کلیپ
پادکست
متن
بسم الله الرحمن الرحیم
کارشناس: استاد میردامادی
عنوان: تفاوت افسردگی در کودکان و بزرگسالان
کودکان هم مانند بزرگسالان مبتلا به اختلال افسردگی می شوند. ولی علائم، نشانه ها و علت پیدایش افسردگی در کودکان متفاوت است.
از علت های مهمی که باعث بوجود آمدن اختلال افسردگی در کودکان می شود فقدان مادر یا نبود مادر یا محرومیت های عاطفی که باید از جانب مادر تأمین می شده ولی نشده است. مثلا کودکی که مادر خودش را از دست داده و یا مجبور است که مدت ها بدون مادر زندگی کند ممکن است در ابتدا دچار استرس و اضطراب بشود و در دراز مدت مبتلا به اختلال افسردگی می شود.
اگر علت عاطفی و فقدان مادر عبور کند، یعنی این عوامل وجود نداشته باشد ولی کودک دچار افسردگی باشد باید دنبال عوامل بیولوژیکی، ارثی و محیطی باشیم.
علائم افسردگی در کودکان با بزرگسالان متفاوت است. از علت های شایع که در کودکان افسرده می بینیم اختلال خواب است. یعنی خواب شبانه آنها به هم می ریزد و خواب با کیفیتی ندارند و در مقابل روز بعد که از خواب بیدار می شوند به این علت که خواب خوبی نداشتند، بی قرار می شوند و خیلی پرخاشگر می شوند و بی تابی هایی دارند.
از علائم دیگر می توانیم به مسائل گوارشی اشاره کنیم. یعنی کودک دچار مشکلات گوارشی می شود. در بعضی از موارد توأم با دلدرد و دلپیچه است….
کودکانی که وارد مدرسه شدند و دچار اختلال ا فسردگی هستند، د چار نقص توجه می شوند. و یادگیری آنها کاهش پیدا می شود و بنابراین عملکرد تحصیلی آنها هم دچار مشکل می شود. خواهیم دید که تکالیف را منظم و مثل قبل نمی نویسند، انگیزه تحصیلی را از دست می دهند و خیلی از مواقع وقتی تعطیلی های پشت سر هم دارند روز بعد از تعطیلات به سختی وارد مدرسه می شوند و این بازخوردهای منفی که از کادر مدرسه می گیرند و شکست های متوالی که تجربه می کنند باعث یک نوع ترس از مدرسه می شوند که والدین علت این ترس را از مدرسه جستجو می کنند.
اتفاق بعدی که می افتد این است که وابستگی شدیدی به مادر پیدا می کنند. یعنی اینکه احساس می کنند اگر مادرشان کنار آنها نباشد نمی توانند هیچ فعالیتی انجام بدهند و نیاز شدید به حمایت مادر دارند. بنابراین خیلی مهم است تشخیصی که بین اختلال افسردگی، اضطراب جدایی و نقص توجه داده می شود. به این نکته توجه کنیم و نیاز است که حتما متخصص کودک را ببیند تا درمان اساسی را برای او تجویز کند.