کلیپ
پادکست
متن
بسمالله الرحمن الرحیم
کارشناس: استاد قرائتی
عنوان: ولیمه
در مراسم عقد میشود از اماکن مذهبی استفاده کرد، عروسی نه عقد.
چون عقد مراسم کمتری دارد و میشود، اما در عروسی، عروس آرایشکرده هستند، میزنند، میکوبند و در شأن مسجد نیست.
حضرت امیرالمؤمنین و حضرت فاطمه زهرا عقدشان را در مسجد خواندند. شیرینیشان هم بهترین شیرینیها بود، رطب، خرما که از این شیرینیهای قنادی خیلی بهتر بود، سالمتر و طبیعیتر.
ولیمه هم باید داد.
پنج چیز ولیمه میخواهد . (یعنی شام و ناهار بدهید)
۱-عقد 2 – حج ۳- ختنه ۴- خرید خانه ۵- تولد بچه
باید سور بدهید.
نه به معنای بریز و به پاش و اسراف، اگر فرد ندارد بقیه سور بدهند.
حضرت علی (ع) وقتی میخواست زهرا سلاماللهعلیها را بیاورد پیغمبر فرمود که ولیمه بدهید. امیرالمؤمنین پول نداشت، یکی از اصحاب گفت ولیمهاش با من، یک گوسفند داد و گفت آبگوشت درست کنید و ولیمه بدهید.
منتها ما همیشه یا افراط داریم یا تفریط.
در اول انقلاب بود جایی دعوت شدیم ولیمه عروسی نان و پنیر و هندوانه دادند، گفتیم خب ولیمه پلو میدهند، خورشت و کباب میدهند، شما شب اول عروسیتان نان و پنیر و هندوانه دادید! گفت ببینید، انقلاب کردیم میخواهیم زهد اسلامی را پیاده کنیم، گفتم زهد اسلامی یعنی خودت نخور، نه اینکه به مردم نده بخورند، این بخل است.
بخل اسلامی بهجای زهد اسلامی.
این نان و پنیر و هندوانه برای تو دردسر است. این را دادی ولی تا آخر عمر هر جا خواستی وکیل و وزیر شوی و … بگویی من شب اول زندگیام پنیر و هندوانه دادم و پز بدی!
اویی که میخواهد لباس گران خودش را نشان دهد و آن که میخواهد سادگی خود را نشان دهد ریشه هر دو تکبر است .
یکوقت کسی بالای جلسه مینشیند که بگوید من چقدر مهم هستم و رفتم بالا، یکوقت هم پایین جلسه
مینشیند بگوید من چقدر آدم متواضعی هستم، هر دو پست و مقام داخلش است.
باید حواسمان به شیطان باشد، چون خیلی وقتها خوبان هم گول میخورند.
اوایل انقلاب خانه یک بنده خدا رفتیم، خودش قسمت خانواده بود ما که میهمان بودیم اینطرف بودیم. بعد که آمد گفتند که ناهار خوردید؟ گفتم هی! گفتند هی یعنی چه؟ گفتم سوپی آوردند و سرکشیدیم، سفره را هم بردند! گفت ناهار ما همان بود! گفتم خب میگفتید که با نان میخوردیم، ما فکر کردیم سوپ قبل از پلو است!
گفت ببینید ما انقلاب کردیم زهد اسلامی را پیاده کنیم، گفتم زهد یعنی نخور نه اینکه به میهمانت نده این بخل اسلامی بود، تو خودت تا آخر عمر نان خالی بخور، ولی من میهمان هستم و میهمان احترام دارد.
لذا حدیث داریم: اگر کسی را دعوت کردید و بد پذیرایی کردند، این میهمان حق دارد غیبت شما را بکند در خصوص غذا و کیفیت پذیرایی.
میهمان احترام دارد، البته شامل میهمان ناخوانده نمیشود. اما اگر کسی را با دعوت، دعوت کردید، باید برایش احترام قائل شوید، همچنین اگر فقط شما را دعوت کردند، حق نداری فرزندانتان را ببرید، گربه هرجا میرود بچههایش را هم میبرد، ما که گربه نیستیم!
بعضی از فقها میگویند اگر شما را دعوت کردند و فرزندتان را هم بردید، چیزی که بچه میخورد حرام است.
چون صاحبخانه شما را دعوت کرده نه بچهها را.
کمی باید این مراعاتها را بکنیم.