیکوپترهای نظامی بود.در سال ۱۹۸۲ دولت آمریکا مجوز فروش ۶ فروند هواپیمای حمل و نقل cbo را که شکل غیر نظامی هواپیمای هرکوس سی ۱۳۰ است به عراق صادر کرد و عراق از این هواپیماها به عنوان نفربر نظامی در طول جنگ استفاده نمود چهار ماه بعد وزارت بازرگانی آمریکا اجازه فروش ۶ فروند جهت کوچک را به عراق صادر کرد که از این تعداد چهار فروند آن نظامی بودند.
اولین محکومیت سازمان ملل برای استفاده از سلاحهای شیمیایی
خاویرپرز دکوئیار دبیر کل سازمان ملل متحد در سال ۱۳۶۲ بدون نامبردن از هیچ کشوری به طور قاطع و شدید استفاده از سلاحهای شیمیایی را محکوم کرد.
اولین مذاکرات صلح پس از برقراری آتشبس
اولین دور مذاکرات دو کشور، با حضور وزیران خارجه ایران و عراق زیر نظر خاویار پرزدکوئیار دبیر کل سازمان ملل در پنجشنبه ۲۵ اوت ۱۹۸۸ (سوم شهریورماه سال ۱۳۶۷) در کاخ ملتها در ژنور آغاز شد.
اولین مرکز ثبت خاطرات جنگ
مرکز ثبت خاطرات سپاه اولین مرکزی است که برای جمعآوری و تدوین خاطرات و ارزشهای خلق شده در جنگ تحمیلی به وجود آمد. اولین اقدام در این زمینه چاپ دفترچه خاطراتی بود که روی آن با خط قرمز نوشته شده بود «یا ثارالله» این دفترچه در سال ۱۳۵۹ با تیراژ قابل توجهی چاپ شد و از طریق شبکه تبلیغاتی قرارگاهها در خطوط مقدم و مراکز تجمع نیرو پخش گردید.
اولین مسابقه داستان نویسی جانبازان
اولین مسابقه سراسری داستان کوتاه نویسی در مورد جانبازان در سال ۱۳۷۴ برگزار شد این داستانها در سه مجموعه (تحت عناوین در جبههای دیگر از ماووت تا آلپ و مجموعهای مخصوص نوجوانان با نام نقطه اوج، منتشر شد و در اختیار عموم قرار گرفت.
اولین مقابله به مثل در جنگ شهرها
در طول جنگ تحمیلی، ارتش عراق بارها به شهرهای ایران حمله نمود، لذا امام خمینی ضمن تأکید بر حفظ جان مردم مسلمان عراق، به منظور جلوگیری از حملات عراق دستور دادند پیش از هرگونه شلیک موشک، مردم غیرنظامی شهرهای عراق را از موضوع آگاه کنند و تنها اهداف نظامی و دفاعی عراق را مورد هدف قرار دادند به این ترتیب در ساعت ۲:۴۰ دقیقه بامداد بیستم اسفند ماه سال ۱۳۶۳ اولین موشک دوربرد ایران به شهر کرکوک اصابت کرد. حمله موشکی به فاصله ۱۰ دقیقه پس از حملات هوایی عراق انجام شد. در طول سالهای دفاع مقدس ۲۲ شهر عراق هدف حملات متقابل ایران قرار گرفت.
اولین مقطع ارایه کمکهای اطلاعاتی به عراق
اولین مقطع ارایه کمکهای اطلاعاتی به عراق حدود دو هفته پس از حمله این کشور به ایران عنوان شده است در هفدهم مهرماه سال ۱۳۵۹ آمریکا چهار فروند هواپیمای تجسسی آواکسی را در عربستان مستقر نمود علاوه بر این هواپیماها ماهوارههای جاسوسی آمریکایی نیز شبانه روز تحولات صحنه نبرد را زیر نظر داشتند و از طریق عربستان سعودی اطلاعات لازم را در اختیار ارتش عراق قرار میدادنداولین موزه نظامی
همزمان با آغاز سومین سالگرد جنگ تحمیلی عراق علیه ایران اولین موزه نظامی کشور توسط آیتالله سید علی خامنهای ریاست وقت جمهوری اسلامی ایران و ریاست شورای عالی دفاع گشایش یافت و فعالیت خود را آغاز کرد.عماره موزه نظامی یکی از بناهای دوره رضاخانی است در ابتدا کاخ مادر بود محل این کاخ در فروردین ماه سال ۱۳۶۰ تحت عنوان موزه نظامی در اختیار اداره عقیدتی سیاسی قرار گرفت.
