صفحه اصلی دوره بازکردن همه

۲۲-هویت یابی (راه های مدیریت نوجوان)

متن

بسم الله الرحمن الرحیم
کارشناس: استاد گرجی
عنوان: هویت یابی (راه های مدیریت نوجوان)

این چالشی که منجر به اختلاف نظر میان والدین و نوجوان می شود و ما تحت عنوان هویت یابی از آن می کنیم را چه کار باید کنیم؟
شروع این هویت یابی ممکن است با سوال های مختلف همراه باشد. نوجوان می گوید:
بابا چرا طرز فکر تو اینطور است؟
چرا من باید نماز بخوانم؟ چرا من باید مثل تو فکر کنم؟
چرا من باید گرایش سیاسی فلان داشته باشم؟
وغیره
چه کارهایی می توانیم بکنیم؟
پاسخ دهی مناسب به سوالات نوجوان:
اولین کاری که ما باید به عنوان یک والد خوب در فررندپروری به آن بپردازیم این است که بتوانیم پاسخ های مناسب برای سوالات فرزند نوجوان داشته باشیم.
الزاما قرار نیست که هرآنچه نوجوان فکر می کند مورد بازخورد قرار بدهیم. اما از طرف دیگر قرار هم نیست هر پاسخ که دلمان خواست به او بدهیم. یعنی ممکن است پاسخ ما با علایق و ویژگی های نوجوان همراه باشد یا نباشد. بنابراین ما دنبال متقاعد کردن نوجوان خودمان نباشیم. اولین دغدغه ما این باشد که به سوالات نوجوان تا جایی که می توانیم پاسخ بدهیم. و الزاما دنبال این نباشیم که او هم بپذیرد و مثل ما باشد. چه بسا مثل اینکه ممکن است ما ساعت ها با نوجوان بحث کنیم اما در نهایت او متقاعد نشود، اشکالی ندارد همین که نوجوان احساس کند ما همراه او هستیم اهمیت خیلی زیادی دارد.
نکته: گاها والدین می توانند توپ را در زمین نوجوان بیندازند و بگویند: تو چه فکر می کنی؟ نظرت تو چیست؟ نظرات نوجوان را بگیرند و در موقع و زمان مناسب به آن بازخورد بدهند. یعنی بگویند: نظر تو درباره فلان موضوع این است و ما هم می پذیریم اما برای اینکه به یک نتیجه مطلوب برسیم نیازمند این هستیم که با یک نفر دیگر مشورت کنیم، فکرهایمان را با هم بکنیم و نظر نهایی را داشته باشیم. یعنی همدلی و همراهی در اینجا اهمیت فراوانی را دارد.
همراهی با نوجوان:
دومین نکته که والدین باید توجه کنند این است که از نظر احساسات و هیجانات همراه نوجوان باشند. یعنی ممکن است نوجوان یک روزی حوصله نداشته باشد و بداخلاق باشد، و یک روز هم شاد و بانشاط باشد…..این موارد را نباید زیاد سخت گرفت. نوجوان در دنیای خودش در حال نقد و بررسی خودش است. ما باید در این زمینه با نوجوان همراه و هم‌راستا باشیم.
توجه به دوستان و اطرافیان نوجوان:
سومین و آخرین نکته اینکه دوستان و اطرافیان نوجوان را خیلی دقیق و جدی مورد پیگیری قرار بدهیم. بدانیم که نوجوان با چه کسی دوست است؟ و آن دوست چه افکار و نگرش هایی دارد؟
دوست و همراه در نوجوانی تأثیر خیلی زیادی روی نوجوان می گذارد و اگر او در مسیر درستی قرار یگیرد قطعا می تواند به نوجوان ما هم کمک شایانی بکند.

محتوای درس
پیمایش به بالا