صفحه اصلی دوره بازکردن همه

۶-علت های دروغگویی فرزند

متن

بند

بسم الله الرحمن الرحیم
کارشناس: استاد میردامادی
عنوان: علت های دروغگویی فرزند

علت دروغگویی در کودکان چیست؟
دروغ گفتن یعنی حرف زدنی که مطابق با واقعیت نیست. ما برای کودکان زیر ۴سال اصطلاح دروغگویی را به کار نمی بریم. چون خیلی درک درستی از کلماتی که گفته می شود و چیزهایی که می بینند ندارند. فرهنگ لغات آنها خیلی غنی و کامل نیست. و به همین دلیل ممکن است حرفی بزنند که خیلی با واقعیت مطابقت نداشته باشد، بنابراین برچسب دروغگویی را به کودکان زیر ۴سال نمی زنیم.
حدود ۴ تا ۷-۶ سال کودک وارد دنیای تخیلی و خیالی خودش می شود و مرز بین واقعیت و خیال را نمی تواند تشخیص بدهد و این ها را نمی تواند از همدیگر تفکیک کند.
در بین سن ۴ تا ۷ سال کودک مرز بین واقعیت و خیال را نمی تواند تشخیص بدهد و به علت اینکه وارد خیال پردازی می شود و تخیلاتش قوی است، خیلی از مواقع اتفاقاتی که دنیای خیالی اش به وقوع می پیوندد و در موردش فکر می کند و برایش لذت بخش است را دوست دارد با دیگران به اشتراک بگذارد.
ولی از سن ۷ سال به بعد اگر کودکی حرفی بزند که با واقعیت فاصله داشته باشد و منظورش از این حرف زدن فریب دیگران باشد وارد فاز دروغگویی شده است.
دروغ گفتن علت های مختلفی دارد:
۱- دروغگویی تدافعی
کودک بخاطر دفاع از خودش دروغ می گوید. معمولا والدینی که مجازات های خیلی سختی را اعمال می کنند یا تنبیه های شدیدی را درنظر می گیرند، کودک برای فرار از این مجازات دروغ می گوید. مثلا وسیله ای رامی شکند و می گویند که من نشکستم!!!
۲- دومین دلیل دروغگویی برای ابراز شخصیت و جلب توجه است.
یعنی کودکی که از لحاظ عاطفی تأمین نشده است دروغ می گوید. مثلا می گوید: پدر من فلان ماشین را دارد، یا ما فلان منزل را داریم. تا با این حرف ها نظر بقیه را به خودش جلب کند.
۳- سومین دلیل دروغگویی انتقام جویی یا کینه توزی است.
کودک یک وسیله ای را می شکند و می گوید: خواهرم شکست…

بنابراین خیلی مهم است که در دروغگویی دلایل را بررسی کنیم. مشخص کنیم و علت را متوجه بشویم و طبق آن حرکت کنیم.
مثلا:
 کودکی که به علت مجازات های سنگین دروغ می گوید، سعی کنیم که در روش تربیتی که داریم یک اصلاحی داشته باشیم. اصول تربیتی درستی را انتخاب کنیم.
 یا اگر کودک از روی انتقام جویی دروغ می گوید سعی کنیم مهارت های حل مسئله را به او آموزش بدهیم.
 یا اگر کودکی که از کمبود عاطفه دروغ می گوید را سعی کنیم که از لحاظ عاطفی او را تأمین کنیم.

یک تحقیقی روی موضوع دروغگویی کودکان انجام شد و به این نتیجه رسیدند که درصد بالایی از دروغگویی کودکان بخاطر تقلید از اطرافیان است. مثلا پدری که دیر از منزل حرکت می کند و در مسیر به دوستش می گوید که در ترافیک مانده است یا مادری که تلفن زنگ می خورد و به فرزند می گوید بگو که مادرم خانه نیست در واقع یک الگوی نامناسبی است که مقابل چشمان فرزند است و فرزند هم یاد می گیرد که این دروغگویی یک نفع شخصی دارد و آنرا انجام می دهد. بنابراین برای اینکه دروغگویی را در کودکان حذف کنیم باید علت ها را مشخص کنیم و برخلاف آن ها حرکت کنیم.

محتوای درس
پیمایش به بالا