اولین موسیقی سینمای جنگ
اولین موسیقی قابل اعتنا در سینمای جنگ را محسن نفر برای فیلم «بلمی به سوی ساحل» ساخته رسول ملاقلیپور در سال ۱۳۶۴ ساخت این فیلم واضحیت مظلومیت و حماسه خرمشهر در تهاجم دشمن بود در این موسیقی با استفاده از سازهای بادی برنچی و موسیقی تعزیه روایت حادثه و انتقال فضا به مخاطب کمک کرد و این موسیقی اولین و آخرین کار سازنده آن بود بعد از آن تنها موسیقی قابل اشاره موسیفی فیلم، کانی مانگا و در سالهای بعد از جنگ موسیقی فیلمهای گذرگاه، افق و دیدهبان میباشد.
اولین موشک های دوربرد
روزهای پایانی نیمه اول سال هشتم جنگ اسفند ۱۳۶۶ سومین جنگ شهرها علیه ایران آغاز شد و برای اولین بار موشکهای عراقی که برد آنها به کمک تکنسینهای خارجی افزایش یافته بود به تهران اصابت کرد. موشک «الحسین» نوع تغییر یافته موشک اسکار بیشوروی با برد ۶۴۰ کیلومتر بود اولین موشک الحسین در دهم اسفندماه سال ۱۳۶۶ مصادف با ۲۹ فوریه ۱۹۸۸ به سوی تهران پرتاب شد عراق تا پایان جنگ بیش از ۱۸۰ موشک الحسین به ایران شلیک کرد.
اولین موضع گیری شورای امنیت در قبال جنگ
پس از آن که در هفدهم سپتامبر ۱۹۸۰ مصادفبا ۲۶ شهریور ۱۳۵۹ صدام حسین الجزایر را که به موجب آن تالوگ اروند رود و شطالعرب مرز آبی دو کشور شده بود باطل اعلام کرد و پنجاه هزار نیروی عراقی را در مرز ایران مستقر ساخت در ۲۲ سپتامبر برابر با ۳۱ شهریور هواپیماهای جنگنده عراق ۱۰ فرودگاه شهرهای ایران از جمله تهران را بمباران کردند و روز بعد عراق تاسیسات اقتصادی آبادان رابمباران و سعی در محاصره شهرهای آبادان و خرمشهر نمود در ۲۴ سپتامبر برابر با دوم مهر هواپیماهای عراقی به خارک حمله میکنند و عراق مدعی شد که یک نوار بیست کیلومتری در شمال آبادان را به تصرف درآورده است.پس از حوادث فوق شورای امنیت به مذاکرات غیررسمی پرداخته و در اولین بیانیه خود را در ۲۳ سپتامبر مصادف با اول مهر صادر کرد.
اولین نامه صدام به مسئولین نظام جمهوری اسلامی
اولین نامه صدام به همراه نامهای از یاسر عرفات به وسیله نماینده ویژه سازمان آزادی بخش فلسطین خطاب به مقام معظم رهبری و ریاست جمهوری به تهران رسید. بلافاصله، شورای عالی امنیت ملی در حضور مقام معظم رهبری و با شرکت مشاوران ایشان در ریاست جمهوری تشکیل جلسه داد و پاسخ دقیق و همهجانبهای تهیه و از طریق نمایندگی ایران در ژنو به نمایندگی عراق تحویل داده شد.اولین نشانه یأس
سران مزدور عراق قصد داشتند سه روزه خوزستان و سایر استانهای مرزی را تصرف کنند و جمهوری اسلامی را از میان بردارند اما با دفاع مردانه اسلامیان روبرو شدند و چون نتوانستند به اهداف شوم خود برسند و در خود توان ادامه جنگ را در بلند مدت نمیدیدند، در تاریخ دهم مهرماه سال ۱۳۵۹ اعلام کردند که حاضرند جنگ را خاتمه دهند و آتشبس اعلام نمایند.