کلیپ
پادکست
متن
بسمالله الرحمن الرحیم
کارشناس: استاد قرائتی
عنوان: لقمه حلال
موضوع: تأثیر لقمه حلال
در مسائل خانواده مسئله لقمه حلال برای زن و بچه، نسل و تربیت آنها بسیار مهم است.
قرآن میگوید: وَیْلٌ لِلْمُطَفِّفِینَ
وای به کمفروشان، یعنی کسی که وقتی می گیره خوب می گیره، وقتی میفروشد کمش میکند.
إِنَّ کِتابَ الفُجَّارِ لَفِی سِجِّینٍ
بعد میفرماید کمفروشی آدم را فاجرمیکند .
بعد از این میفرماید وَیْلٌ یَوْمَئِذٍ لِلْمُکَذِّبِینَ
یعنی آدم را کافر میکند! مثل سیگاری که آدم را معتاد میکند.
من افرادی را دیدم دو تا مدرک دکترای علوم تربیتی دارند. خدمت ایشان رسیدم گفتم کتابهای تربیتی دنیا، راجع به لقمه حلال و حرام هم گفتهاند؟ گفت ابداً، اصلاً این حرفها نیست! در تربیت از روانشناسی کودک شروع میشود، بعضیها از ازدواج و آمیزش و دوسالگی و … در کتابهای تربیتی کره زمین همه بحثی که شده و همه با همخوابشان برده، لقمه حلال است که هیچ اثری از آن نیست!
درصورتیکه دین ما میگوید لقمه حلال در تربیت اثر دارد، میگوییم بنزین هواپیما را میپراند، گازوئیل بریزیم میافتد پایین.
لقمه حرام در شکم بچه مانند گازوئیل در هواپیما است.
امام حسین (ع) در عاشورا چند بار موعظه کرد گوش ندادند، آخرش فرمود:
شکمتان از حرام پرشده که حرفهای من در شما اثر ندارد.
قرآن میفرماید: نگاه کن به طعامت که این حرام است یا حلال، از چه ترکیب شده؟ چه خاصیتی دارد؟ انرژی آن کجا مصرف میشود؟ آیا این غذایی که من میخورم دیگران هم دارند بخورند یا نه؟
قرآن میفرماید: بعضیها مثل چهارپا میخورند هدف فقط سیری شکم است. اما قرآن میگوید خوردن باید هدفدار باشد.
غذای طیب و دلپسند بخورید و کار شایسته انجام دهید یعنی انرژی غذا هدفمند باشد.
نوع غذا – مقدار غذا – پاک بودن و حلال بودن غذا اینها مهم است.
اصحاب کهف که بهخاطر حفظ دین از منطقه خارج شدند و رفتند در بیابانها و کوه را پیدا کردند و در غار زندگی کردند و خواب طولانی کردند، وقتی از خواب بیدار شدند، گفتند گرسنه هستیم. گفتند فَابْعَثُوا أَحَدَکُمْ بِوَرِقِکُمْ هَذِهِ إِلَى الْمَدِینَهِ فَلْیَنْظُرْ أَیُّهَا أَزْکَى طَعَامًا فَلْیَأْتِکُمْ بِرِزْقٍ مِنْهُ یکی را بفرستید یک غذای طیب را تهیه کند.
خود امام حسین علیهالسلام وقتی آمد کربلا، زمینهای کربلا را خرید و فرمود من نمیخواهم روی زمین مردم خونم ریخته شود! نمیخواهم زوّاران بیایند در زمین غصبی! منطقه را خرید کرد و فرمود: میخواهم خون خودم و اصحابم در زمین و ملک خودم ریخته شود، نه زمین بیتالمال و مردم.
توجه به بیتالمال مهم است.
در جبهه شخصی شهید شد همه گفتند شهادتت مبارک، حضرت فرمود نه این شهید نیست! لباسی که تنش است بدون اجازه از بیتالمال پوشیده است.
گاهی وقتها گناهی مانع یک ثواب است.
قرآن انتقاد میکند و میگوید: أَکْلًا لَمًّا بعضی انسانها هستند که تا کسی مرد ارثش را میخورند. نمیپرسند این آقایی که ارث گذاشته به مردم بدهکار هست؟ خمس و زکات داده یا نه؟ بدهیهایش را اول بدهند و وصیتش را عمل بکنند، بعد اگر چیزی ماند تقسیم کنند. اما تا مرد ارثش را تقسیم میکنند.
مال مرحوم را میخورند بدون آنکه تحقیق کنند که بدهکار هست یا نیست.
قرآن میفرماید: لقمه حرام نخورید مال یتیم خوردن که آتش خوردن است. قرآن میفرماید کسانی که مال یتیم بر اساس ظلم میخورد انگار آتش میخورد.
پیغمبر فرمود من بعد از خودم نسبت به امت اسلامی از سه چیز می ترسم:
۱ انحراف فکری 2- فتنه های عملی 3-خوردن و عیاشی
گناه همهاش مهم است، اما بدترین گناه این است که پوست و گوشت انسان بر اساس آن گناه تغذیه شود، یعنی غذاهای حرام خورده و رشد کرده است.
روایتی داریم: کسی که لقمه حرام بخورد نه حجش قبول است و نه عمره آن قبول است و نه صله رحم آن و عبادات هایش هم قبول نیست.
یک نفر داشت خیلی گریه می کرد. حضرت موسی دید خیلی گریه می کند، دستهایش بالا و چنان اشک می ریزد، خدا گفت خیلی نگاه به اشکش نکن، این شکمش لقمه حرام داخلش است و خونش هم لقمه حرام درش هست و لباسی هم که پوشیده حرام است، این حرامخور است و لذا اگر دو لیتر هم گریه کند دعایش مستجاب نمیشود.
شخصی آمد زد پیامبر فرمود میخواهم دعایم مستجاب شود. فرمود طَهِّرْ مَأکَلَکَ و لا تُدخِلْ بَطنَکَ الحَرَامَ اگر میخواهی دعایت مستجاب شود، لقمهات حلال باشد.
خدایا همه ما را از لقمههای حرام پاک بفرما.