صفحه اصلی دوره بازکردن همه
ازدواج
تربیت فرزند
خانواده
همسرداری
1 از 2

۱۹.تربیت فرزند ۱

متن

بسم‌الله الرحمن الرحیم

کارشناس: استاد قرائتی

عنوان: تربیت فرزند، قسمت اول

در مسائل خانواده یکی از مسائل مهم تربیت فرزند است، تربیت اولاد صالح است.

والدین قبل از تولد فرزند احساس می‌کنند فرزند خوب می‌خواهند. حالا قرآن می‌فرماید که همین که زن و شوهر کنار هم رفتند و خانم حامله شد، اینها دعا می‌کنند که خدایا اگر اولاد سالمی به ما بدهی حتماً شکر خواهیم کرد. اما اینها به قولشان وفادار نیستند!

همین که یک اولاد سالم خدا به آنها داد می‌گویند نه این آمپول این کار را کرد، دکتر این کار را کرد، فلان ویتامین این کار را کرد. قبل از تولد می‌گویند خدایا تو اولاد سالم بده، بعد از تولد خدا را فراموش می‌کنند و می‌گویند نه به‌خاطر فلانی و دستور فلان و فلان …

یعنی قبل از تولد، پدر و مادر به طور طبیعی یاد اولاد صالح و سالم هستند و از دعا می‌کنند تا لحظه‌های آخر، قرآن می‌فرماید لحظه‌های آخر هم نوح وقتی دید همه کفار غرق می‌شوند به پسرش که در کنارش ایستاده بود فرمود: فرزند! ایمان بیاور و سوار کشتی شو، خداوند امر کرده همه کفار غرق شوند. گفت من غرق نمی‌شوم! و اگر ببینم آب در حال آمدن است می‌آید می‌روم سر کوه که غرق نشوم!

یعنی پدر می‌فرمود قهر خدا می‌رسد، پسر نوح می‌گفت کوه نجاتم می‌دهد! در برابر امر خدا کوه را مطرح می‌کرد، غافل از اینکه اگر قهر خدا بیاید آب می‌تواند بالای کوه هم برود و آن آقازاده را غرق کند.

در قران آمده شده که وَ أَقْبَلَ بَعْضُهُمْ عَلى‌ بَعْضٍ یَتَساءَلُونَ بهشتیان از یکدیگر می‌پرسند چه کاری انجام دادید که به بهشت آمدید.

یکی از این جواب‌ها این است: قالُوا إِنَّا کُنَّا قَبْلُ فِی أَهْلِنا مُشْفِقِینَ

  • ما دغدغه فرزندانمان را داشته‌ایم. نگران فرزندانمان بودیم.

لذا والدین باید نگران فرزندان خود باشند:

  • غذای سالم بدهند، غذای حرام ندهند به فرزندانشان، معلم سالم، مدرسه سالم، دوست سالم و … در همه ابعاد رشد فرزند ما مسئولیم.

پیامبر هر مرغی را نمی‌خوردند جز مرغی که میدانستند دانه آنها سالم بوده، مثلاً مرغ‌هایی که آزاد بودند و هر چیزی را می‌خوردند پیغمبر آن را تغذیه نمی‌کردند. مسئله تغذیه بسیار مهم است.

بنابراین توجه به تربیت فرزند باعث:

رشد جامعه، رشد فکری، رشد اخلاقی، رشد سیاسی و رشد اجتماعی می‌شود و انسان باید به فرزندش آموزش‌های لازم را بدهد.

امیرالمؤمنین فرمود: حَقُّ اَلْوَلَدِ عَلَى اَلْوَالِدِ أَنْ یُحَسِّنَ اِسْمَهُ وَ یُحَسِّنَ أَدَبَهُ حقی که فرزند بر والدین دارند:

  • انتخاب نام نیکو و خوب
  • تربیت درست و خوب

تربیت خوب این نیست که از دوسالگی قرآن یاد بدهیم بهش ، روایت داریم فرزند را تا ۷ سال کاری نداشته باشید. اینکه از سه‌سالگی حفظ قرآن و کلی آموزش‌های مختلف و … یادشان بدهیم و اینها درست نیست! ازروی سلیقه‌های خودتان در تربیت عمل نکنید، اگر بچه باهوش باشد که نعمت است، اما اگر معمولی است و بنا باشد قرآن را حفظ کند. آیات دو کلمه‌ای را حفظ کند نه آیات سنگین و …

بچه‌ها را زجر ندهیم . اسلام ما می فرماید  دِعْ إِبْنَک یلْعَبُ سَبْعَ سَنینَ فرزند را تا ۷ سالگی آزاد بگذار . این پیش دبستانی من نمی دانم  از کجا پیدا شد، ما که از قرآن پیدا نکردیم .

محتوای درس
پیمایش به بالا