خلوت گزینی و تنهایی با درنگی معقول می تواند برای سلامت روحی و جسمی ما بسیار مفید باشد
در دنیای شلوغ و ماشینی امروز، پیدا کردن یک خلوت واقعی کار بسیار سختی شده است. حتی زمانی که جز خودمان و تلفن همراه مان کس دیگری حضور ندارد، نوتفیکیشن های مداوم شبکه های اجتماعی خلوت ما را بر هم می زنند. وقتی صحبت از تنهایی می شود همه ی ما به یاد اندوه و افسردگی یا اجتماعی نبودن می افتیم، اما حقیقت آن است که خلوت گزینی و تنهایی می تواند برای سلامت روحی و جسمی ما بسیار مفید باشد. در ادامه به فواید تنهایی می پردازیم.
فواید تنهایی
۱- به شما فرصت می دهد ذهن خود را از نو تنظیم کنید و به آن استراحت دهید
وقتی دائماً درگیر دنیای شلوغ پیرامون تان هستید فرصت استراحت و تجدید انرژی را از مغز خود می گیرید. اما وقتی تنها باشید و چیزی وجود نداشته باشد که حواس شما را به خود پرت کند می توانید ذهن خود را از افکار مزاحم پاک کنید، تمرکز داشته باشید و با دیدی واضح تر فکر کنید. این فرصتی است تا همزمان ذهن و جسم خود را احیا کنید.
۲- به افزایش تمرکز و راندمان کمک می کند
وقتی تا جایی که ممکن است چیزهایی که باعث مزاحمت و حواس پرتی می شوند را از روز خود حذف کنید، بهتر می توانید تمرکز کنید و این مسأله به شما کمک می کند در مدت زمان کوتاه تری کارهای بیشتری را به سرانجام برسانید.
۳- به شما فرصت می دهد خودتان را کشف کرده و دیدگاه خودتان را پیدا کنید
وقتی در جمعی هستید، احتمال آنکه تحت تأثیر افکار و اعمال آن جمع قرار بگیرید بیشتر است. در حالی که ممکن است اگر به انتخاب خودتان باشد چنین افکار و اعمالی نداشته باشید.
۴- به شما زمان می دهد تا عمیق فکر کنید
وظایف و تعهدات هر روزه ی ما باعث می شود تصور کنیم فهرست کارهایی که باید انجام دهیم بی پایان است. این درگیری مداوم موجب می شود نتوانید تفکر عمیقی داشته باشید و همین مسأله جلوی خلاقیت تان را می گیرد و بازدهی تان را کم می کند.
۵- کمک می کند به شکل مؤثرتری به مشکلات تان بپردازید
وقتی فکر کسب اطلاعات از انسان ها یا دستگاه های الکترونیک حواس تان را پرت می کند، به سختی می توانید راه حل مؤثری برای مشکلات پیدا کنید.
۶- کیفیت روابط تان با دیگران را بالا می برد
وقتی زمانی را به خودتان اختصاص دهید و درک بهتری از خودتان و خواسته هایتان در زندگی پیدا کنید، احتمال بیشتری وجود دارد که در مورد اطرافیان و روابط تان با آن ها انتخاب های بهتری داشته باشید. علاوه بر این، بعد از آنکه مدتی تنها بوده اید، قدر روابط تان را بیشتر می دانید.
تنهایی به شما زمان می دهد تا عمیق فکر کنید
چطور خلوت مناسبی برای خود ایجاد کنیم؟
آگاهی از فواید تنهایی کافی نیست و ممکن است در دنیایی که انگار همیشه بیدار است، پیدا کردن فرصتی برای خلوت کردن با خود دشوار باشد. اما چند راهکار ساده وجود دارد که به شما کمک می کند زمانی را با خودتان سپری کنید:
ارتباط خود را قطع کنید: هر روز برای مدتی همه راه های ارتباطی خود با دیگران را قطع کنید. تلفن همراه، اینترنت و تلویزیون را خاموش کنید. اگر از کامپیوترتان برای کار خلاقانه ای مثل نوشتن استفاده می کنید، همه ی صداها و نوتفیکیشن های اتصال به اینترنت را قطع کنید و مشغول نوشتن شوید. خواهید دید که وقتی چیزی حواس تان را پرت نکند چقدر بیشتر می تواند کار کنید.
زودتر بیدار شوید یا به سر کار بروید: نیم یا یک ساعت زودتر از بقیه ی اعضای خانواده بیدار شوید و از این زمان برای خلق، تولید، حل مسأله، مدیتیشن یا هر کار دیگری که خوشحال تان می کند استفاده کنید. اگر بتوانید نیم ساعت زودتر از بقیه ی همکاران تان خودتان را به محل کار برسانید، این روش هم تأثیر گذار خواهد بود.
در را ببندید: در خانه یا محل کار، زمانی که به تنهایی احتیاج دارید، به راحتی در اتاق را ببندید و حتی می توانید علامتی از در آویزان کنید تا کسی مزاحمت تان نشود.
از زمان ناهار استفاده کنید: در محل کار، زمان ناهار را پشت میز کارتان یا در حال انجام وظایف کاری نگذرانید. اگر غذایتان را بیرون از محل کار می خورید، تصور نکنید که همیشه باید این کار را با دیگران انجام دهید. هفته ای یک بار یا چند بار بار در ماه، تنها غذا بخورید. پیاده روی کنید. بیرون در آفتاب بنشینید. به پارک بروید و در آنجا چیزی بخورید. از زمان تنهایی تان لذت ببرید.
برنامه ریزی کنید: زمانی که می خواهید با خودتان خلوت کنید را تعیین کنید. لازم نیست این زمان طولانی باشد. هر فرصت کوتاهی که بتوانید با خودتان خلوت کنید را غنیمت بشمارید چون بهتر از آن است که هیچ زمانی برای این کار نداشته باشید.